Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ondernemen op de VU Campus

Heb je een geweldig idee, maar kun je hulp gebruiken bij je volgende stap? Wil je een vak over ondernemerschap volgen aan de VU? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar ondernemerschap? Of ben je al een onderneming gestart en zoek je juist naar inspiratie? Begin jouw ondernemersreis aan de VU.

De VU biedt alle studenten de mogelijkheid om te oefenen met ondernemerschap. Door middel van een breed aanbod ondernemerschapsonderwijs en support voor studenten met een creatief idee. Zie hier waar je terecht kan, in jouw fase van je ondernemersreis.

"Get your feet wet and set sail in the entrepreneurial and corporate world"
- Prof. Davide Iannuzzi, Director Demonstrator Lab

Volg onderwijs in ondernemen
De VU biedt studenten interessant onderwijs in ondernemerschap, namelijk diverse masters, minoren én nog meer keuzevakken. Kijk voor meer informatie op het Center for Entrepreneurship. Hier vind je ook informatie over de resultaten van onderzoek in ondernemerschap. 

Meld je bij het Demonstrator Lab
Het Demonstrator Lab biedt studenten en onderzoekers de gelegenheid om ideeën te toetsen op haalbaarheid, hun Minimum Viable Product te ontwikkelen in de werkplaats en om een bedrijf te starten op de campus. Zonder kosten en onder professionele begeleiding.

Sluit je aan bij de VU StartHub community
In september 2022 is de VU StartHub op de campus geopend: een paviljoen voor startups van studenten, onderzoekers en alumni. Hier is ruimte voor 22 startups en nog eens 50 virtuele leden. Een bruisende ondernemende gemeenschap met kantoorruimte, besprekingskamers, toegang tot de VU alumni mentoring pool, en meer.

Ontdek het Amsterdam studenten investeringsfonds
Het Amsterdam studenten investeringsfonds (ASIF) slaat de brug tussen studentondernemers en kapitaalfinanciering. Het doel van ASIF is om ondernemerschap in Amsterdam te stimuleren door het begeleiden van en investeren in startups die zijn opgezet door studenten. 

ACE Incubator
ACE incubator ondersteunt studenten en onderzoekers die op zoek zijn naar manieren om hun op technologie of wetenschap gebaseerde zakelijke ideeën te laten groeien tot impactvolle bedrijven van de toekomst. De ondersteuning bestaat uit training & coaching en introducties in een uitgebreid netwerk van zakelijke professionals, investeerders en dienstverleners.

Innovation Exchange Amsterdam (IXA-GO)
Via valorisatie van onderzoek leveren wetenschappers een betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij. Het kennistransfer bureau IXA-GO  biedt VU-onderzoekers ondersteuning om hun kennis om te zetten in tastbare producten, diensten of processen. Daarnaast weten zij de weg naar grants en subsidies.

Volg onderstaand stappenplan en begin jouw ondernemersreis!

Meer weten over ondernemen op de VU Campus?

Klik hier

Sabrina Zaini van Digi.Bio over ondernemen op de VU

"Het ecosysteem van de VU heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van Digi.Bio. We zijn geholpen bij het valideren van ons business plan, en krijgen steun bij onze fondsenwerving. Mede hierdoor behoren we tot de top-10 van Beste Academische Startup van Nederland!"

Begin jouw ondernemersreis

  • Stap 1. Krijg inspiratie! Volg ondernemerschapsonderwijs

    Vind een idee en je toekomstige bedrijfspartner(s) door je in te schrijven voor een ondernemende opleiding, keuzevak, business challenge of event.

    Bekijk hier de actuele studiegids voor de Bachelor, Minors, Masters en keuzevakken op het gebied van ondernemerschap. 

    PhD
    ACE Explore programs

    Business challenges
    Wees creatief, bedenk met een team oplossingen voor echte problemen:
    De Startup Clinic - Law in Action
    Master challenge.me
    MKB Digital Workspace

    Events
    Academic Startup Competition
    Amsterdam Science & Innovation Awards
    Create Tomorrow
    Bekijk hier de actuele events georganiseerd vanuit de VU.

  • Stap 2. Onderzoek je idee

    Demonstrator Lab
    Je hebt een idee, en nu? Bij het Demonstrator Lab kun je al terecht vanaf het allerprilste begin. In dit ondernemerschap laboratorium, krijg je kosteloos support. Demonstrator Lab helpt je met: 

    • het vinden van een team; 
    • coaching bij het uitwerken van je idee in een tastbaar product of dienst met een solide business plan;
    • kantoorruimte en toegang tot een compleet Fablab met o.a. 3D printers en laser snijders;
    • Een wekelijkse 'user-meeting' in de Breakout Room waar je leert van de ervaringen van je mede-ondernemers. 

    Voor meer informatie, stuur een e-mail naar dlab@ixa.nl.

    Amsterdam Startup Launch
    Heb je een business idee en wil je deze verder ontwikkelen? De Amsterdam Startup Launch is een traject van 10 zeer interactieve lectures waarin je alle kennis opdoet en de tools krijgt aangereikt om je business idee verder te ontwikkelen naar een stevig businessplan. Ervaren professionele bedrijfsexperts, ondernemers en coaches (van Roland Berger), begeleiden je bij o.a. klantvalidatie, propositie-ontwikkeling, marketing, IP vraagstukken, financiën en teamsamenstelling.

    ACE Incubator
    Is je idee wat verder uitgewerkt en ziet het er veelbelovend uit? Meld je dan aan voor het ACE Incubation programma. ACE Incubator ondersteunt studenten, academici en tech professionals die hun bedrijf willen laten groeien. Je neemt deel aan een intensief traject van 10 weken met training en coaching en krijgt toegang tot een uitgebreid netwerk van business professionals, investeerders en start-up dienstverleners. Een mooie kans: ACE Incubator staat op #6 van de Best Incubators for Startups Worldwide (2020).

  • Stap 3. Start je startup!

    VU StartHub
    Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel is check en je eigen bedrijf is een feit! Dan voel jij je vast thuis in de VU StartHub.

    Midden op de campus kun je terecht in een bruisende startup locatie op de VU campus met kantoorruimte voor 22 startups. De VU StartHub biedt meer dan kantoorruimte alleen: er is ook plek voor virtual en parttime members. Als lid van de community word je ondersteund met inhoudelijke events, en krijg je toegang tot een breed support netwerk, bijvoorbeeld van een van de 85 VU alumni mentors. Je kunt de VU als zakelijk adres gebruiken voor je bedrijf. De kantoorruimtes zijn geschikt voor 4 tot 10 personen, en bedoeld voor de eerste 2-3 jaar van je bedrijf. Hoe sneller je eruit groeit, des te beter!

    Naast kantoorruimte heeft VU StartHub grotere event en community ruimtes. Hier vind je je collega ondernemers en goede koffie!

    Scale-ups @ VU campus
    Scale-ups zijn momenteel nog gevestigd in het Wis- en Natuurkundegebouw. De locatie biedt startups en scale-ups werkruimte en toegang tot onderzoeksfaciliteiten en laboratoria. Vanaf 2026 verrijst aan de De Boelelaan het Matrix Innovation Center, waar zowel start- en scale-ups als volwassen Life Sciences & Health bedrijven werken aan de oplossingen van de toekomst.

  • Stap 4. Groei verder

    Klaar om op te schalen? Dan raden we je aan om te onderzoeken welk regionaal accelerator programma hier het beste bij kan helpen. Het Nederlandse startup en scale-up ecosysteem is rijk aan allerlei mogelijkheden om je bedrijf te laten groeien. Kijk op de websites van Startup Amsterdam en Techleap wat de mogelijkheden zijn. 

    Life Sciences & Health Innovation Center (vanaf 2026)
    In 2026 opent tegenover de VU, op de hoek van De Boelelaan en de Van der Boechorststraat, een Life Sciences & Health Innovation Center. Dit wordt een gebouw van 10.000 m2 waar zowel volwassen Life Sciences bedrijven als VU start- en scale-ups kantoor gaan houden. Ook het Demonstrator Lab wordt hier gevestigd.

Ervaringen

  • Nilas van Woersum van NextRound

    Wat doet NextRound?

    NextRound heeft in samenwerking met de faculteit bewegingswetenschappen een slimme bokszak ontwikkeld die meerdere soorten data meet van je bokszak workout. Op basis hiervan ontwikkelden we een interactieve software waar je uit verschillende soorten full-body (kick-)boks workouts kan kiezen. Tijdens de workout zul je verschillende doelen en uitdagingen tegenkomen, die zorgen voor extra motivatie en plezier. 

    Wat heeft VU support voor NextRound betekend?

    De VU helpt ons door mee te denken in de productontwikkelingen en door ons goedkoop werkruimte aan te bieden in het Demonstrator Lab, waar we onder andere geholpen zijn met de aanvraag van een patent en workshops over ondernemerschap. De stimulans om te gaan ondernemen en het faciliteren van de eerste stappen is belangrijk. En dat doet de VU goed!

    https://nextroundboxing.com/

  • Sabrina Zaini van Digi.Bio

    Wat doet Digi.Bio?

    Digi.Bio werkt op het snijvlak van biologie, computers en engineering om ontdekkingen in de biowetenschappen versnellen. Tegenwoordig bouwt Digi.Bio aan een platform voor "instant koffiemachines" dat het maken van kankerdodende cellen net zo eenvoudig maakt als het zetten van een kopje koffie. Dit product zal de ontwikkelingstijd van kankertherapie met weken tot maanden verkorten.

    Wat heeft VU support voor Digi.Bio betekend?

    Het ecosysteem van de VU heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van Digi.Bio. Deze bijdragen zijn zowel tastbaar als immaterieel:

    1. We kregen toegang tot laboratoriumdiensten en -faciliteiten. Als startup hebben we geen middelen om te investeren in kapitaalgoederen, dus dit heeft ons enorm geholpen.
    2. We komen in contact met wetenschappers die samen met ons aan toffe dingen willen werken.
    3. We worden door VU, Amsterdam Ventures Studio en het IXA-ecosysteem geholpen bij het valideren van ons businessplan en krijgen steun bij onze fondsenwerving en groei-initiatieven. Zonder hen zouden we niet zijn uitgeroepen tot Beste Academische Startup van Nederland!

    Misschien niet zo voor de hand liggend: ik waardeer en houd echt van de toegang en kwaliteitsdiensten van de afdelingen beveiliging, logistiek en FCO en Repro VU! Het runnen van een bedrijf betekent een hoop kleine klusjes die veel tijd in beslag nemen, en het hebben van deze eenvoudige faciliteiten die gemakkelijk toegankelijk zijn helpt om de dagelijkse last van het runnen van dit bedrijf te verlichten, zodat we ons kunnen concentreren op onze innovaties.

    https://digi.bio/

  • Tommie Koppens van Fitsurance

    Wat doet Fitsurance?

    Fitsurance is een startup ontstaan in het Demonstrator Lab met het doel om chronische ziekten in Nederland te verminderen. Met Fitsurance helpen we onze klanten meer inzicht te krijgen in hun gezondheid door middel van gezondheidsmetingen. Op basis van data geven we gepersonaliseerd leefstijladvies. Samen met onze slimme mobiele applicatie helpen we onze klanten chronische ziekten te voorkomen of verlichten en daarmee de regie op hun gezondheid weer op te pakken.

    Wat heeft VU support voor Fitsurance betekend?

    VU heeft Fitsurance op verschillende manieren geholpen. Zo hebben we onze eerste metingen verkocht aan de HRM afdeling, tijdens de week van Duurzame Inzetbaarheid. Zo'n launching customer is echt een mooie milestone voor startups. Daarnaast hadden we kantoorruimte in het Demonstrator Lab en later in de Amsterdam Venture Studios, en kregen we advies van verschillende experts. 

    Ook heel waardevol is de community met andere startups. Je leert veel van elkaar en we hebben veel plezier! De hulp die we van de VU hebben gekregen heeft er voor gezorgd dat we de sprong hebben gewaagd naar serieus ondernemen. 

    Ten slotte heeft de VU besloten ons af te vaardigen naar de European Startup Competition in Berlijn in oktober 2021. Geweldig natuurlijk om te pitchen voor een jury van Europese VC professionals! 

    https://www.fitsurance.nl/

Meer support

  • Ondernemerschapssupport

    Startup & Running
    Startup & Running is een matching platform dat ondernemende studenten kosteloos helpt met het vinden van teamleden of een mentor. Je kunt via het platform ook exposure krijgen voor je startup. 

    VU Entrepreneurship & Impact
    Een ondernemende mentaliteit is essentieel voor een florerende universiteit, nu en in de toekomst. VU Entrepreneurship & Impact faciliteert een krachtig ondernemerschap ecosysteem, door ondernemende studenten, onderzoekers, alumni en bedrijven met elkaar te verbinden en ondersteunen.

    Innovation Exchange Amsterdam (IXA)
    IXA is het gemeenschappelijke valorisatie kantoor van de Amsterdamse universiteiten. IXA assisteert onderzoekers uit alle disciplines bij het genereren van maatschappelijke en economische impact uit hun werk, en helpt tegelijkertijd externe partijen bij het navigeren door het academische landschap.

  • Funding

    Amsterdam Student Investment Fund (ASIF)
    ASIF Ventures is een door studenten georganiseerd fonds, dat startups van studenten en pas afgestudeerden vanaf het begin ondersteunt (van € 25K tot € 100K investering). Naast support bij financiering, biedt ASIF toegang tot een gemeenschap van jonge ondernemers en een groot netwerk van VC’s, sectorexperts en investeerders.

    Innovatiefonds Noord-Holland
    Het Innovatiefonds Noord-Holland stimuleert en ondersteunt innovatieve projecten in het MKB binnen de provincie Noord-Holland. Het Fonds stelt converteerbare leningen beschikbaar voor het bewijzen van nieuwe concepten en ideeën.

  • Studie- en studentenverenigingen

    Subliem-VU, programma ConnecCie
    Het programma ConnecCie is onderdeel van studievereniging Subliem, gelinkt aan de Bachelor en Master Science, Business and Innovation. Ondernemerschap zit deze studievereniging in het bloed. Sinds het bestaan zijn er een flink aantal succesvolle ondernemingen gelanceerd, variërend van tech-startups, consultancy services tot kledinglijnen. Het programma ConnecCie begeleidt studenten met een business idee die hun eigen onderneming willen starten. 

    Enactus VU
    Enactus VU is een non-profit studentenorganisatie en onderdeel van het wereldwijde Enactus netwerk, verspreid over 36 landen. Ruim 65.000 studenten zijn lid wereldwijd en houden zich actief bezig met het opzetten van sociale ondernemingen. Het doel van de organisatie is het creëren van een betere en duurzame wereld. Op dit moment zijn er 6 sociale ondernemingen actief.

    Aureus Graduates Development Program
    Het Graduates Development Program is ontwikkeld voor Nederlandse en internationale afgestudeerde studenten die gemotiveerd zijn om tijd, kennis en expertise te investeren om de kloof tussen particuliere bedrijven, ngo's en de academische wereld te overbruggen en tegelijkertijd te streven naar armoedebestrijding. 

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op over al je vragen rondom ondernemen.

starthub@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam