Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-CTL voor externe hbo- en wo-docenten

Als docent in het hbo of wo werk je continu aan praktijkgericht, kwalitatief hoogwaardig onderwijs en onderzoek. Transities in de samenleving, zoals een complexere arbeidsmarkt, een steeds diversere studentenpopulatie en het welzijn van studenten dagen je uit om jezelf en je onderwijs continu te blijven ontwikkelen.

Samen bouwen aan onderwijs
Is het jouw passie om je studenten hun volledige potentieel te laten benutten en hen voor te bereiden op de toekomst? Wil je hen stimuleren om ondernemend en innovatief te zijn? Als Centre for Teaching & Learning helpen we je hier graag bij.

Met onze cursussen, maatwerkprogramma’s en advies werken we samen aan jouw persoonlijke en professionele groei en die van je faculteit. Hieronder vind je de belangrijkste thema’s waarbij we je kunnen ondersteunen, inclusief links naar de bijbehorende programma's. 

Opleidingen, cursussen en workshops per thema

  • Diversiteit en inclusie

    Mixed Classroom in Practice workshop serie
    Vraag je je af hoe je je studenten kunt inspireren om hun rijke achtergrond, ervaringen en talenten te delen tijdens je lessen? Veroorzaakt diversiteit weleens spanning of conflicten in je onderwijs? In de 'Mixed Classroom in Practice Workshop serie' bouw je aan onderwijs waarin diversiteit een meerwaarde vormt voor studenten, doordat ze leren van de verschillende perspectieven in hun groep. Om dit doel te bereiken, volgen we de drie fasen zoals gedefinieerd in het VU Mixed Classroom in Practice model. We kijken naar de behoefte van studenten om erbij te horen, hun  mogelijkheden om hun identiteit uit te dragen en de complexe groepsdynamiek inclusief impliciete relaties en verbanden. Start najaar 2024. Meer informatie en aanmelden.

    Hot Moments Workshop - maatwerk
    Als docent kom je soms in emotioneel geladen situaties terecht. Of het nu gaat om een verhit debat binnen je team, of een gespannen discussie met een student of tussen studenten, deze "hot moments" kunnen escaleren in een conflict ofwel dienen als groeimogelijk, waarbij er van elkaars perspectieven geleerd wordt. In deze workshop verkennen we de kunst om deze "hot moments" om te zetten in kansen voor onderwijs en verandering. Door interactieve sessies, praktische oefeningen en reflectieve discussies verwerf je de inzichten en ontwikkel je de vaardigheden om effectief om te gaan met gespannen situaties. In-company. Meer informatie.




  • Toetsing / Senior Kwalificatie Examinering

    Senior Kwalificatie Examinering (SKE)
    Werk je op vakoverstijgend niveau aan toetskwaliteit en wil je een leerlijn met bijbehorend toetsbeleid grondig doordenken, om dit vanuit ontwerpperspectief te verbeten? In de SKE neem je je de tijd en ruimte om toetsing vanuit visie en beleid te benaderen. Hierbij krijg je inzicht in hoe je eigen toetsorganisatie in elkaar zit, wie er hierin een verantwoordelijkheid heeft en hoe je erop kunt toezien dat deze verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk wordt genomen. Je ontwikkelt jezelf als toetsexpert zodat je je collega's kunt begeleiden in het toetsproces en hierbij passende, praktische handvatten kunt aanreiken. Zo kom je tot een solide toetsingsbeleid dat echt goed in elkaar zit. In deze video zie je hoe andere deelnemers het SKE-traject bij VU-CTL ervaren hebben. Start 5 november 2024. 
    Informatie en aanmelden.


  • Onderwijsontwerp en -innovatie & SDB

    Senior Didactische Bekwaamheid (SDB) voor hbo-docenten
    Wil je weten hoe je de stap van goede ideeën naar onderwijsverbeteringen maakt en hoe je je collega’s hierin laat meebewegen? Ben je vaak de voortrekker van onderwijsvernieuwingen en kijk je daarbij verder dan je eigen cursussen en vakgebied? In de 'SDB voor hbo-docenten' ga je aan de slag met een persoonlijke leervraag en innovatieproject in je eigen opleiding, onder intensieve begeleiding van een ervaren onderwijsexpert. Na afloop heb je je Didactische Bekwaamheid (SDB) en ben je aantoonbaar bekwaam in het leiding geven aan onderwijsinnovatie op curriculumniveau. Start 25 september 2024.
    Informatie en aanmelden.

    Cursus Big ideas in curriculum design

    Ben je bezig met curriculumvernieuwing of (her)ontwerp en wil je studenten nog rijkere, innovatieve leerervaringen bieden? In dit inspirerende en hands-on programma werk je samen met peers en onder begeleiding van een onderwijsexpert naar een efficiënt en effectief (her)ontworpen curriculum. Start op 24 en 25 oktober 2024.
    Informatie en aanmelden.

  • Leidinggeven aan onderwijsteams

    Bouwen aan sterke onderwijsteams
    Wil je de motivatie en samenwerking binnen je team versterken om samen aan beter onderwijs te werken? In dit programma ontdek je vijf bouwstenen van effectieve samenwerking in een team en krijg je beter zicht op jezelf als leider in een onderwijscontext. De kick-off is op vrijdag 11 oktober 2024.
    Informatie en aanmelden.

    Licht op leiderschap in het onderwijs
    Ben je opleidingsmanager of leider van een onderwijsteam en wil je samen met collega’s het onderwijs verder ontwikkelen en vernieuwen? Wil je leren hoe je iedereen hierin mee krijgt? In ‘Licht op Leiderschap’ ga je aan de slag met wetenschappelijke perspectieven op onderwijsleiderschap en ontwikkel je je persoonlijke en professionele leiderschap. Start 10 september 2024.
    Informatie en aanmelden.

  • Studentenwelzijn en -betrokkenheid

    NIEUW: Working with Students as Teachers
    Wil je het talent van studenten inzetten in je onderwijs, bijvoorbeeld als (gast)docent? Of doe je dat al, maar vraag je je af of het nog beter kan? In deze training leer je alles over de kracht van 'Students as Teachers' en wat ervoor nodig is om hen te laten floreren. Datum: 19 september 2024 of 21 november 2024.
    Informatie en aanmelden.

    Coachen van studenten
    Wil je je studenten graag coachen naar meer zelfverantwoordelijk studiegedrag? In deze cursus voor beginnende én ervaren docenten leer je (nog) doelgerichtere coachgesprekken te voeren. Het gaat om de gespreksvormen kennismaken, (probleem)verheldering, voortgang, leerdoelen stellen, feedback en confronteren, en gesprekken waarin gedragsverandering centraal staat. Start 19 september 2024.
    Informatie en aanmelden.

Snelle navigatie VU Centre for Teaching & Learning

Ga hier direct terug naar de homepage van het CTL.
Veelbezochte cursussen: BKOSKOLeergang Onderwijskundig Leiderschap
Cursussen per doelgroep: junior docentendocenten met een BKOonderwijsleidersPhDs met onderwijstaken

Wil je een vraag aan een van onze medewerkers stellen? Neem dan contact op met Carin Weitering, medewerker studentzaken, ctl@vu.nl.
Of bel ons op: 020 598 4263. (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00). 

Contactpersoon

Carin Weitering

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam