Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Willem Hovy Fonds

Geef VU innovatief talent de ruimte   

Universiteiten zijn de broedplaats voor innovatieve ideeën en oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Maar veel van die ideeën gaan vroegtijdig verloren, omdat het voor studenten moeilijk is om ze zelf naar markt te brengen. De financiële risico’s zijn groot. Want het financiële klimaat is guur, en de ondernemersvaardigheden en -netwerken ontbreken meestal nog. Het Willem Hovy Fonds brengt daar verandering in! 

Het Willem Hovy Fonds ondersteunt studenten in de kritieke, vroege fase van hun startup. Met geld, kennis en netwerk. En met jouw bijdrage! Want juist in die vroege fase ontbreekt het in Nederland aan funding.

Deel je financiële ruimte en netwerk en help startende ondernemers die het verschil gaan maken!

Wie was Willem Hovy?

Wie was Willem Hovy?

Willlem Hovy was een Amsterdamse bierbrouwer en co-founder/financier van de Vrije Universiteit Amsterdam. Met zijn bijdrage heeft hij mede mogelijk gemaakt dat Abraham Kuyper in 1880 de VU heeft kunnen oprichten. Hij staat ook bekend als een 'socialistische' en vooruitstrevende industrieel: zo betaalde hij als een van de eerste ondernemers door bij ziekte, en zorgde hij voor vaderschapsvergoeding voor zijn werknemers. 

Wie ondersteunt het Willem Hovy Fonds?
Het Willem Hovy Fonds ondersteunt VU-studenten (BSc, MSc en PhD) en recente VU-alumni (6 maanden) bij de eerste stappen op zoek naar tractie in de markt of maatschappij. Met geld, maar ook met mentoring en netwerk. Projecten moeten actief bijdragen aan het realiseren van de SDG doelstellingen.

Het Willem Hovy Fonds wil graag studenten helpen voor wie ondernemerschap niet direct voor de hand ligt, bijvoorbeeld eerstegeneratie studenten.

Proces van selectie tot rapportage & vervolg

  • 1. Beoordeling

    De projecten worden beoordeeld door de Willem Hovy Fonds (hierna: WHF). De WHF adviescommissie zorgt voor een advies aan het bestuur. De commissie organiseert meerdere beoordelingsrondes per jaar. De adviescommissie maakt deze selectie op basis van de volgende twee criteria:

    Past het idee bij de VU waarden? Maakt het de wereld beter?

    Denk hierbij aan:

    • Economisch duurzaam (niet afhankelijk van subsidies)
    • Passend binnen de 'fair economy', bijdragend aan het realiseren van de SDG doelstellingen
    • Ecologisch duurzaam
    • Diversiteit omarmend

    Heeft de aanvrager het juiste ondernemende profiel?

    • Gepassioneerd over het idee
    • Self starting
    • Doorzetter, maar open voor advies; niet star vasthouden aan origineel idee
    • Sociaal handig, netwerker

    Beoordelingscriteria
    De projecten worden beoordeeld op hun impact, haalbaarheid en de mate waarin ze bijdragen aan het doel van het fonds.

    • Advies: de adviescommissie geeft een formeel advies aan het bestuur over de selectie van projecten en mogelijke mentor-toewijzingen.
    • Als een bestuurslid ook in de Adviescommissie zit stemt deze niet mee tijdens de stemming in het bestuur.
  • 2. Voorstel aan bestuur

    Na de beoordeling worden de projectvoorstellen besproken met het Willem Hovy Fonds bestuur. Het bestuur neemt uiteindelijk het besluit over de toekenning van financiële ondersteuning. In sommige gevallen kunnen pitches worden georganiseerd om extra feedback te verzamelen. 

    • Als je een project hebt voorgedragen dan stem je niet mee.
    • Mentor matching: het bestuur stemt in met het toekennen van een mentor aan het  project, afhankelijk van de behoeften van de ondernemer. 
  • 3. Uitvoering

    Na goedkeuring door het bestuur gaat het project de uitvoeringsfase in. Hierbij onderhouden we contact met de toegewezen mentor om de voortgang te bewaken. Het ligt voor de hand (maar dat is niet verplicht) dat het project toegelaten wordt tot het VU Demonstrator Lab, onze kosten- en risicovrije omgeving met onder andere werkplekken, gebruik van de werkplaats en/of het lab en peer-to-peer coaching.   

    • Financiële en administratieve afwikkeling: Het VUfonds zorgt voor de administratieve afhandeling van de toegekende bedragen en het afsluiten van de overeenkomst met het project. 
  • 4. Rapportage & vervolg

    Tijdens en na de uitvoering van het project rapporteert de student regelmatig over de voortgang aan een lid van de Adviescommissie. Het fonds vraagt een rapportage van het team over de impact en voortgang van hun project. Ook organiseert het fonds evenementen waarbij projecten hun resultaten presenteren aan donateurs en andere betrokkenen. 

    Impactmiddag 
    Tijdens deze sessies stellen de projecten zich voor en wordt de bredere impact van de ondersteunde initiatieven besproken. 

Meer over ons

  • Over het Willem Hovy Fonds

    Het Willem Hovy Fonds (hierna: WHF) is een filantropisch fonds en voorziet in financiële ondersteuning en (kennis)netwerk voor studenten met veelbelovende, innovatieve ideeën die bijdragen aan een betere wereld (SDG), ofwel: een fair economy’.

    Het gaat specifiek om ondersteuning van ‘very early’ (TRL 0-2) projecten binnen de VU en Amsterdam UMC. We zetten het fonds op als een filantropisch fonds. Alle initiatieven die het fonds ondersteunt moeten bijdragen aan een betere wereld (SDG), of, wat meer eigentijds geformuleerd, een ‘fair economy’. Ook initiatieven die een meer sociaal ondernemerschap profiel hebben kunnen aan bod komen.

    Het WHF is een Fonds op Naam binnen het VU fondsenwervingsnetwerk (VUfonds). Het Fonds is met name actief binnen het ondernemende ecosysteem van de VU en richt zich specifiek op financiële (filantropische) ondersteuning van innovatieve initiatieven.

    Het WHF voedt twee belangrijke VU-thema’s:

    • Ondernemerschap: als onderdeel van impactvol, waardengedreven onderzoek en onderwijs.
    • Kansengelijkheid: een gelijk speelveld voor talenten en gedreven studenten die kunnen en willen bijdragen aan een betere wereld.
  • Governance

    Het Willem Hovy Fonds is gestructureerd rondom verschillende betrokken partijen die elk hun eigen rol hebben binnen het proces van selectie, ondersteuning en rapportage van projecten.

    De hoofdrolspelers in de governance zijn:

    • WHF bestuur: verantwoordelijk voor het uiteindelijke besluitvormingsproces, waaronder goedkeuring van de projecten die financiële steun ontvangen.
    • WHF adviescommissie: deze commissie geeft advies aan het bestuur over de selectie van projecten. Dit advies is gebaseerd op vastgestelde beoordelingscriteria en gesprekken met betrokken ondernemers. De adviescommissie verzorgt ook de mentor matching.
    • DURF team: verantwoordelijk voor het dagelijkse management, communicatie en marketing rondom het fonds. Dit team organiseert ook de administratieve afwikkeling rondom de projecten.
    • Donateurs: essentiële stakeholders die financiële bijdragen leveren en mogelijk betrokken worden bij selectierondes en pitches.
    • Aanvragers: innovatieve studenten die graag ondersteund worden bij hun zoektocht naar tractie in de markt.
    • Mentors: ervaren (oud-) ondernemers die het leuk vinden om (onbetaald) wat terug te doen voor jonge mensen met talent voor ondernemen (of met innovatieve ideeën). Zij stellen hun ervaring en netwerk ter beschikking om de studenten een vliegende start te geven.

Willem Hovy Fonds bestuur

Het bestuur ziet toe op de besteding van de donaties. Het bestuur wordt geadviseerd door een commissie die de aanvragen beoordeelt en voorsorteert.

Sandra Hasanefendic

Group Leader Breakthrough Technology Innovation

Sandra Hasanefendic, Group Leader Breakthrough Technology Innovation

Ruben Brave

CEO van Entelligence en entrepreneur in residence bij de VU

Ruben Brave, CEO van Entelligence en entrepreneur in residence bij de VU

Ebru Aydin

Ebru is freelance moderator, educator en fotograaf

Ebru Aydin,  freelance moderator, educator en fotograaf

Floris van Alkemade

Floris is investeerder en founder bij Elanza

Floris van Alkemade, investeerder en founder bij Elanza

Neil Thompson

Neil is associate professor entrepreneurship bij de VU

Neil Thompson, associate professor entrepreneurship bij de VU

Vragen? Ideeën?

Neem contact met ons op!

Contactpersoon

Portret Hans Drenth

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam