Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

CTL voor onderwijsleiders

Onderwijs vernieuwt voortdurend, en daarmee ook de mensen die er werken. Voor jou als leidinggevende is het daarom belangrijk om ook jezelf te blijven ontwikkelen. Om enerzijds dichtbij jezelf te kunnen blijven en anderzijds over de flexibiliteit te beschikken om mee te kunnen bewegen met wat jouw leiderschapsrol van je vraagt.

Ruimte voor eigenheid
Bij het CTL gaan we uit van de kracht en eigenheid van jou als onderwijsleider. Jouw ambities, vragen en dilemma’s staan centraal. Met onze programma's denken we graag met je mee, faciliteren we je daar waar jij het nodig hebt en krijg je alle ruimte voor de ontwikkeling en versterking van je persoonlijke én collectieve leiderschap.

Kies uit diverse inspirerende programma’s
Als CTL bieden we je graag een samenhangend aanbod van inspirerende programma’s en persoonlijke begeleiding passend bij jouw ontwikkelvraag. Bekijk de mogelijkheden:

Leiderschapsontwikkeling

 • Leiderschap in de tussenruimte: morele ambitie in het hoger onderwijs
  Wat is nu echt de bedoeling van het hoger onderwijs? Welke rol hebben wij als mens hierin? Wat voor leiderschap is hiervoor nodig? In deze leergang zoek je samen met anderen naar antwoorden op deze vragen. Samen andere “emerging leaders” werken we aan een betere wereld via het hoger onderwijs.
 • Leergang Onderwijskundig Leiderschap
  Met de Leergang Onderwijskundig Leiderschap ontwikkel je je tot een strategisch onderwijskundig leider. Je leert leiding te geven aan teams vanuit jouw gefundeerde en persoonlijke visie op leiderschap.
 • Licht op leiderschap in onderwijs
  Wil je je leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen? Ben je benieuwd naar wetenschappelijke perspectieven op leiderschap binnen de context van het hoger onderwijs? In dit programma groei je door inspiratie en uitwisseling met experts en peers in je professionele leiderschap. 
 • Masterclass Onderwijskundig leiderschap: bewegen vanuit de onzichtbare dynamiek
  Kom jij complexe situaties tegen vol onzekerheid, spanning of soms zelfs strijd? Of ervaar je conflicterende loyaliteiten vanuit je verschillende rollen als onderwijskundig leider, docent of wetenschapper? Dan is deze masterclass speciaal voor jou. Je leert de onzichtbare dynamieken te herkennen en het effect hiervan op jouw functioneren. Je leert uit te zoomen vanuit jouw specifieke en (hernieuwde) plek en zult ervaren hoe een kleine interventie in het systeem al een groot effect kan hebben. 
 • Startdag voor opleidingsdirecteuren
  Jaarlijkse startdag voor opleidingsdirecteuren waarin we verkennen hoe je jouw stempel kan drukken op de opleiding.

Teamontwikkeling

 • Bouwen aan sterke onderwijsteams
  Hoe zorg je voor motivatie bij je teamleden om met elkaar aan de slag te gaan? Hoe geef je ‘als leider’ ruimte aan anderen en behoud je wel de leiding? Bij deze vragen (en vele andere) staan we stil tijdens dit programma dat je ondersteunt om je leiderschap verder te ontwikkelen en een sterk team te bouwen.
 • Inclusief leiderschap workshops - een Mixed Classroom benadering
  Hoe kun je als onderwijsleider je team bewust maken van de perspectieven die elk lid inbrengt en deze optimaal inzetten voor onderwijsontwikkeling? Het programma bestaat uit drie interactieve sessies van twee uur en is gebaseerd op het VU Mixed Classroom Educational Model.

Coaching & reflectie

 • Leiderschapscoaching
  Leiderschapscoaching kan je support bieden bij specifieke situaties waar jij tegenaan loopt, zodat je stevig in het zadel zit en lekker in je vel. 
 • Intervisie voor docenten met een SKO
  In een intervisiegroep kom je zes keer bijeen (eens per 6-8 weken) om inspiratie op te doen, samen te reflecteren en verder te leren rond onderwijsvraagstukken.

Snelle navigatie VU Centre for Teaching & Learning

Ga hier direct terug naar de homepage van het CTL.
Veelbezochte cursussen: BKOSKOLeergang Onderwijskundig Leiderschap
Cursussen per doelgroep: junior docentendocenten met een BKOonderwijsleidersPhDs met onderwijstaken

Wil je een vraag aan een van onze medewerkers stellen? Neem dan contact op met Carin Weitering, medewerker studentzaken, ctl@vu.nl.
Of bel ons op: 020 598 4263. (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00). 

Contactpersoon