Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Ondernemen op de VU campus

Op zoek naar inspiratie? Een geweldig idee, maar hulp nodig bij je volgende stap? Reeds een onderneming gestart?

Wie in Zuidas langs de toonaangevende bedrijven naar de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Amsterdam UMC loopt, voelt het direct: dit gebied ademt ambities en internationale allure. De spannende mix van ondernemers, onderzoekers, artsen, juristen, studenten, (data) wetenschappers en bewoners geeft het gebied een unieke sfeer. In het Innovation District Zuidas, waar VU Campus de belangrijkste plek is, komen science en business samen. Hier vinden innovaties plaats die Amsterdam, de regio en de samenleving vooruithelpen. In de toekomst kun je er wonen, netwerken in leuke cafés en restaurants of naar de bioscoop en het theater in het Nieuwe Universiteitsgebouw.

SCIENCE: ONDERWIJS EN ONDERZOEK MET MAATSCHAPPELIJKE IMPACT

Innovation District Zuidas (ook wel het Kenniskwartier) is de top van wetenschappelijke kennis aanwezig. De belangrijkste kennisdragers in het gebied zijn de Vrije Universiteit (VU), Amsterdam UMC, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en hogeschool Inholland. Er is een breed wetenschappelijk spectrum te vinden in onderwijs en onderzoek: van alfa, gamma en bèta, tot medisch. Kenmerkend hierbij is de verbinding die vanuit verschillende disciplines gelegd wordt met maatschappelijke uitdagingen en relevante maatschappelijke thema’s. Dit komt veelal tot uiting in de vele interdisciplinaire onderzoeksinstituten die in het gebied gevestigd zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Netwerk InstituteTinbergen instituutLaserlab Amsterdam en Amsterdam Public Health (APH). Samen werken zij aan grensverleggend onderzoek met maatschappelijke impact.

HEALTH & LIFE SCIENCES

Amsterdam UMC en de VU hebben een toonaangevende positie opgebouwd in Human Health & Life Sciences. Met onderzoeksinstituten Cancer Center Amsterdam en Amsterdam Neuroscience, het Imaging Center en binnenkort het Research en Diagnostiekcentrum ADORE (behoort dit gebied tot de Europese en mondiale top voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van oncologie en neurologie. Hier worden op innovatieve wijze geneesmiddelen en diagnostica ontwikkeld met behulp van enabling technologies vanuit de Bèta-wetenschappen (data science, Artificial Intelligence en fotonica). De onderscheidende onderzoeksdomeinen op het gebied van Health & Life Sciences in het innovation district Zuidas zijn:

De samenwerking tussen wetenschap, start-ups en bedrijfsleven wordt ondersteund door Innovation Exchange Amsterdam (IXA) en het team VU Ondernemend. Het is daarmee een belangrijke schakel in de propositie van Smart Health Amsterdam. Daarnaast zorgen slimme vernieuwingen op het gebied van bewegen, sport en gezondheid voor een vitale stad en samenleving.

GOEDE VESTIGINGSLOCATIE VOOR BEDRIJVEN

Innovation District Zuidas is een goede vestigingslocatie voor bedrijven en instellingen die zich richten op kennis en innovatie. Vanwege de eerdergenoemde kennisinstellingen, de bestaande concentratie van (inter)nationale bedrijven, het aanbod van hoogopgeleid, gespecialiseerd personeel, de high-end onderzoeksinfrastructuur en patiëntencohorten voor medische studies. Gecombineerd met de dynamische, stedelijke omgeving, het toekomstige HSL-knooppunt op station Amsterdam Zuid, de nabijheid van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de nabijheid van Schiphol en de beschikbare ontwikkelruimte heeft Innovation District Zuidas een belangrijke betekenis voor stad en regio. Voor meer informatie over de vestigingsmogelijkheden kunt u terecht bij IXA Team VU-VUmc (+31 (0)20 598 9905).

STARTEN OP DE VU CAMPUS

Valorisatie is één van de kernactiviteiten van de universiteit en het medisch centrum. Via valorisatie leveren wetenschappers met hun onderzoek een betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij. De Amsterdam Venture Studios en het Demonstrator Lab in het W&N Gebouw bieden studenten en onderzoekers van de VU de gelegenheid om hun kennis om te zetten in tastbare producten, diensten of processen. Ondersteund door het valorisatiecentrum IXA en ACE incubator is het de plek op de campus om een bedrijf te starten, en deze te laten groeien. Naast toegang tot hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten en laboratoria is de nabijheid van getalenteerde en ambitieuze studenten een groot voordeel voor startups. Eind 2021 verrijst er op de VU Campus het VU StartHub; een paviljoen voor (student)ondernemerschap, impact en innovatie. In deze ‘ondernemerschaps-hub’ zal er toegang zijn tot coaching door experts, en een programma voor studenten die ondernemen met social impact.

Meld je aan als geïnteresseerde voor de VU StartHub

Doe mee

Begin jouw ondernemersreis

Een pro-actieve mentaliteit is essentieel voor elke ondernemer én werknemer. Ook in een baan zul je ideeën pitchen en uitwerken. VU biedt daarom alle studenten de mogelijkheid om te oefenen met ondernemerschap. Door middel van een breed aanbod ondernemerschapsonderwijs en support voor studenten met een creatief idee. Zie hier waar je terecht kan, in jouw fase van je ondernemersreis.

Volg onderstaand stappenplan en begin jouw ondernemersreis!

"Get your feet wet and set sail in the entrepreneurial and corporate world"
-
Prof. Davide Iannuzzi, Director Demonstrator Lab

Sabrina Zaini van Digi.Bio over ondernemen op de VU

"Het ecosysteem van de VU heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van Digi.Bio. We zijn geholpen bij het valideren van ons business plan, en krijgen steun bij onze fondsenwerving. Mede hierdoor behoren we tot de top-10 van Beste Academische Startup van Nederland!"

Begin jouw ondernemersreis

Ervaringen

 • Elena Köstler van Niluk.App

  Wat doet Niluk.App?

  Bij Niluk.App willen we de mentale gezondheid van jongvolwassenen verbeteren. Zelfs vóór Corona gaf minstens een derde van alle jongvolwassenen aan dat ze zich eenzaam voelden. Stel je voor hoe dat nu is? Ons platform faciliteert vriendschappen onder jongvolwassenen. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om simpele dagelijkse en persoonlijke events te delen en anderen uit te nodigen om mee te doen. 

  Wat heeft VU support voor Niluk.App betekend?

  De VU heeft ons geholpen om een pilot te draaien in 2019, experts en talent te vinden en ons idee aan te scherpen. Ook heeft de VU voor veel exposure gezorgd door onze missie constant met anderen te delen. Dit heeft ons enorm geholpen.

  De VU is proactief bezig met het ondersteunen van jonge ondernemers. Als we een hulpvraag stellen, krijgen we steeds snel en constructief hulp en ideeën aangeboden. Erg waardevol!

  https://www.niluk.app/

 • Nilas van Woersum van NextRound

  Wat doet NextRound?

  NextRound heeft in samenwerking met de faculteit bewegingswetenschappen een slimme bokszak ontwikkeld die meerdere soorten data meet van je bokszak workout. Op basis hiervan ontwikkelden we een interactieve software waar je uit verschillende soorten full-body (kick-)boks workouts kan kiezen. Tijdens de workout zul je verschillende doelen en uitdagingen tegenkomen, die zorgen voor extra motivatie en plezier. 

  Wat heeft VU support voor NextRound betekend?

  De VU helpt ons door mee te denken in de productontwikkelingen en door ons goedkoop werkruimte aan te bieden in het Demonstrator Lab, waar we onder andere geholpen zijn met de aanvraag van een patent en workshops over ondernemerschap. De stimulans om te gaan ondernemen en het faciliteren van de eerste stappen is belangrijk. En dat doet de VU goed!

  https://nextroundboxing.com/

 • Sabrina Zaini van Digi.Bio

  Wat doet Digi.Bio?

  Digi.Bio werkt op het snijvlak van biologie, computers en engineering om ontdekkingen in de biowetenschappen versnellen. Tegenwoordig bouwt Digi.Bio aan een platform voor "instant koffiemachines" dat het maken van kankerdodende cellen net zo eenvoudig maakt als het zetten van een kopje koffie. Dit product zal de ontwikkelingstijd van kankertherapie met weken tot maanden verkorten.

  Wat heeft VU support voor Digi.Bio betekend?

  Het ecosysteem van de VU heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van Digi.Bio. Deze bijdragen zijn zowel tastbaar als immaterieel:

  1. We kregen toegang tot laboratoriumdiensten en -faciliteiten. Als startup hebben we geen middelen om te investeren in kapitaalgoederen, dus dit heeft ons enorm geholpen.
  2. We komen in contact met wetenschappers die samen met ons aan toffe dingen willen werken.
  3. We worden door VU, Amsterdam Ventures Studio en het IXA-ecosysteem geholpen bij het valideren van ons businessplan en krijgen steun bij onze fondsenwerving en groei-initiatieven. Zonder hen zouden we niet zijn uitgeroepen tot Beste Academische Startup van Nederland!

  Misschien niet zo voor de hand liggend: ik waardeer en houd echt van de toegang en kwaliteitsdiensten van de afdelingen beveiliging, logistiek en FCO en Repro VU! Het runnen van een bedrijf betekent een hoop kleine klusjes die veel tijd in beslag nemen, en het hebben van deze eenvoudige faciliteiten die gemakkelijk toegankelijk zijn helpt om de dagelijkse last van het runnen van dit bedrijf te verlichten, zodat we ons kunnen concentreren op onze innovaties.

  https://digi.bio/

 • Tommie Koppens van Fitsurance

  Wat doet Fitsurance?

  Fitsurance is een startup ontstaan in het Demonstrator Lab met het doel om chronische ziekten in Nederland te verminderen. Met Fitsurance helpen we onze klanten meer inzicht te krijgen in hun gezondheid door middel van gezondheidsmetingen. Op basis van data geven we gepersonaliseerd leefstijladvies. Samen met onze slimme mobiele applicatie helpen we onze klanten chronische ziekten te voorkomen of verlichten en daarmee de regie op hun gezondheid weer op te pakken.

  Wat heeft VU support voor Fitsurance betekend?

  VU heeft Fitsurance op verschillende manieren geholpen. Zo hebben we onze eerste metingen verkocht aan de HRM afdeling, tijdens de week van Duurzame Inzetbaarheid. Zo'n launching customer is echt een mooie milestone voor startups. Daarnaast hadden we kantoorruimte in het Demonstrator Lab en later in de Amsterdam Venture Studios, en kregen we advies van verschillende experts. 

  Ook heel waardevol is de community met andere startups. Je leert veel van elkaar en we hebben veel plezier! De hulp die we van de VU hebben gekregen heeft er voor gezorgd dat we de sprong hebben gewaagd naar serieus ondernemen. 

  https://www.fitsurance.nl/

Meer support

 • Ondernemerschapssupport

  Startup & Running
  Startup & Running is een matching platform dat ondernemende studenten kosteloos helpt met het vinden van teamleden of een mentor. Je kunt via het platform ook exposure krijgen voor je startup. 

  VU Entrepreneurship & Impact
  Een ondernemende mentaliteit is essentieel voor een florerende universiteit, nu en in de toekomst. VU Entrepreneurship & Impact faciliteert een krachtig ondernemerschap ecosysteem, door ondernemende studenten, onderzoekers, alumni en bedrijven met elkaar te verbinden en ondersteunen.

  Innovation Exchange Amsterdam (IXA)
  IXA is het gemeenschappelijke valorisatie kantoor van de Amsterdamse universiteiten. IXA assisteert onderzoekers uit alle disciplines bij het genereren van maatschappelijke en economische impact uit hun werk, en helpt tegelijkertijd externe partijen bij het navigeren door het academische landschap.

 • Funding

  Amsterdam Student Investment Fund (ASIF)
  ASIF Ventures is een door studenten georganiseerd fonds, dat startups van studenten en pas afgestudeerden vanaf het begin ondersteunt (van € 25K tot € 100K investering). Naast support bij financiering, biedt ASIF toegang tot een gemeenschap van jonge ondernemers en een groot netwerk van VC’s, sectorexperts en investeerders.

  Innovatiefonds Noord-Holland
  Het Innovatiefonds Noord-Holland stimuleert en ondersteunt innovatieve projecten in het MKB binnen de provincie Noord-Holland. Het Fonds stelt converteerbare leningen beschikbaar voor het bewijzen van nieuwe concepten en ideeën.

 • Studie- en studentenverenigingen

  Subliem-VU, programma ConnecCie
  Het programma ConnecCie is onderdeel van studievereniging Subliem, gelinkt aan de Bachelor en Master Science, Business and Innovation. Ondernemerschap zit deze studievereniging in het bloed. Sinds het bestaan zijn er een flink aantal succesvolle ondernemingen gelanceerd, variërend van tech-startups, consultancy services tot kledinglijnen. Het programma ConnecCie begeleidt studenten met een business idee die hun eigen onderneming willen starten. 

  Enactus VU
  Enactus VU is een non-profit studentenorganisatie en onderdeel van het wereldwijde Enactus netwerk, verspreid over 36 landen. Ruim 65.000 studenten zijn lid wereldwijd en houden zich actief bezig met het opzetten van sociale ondernemingen. Het doel van de organisatie is het creëren van een betere en duurzame wereld. Op dit moment zijn er 6 sociale ondernemingen actief.

  Aureus Graduates Development Program
  Het Graduates Development Program is ontwikkeld voor Nederlandse en internationale afgestudeerde studenten die gemotiveerd zijn om tijd, kennis en expertise te investeren om de kloof tussen particuliere bedrijven, ngo's en de academische wereld te overbruggen en tegelijkertijd te streven naar armoedebestrijding. 

Wil je meer weten?

Mail Hans Drenth

ondernemend@vu.nl