Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-visie Valorisatie

Net als onderwijs en onderzoek is valorisatie – kennisoverdracht voor de maatschappij – een kerntaak van de VU.

Valorisatie en impact vinden op verschillende momenten tijdens het wetenschappelijk onderzoek plaats. Ze uiten zich dan in ook veel verschillende vormen: ondernemerschap, samenwerking met externe partijen of deelname in het publieke debat bijvoorbeeld. Soms vinden valorisatie en impact al plaats bij het opstarten van het onderzoek, zoals wanneer medische wetenschappers pati├źntenorganisaties betrekken. Andere keren pas aan het eind als een uitvinding op de markt wordt gezet.

Onderdeel van onze visie op valorisatie is ook dat leden van de VU-gemeenschap actief deelnemen aan het publieke debat. Op basis van wetenschappelijke kennis en inzichten die zij zelf helpen ontwikkelen, dragen ze bij aan de publieke opinie. Ze stellen zich in die processen verantwoordelijk en open op zoals bij de VU past.

Voor de vertaling van kennis naar nieuwe producten, diensten, processen of idee├źn is ondernemerschap nodig. In de valorisatie die wij beogen, is een actieve wisselwerking met andere maatschappelijke partijen aanwezig. We stimuleren ondernemerschap bij studenten en medewerkers, bijvoorbeeld met ons ondernemerschapsonderwijs.

Onze ambitie voor 2025 is dat valorisatie daadwerkelijk een gelijkwaardige kerntaak is. Dit willen we onder andere bereiken door VU-wetenschappers te erkennen en waarderen voor valorisatie en maatschappelijke impact. Ook zorgen we dat ze toegang hebben tot de juiste faciliteiten en ondersteuning. Ten slotte maken we valorisatie meer zichtbaar op onze campus en in onze communicatie naar buiten.

Lees meer