Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De VU en Innovatiedistrict Zuidas

De VU Campus is dé plek om een bedrijf te starten en deze te laten groeien. Naast toegang tot hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten en laboratoria is de nabijheid van getalenteerde en ambitieuze studenten een groot voordeel voor start-ups.

Wie in Zuidas langs de toonaangevende bedrijven naar de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC loopt, voelt het direct: dit gebied ademt ambities en internationale allure. De spannende mix van ondernemers, onderzoekers, artsen, juristen, studenten, (data) wetenschappers en bewoners geeft het gebied een unieke sfeer. In het Innovation District Zuidas, waar VU Campus de belangrijkste plek is, komen science en business samen. Hier vinden innovaties plaats die Amsterdam, de regio en de samenleving vooruithelpen. In de toekomst kun je er wonen, netwerken in leuke cafés en restaurants of naar de bioscoop en het theater in het Nieuwe Universiteitsgebouw.

Ondernemen op de VU Campus

 • Science: onderwijs en onderzoek met maatschappelijke impact

  Innovation District Zuidas (ook wel het Kenniskwartier) is de top van wetenschappelijke kennis aanwezig. De belangrijkste kennisdragers in het gebied zijn de Vrije Universiteit (VU), Amsterdam UMC, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en hogeschool Inholland. Er is een breed wetenschappelijk spectrum te vinden in onderwijs en onderzoek: van alfa, gamma en bèta, tot medisch. Kenmerkend hierbij is de verbinding die vanuit verschillende disciplines gelegd wordt met maatschappelijke uitdagingen en relevante maatschappelijke thema’s. Dit komt veelal tot uiting in de vele interdisciplinaire onderzoeksinstituten die in het gebied gevestigd zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Netwerk InstituteTinbergen instituutLaserlab Amsterdam en Amsterdam Public Health (APH). Samen werken zij aan grensverleggend onderzoek met maatschappelijke impact.

 • Top wetenschappelijk onderzoek oncologie en neurologie

  Amsterdam UMC en de VU hebben een toonaangevende positie opgebouwd in Human Health & Life Sciences. Met onderzoeksinstituten  Cancer Center Amsterdam en Amsterdam Neuroscience het Imaging Center en binnenkort het Research en Diagnostiekcentrum ADORE behoort dit gebied tot de Europese en mondiale top voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van oncologie en neurologie. Hier worden op innovatieve wijze geneesmiddelen en diagnostica ontwikkeld met behulp van enabling technologies vanuit de Bèta-wetenschappen (data science, Artificial Intelligence en fotonica). De onderscheidende onderzoeksdomeinen op het gebied van Health & Life Sciences in het innovation district Zuidas zijn:

  De samenwerking tussen wetenschap, start-ups en bedrijfsleven wordt ondersteund door Innovation Exchange Amsterdam (IXA) en het team VU Ondernemend. Het is daarmee een belangrijke schakel in de propositie van Smart Health Amsterdam. Daarnaast zorgen slimme vernieuwingen op het gebied van bewegen, sport en gezondheid voor een vitale stad en samenleving.

 • Goede vestigingslocatie voor bedrijven

  Innovation District Zuidas is een goede vestigingslocatie voor bedrijven en instellingen die zich richten op kennis en innovatie. Vanwege de eerdergenoemde kennisinstellingen, de bestaande concentratie van (inter)nationale bedrijven, het aanbod van hoogopgeleid, gespecialiseerd personeel, de high-end onderzoeksinfrastructuur en  patiëntencohorten voor medische studies. Gecombineerd met de dynamische, stedelijke omgeving, het toekomstige HSL-knooppunt op station Amsterdam Zuid, de nabijheid van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de nabijheid van Schiphol en de beschikbare ontwikkelruimte heeft Innovation District Zuidas een belangrijke betekenis voor stad en regio. Voor meer informatie over de vestigingsmogelijkheden kunt u terecht bij IXA Team VU-VUmc (+31 (0)20 598 9905).

 • Een bedrijf starten op de VU Campus

  Valorisatie is één van de kernactiviteiten van de universiteit en het medisch centrum. Via valorisatie leveren wetenschappers met hun onderzoek een betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij. De Amsterdam Venture Studios en het Demonstrator Lab in het W&N Gebouw bieden studenten en onderzoekers van de VU de gelegenheid om hun kennis om te zetten in tastbare producten, diensten of processen. Ondersteund door het valorisatiecentrum IXA en ACE incubator is het de plek op de campus om een bedrijf te starten, en deze te laten groeien. Naast toegang tot hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten en laboratoria is de nabijheid van getalenteerde en ambitieuze studenten een groot voordeel voor startups. Eind 2021 verrijst er op de VU Campus het VU StartHub; een paviljoen voor (student)ondernemerschap, impact en innovatie. In deze ‘ondernemerschaps-hub’ zal er toegang zijn tot coaching door experts, en een programma voor studenten die ondernemen met social impact.