Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Het recht centraal in de maatschappij

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Ons onderwijs en onderzoek richten zich op de maatschappelijke functie en relevantie van het recht: van verbintenissen in de platformeconomie tot het nieuwe werken, van koloniaal onrecht tot medische aansprakelijkheid, van gezinshereniging tot burgerinspraak, van zedendelicten tot gijzelsoftware.

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft als missie juristen en criminologen op te leiden die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de samenleving. Wij doen dat vanuit aandacht en een gevoel van betrokkenheid met die samenleving.

Bij de oprichting van de VU, in 1880, was de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een van de eerste faculteiten, naast Letteren en Theologie. Sinds die tijd heeft de faculteit juristen afgeleverd die zich profileren in bestuurlijke en maatschappelijk belangrijke functies. Zo rekenen wij oud-premier Jan Peter Balkenende onder onze alumni. Maar ook topjuristen als Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, en voormalig minister van staat en rechter bij het Internationaal Gerechtshof Peter Kooijmans, wiens naam ons onderzoeksinstituut draagt.

Law in Action

Law in Action

Een pleidooi houden voor een echte rechtbank, een cold case onder de loep nemen of samen met topjuristen aan de Zuidas uitzoeken hoe je bedrijfsfraude kunt opsporen. Een rechtenstudie aan de VU is Law in Action. Dat betekent dat je tijdens je studie snel aan de slag gaat met echte zaken, samenwerkt met mensen uit de praktijk en oog krijgt voor de maatschappelijke betekenis van het recht.

Lees meer over Law in Action

Empirical Legal Studies

Empirical Legal Studies

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft een sterk empirisch-juridisch onderzoeksprofiel. Het recht staat namelijk niet los van de maatschappij, maatschappelijke ontwikkelingen en het gedrag van mensen. In het kader van het Sectorplan Rechtsgeleerdheid wordt dit onderzoeksprofiel verder gestimuleerd en versterkt via onderzoek en opleiding van staf en studenten. Eén inhoudelijk speerpunt staat hierbij centraal: Empirical Legal Studies (ELS).

Lees meer
overleggende studenten

Uitgelicht

Meer over