Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leraar Geschiedenis worden

Heb jij een passie voor geschiedenis? En wil je weten wat jongeren beweegt? Dan is de lerarenopleiding Geschiedenis aan de VU iets voor jou. Als leraar Geschiedenis verruim je de blik van leerlingen. Je leert ze bijvoorbeeld om genuanceerd en kritisch te kijken. Ontdek hier hoe je docent Geschiedenis in het voortgezet onderwijs kunt worden.

Leraar Geschiedenis op een middelbare school, iets voor jou?
Geschiedenis is juist nu een relevant vak. Er gebeurt zoveel in de wereld om ons heen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan politieke ontwikkelingen in Nederland, de oorlogen in en buiten Europa, of de discussie rond ons koloniaal verleden en het belang om aandacht te besteden aan herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Om al deze gebeurtenissen enigszins te kunnen begrijpen en duiden kun je niet zonder de historische context. Jouw vak helpt leerlingen om hun eigen leefomgeving en plaats in de samenleving beter te begrijpen. Als docent Geschiedenis is elke dag anders en biedt elke les weer nieuwe uitdagingen en kansen.   

Ontdek waarom de lerarenopleiding Geschiedenis aan de VU de juiste keuze is: 


  • Je volgt een hoog aangeschreven didactisch programma, waarin algemene didactiek en pedagogiek de basis vormen, en vakdidactiek de hoofdrol heeft. Daarnaast is er ruimte voor specialisatie. 
  • Veel van de lerarenopleiders staan zelf wekelijks voor de klas, doen didactisch onderzoek, ontwerpen lesmaterialen, mengen zich in het landelijke onderwijsdebat en adviseren bij grote onderwijsontwikkelingen. 
  • Je wordt als student intensief begeleid en hebt geregeld contact met je mentor/vakdidacticus 
  • De vakdidacticus Geschiedenis werkt vanuit de actualiteit en de activerende en verhalende didactiek: je leert hoe je leerlingen actief met het vak geschiedenis aan de slag zet. 
  • De opleiding is echt op maat: er wordt gekeken naar wat je al hebt gedaan en er is aandacht voor jouw specifieke leervragen 

En zo zijn er nog 10 pluspunten van de lerarenopleiding aan de VU!    

Student aan het woord

Student aan het woord

''Tijdens de opleiding had ik een aantal keer een eye-opener. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld wat je allemaal met tekst kunt doen in de les en hoe je dat levendig maakt. Juist de afwisseling tussen wat meer interactieve dingen en bijvoorbeeld een mooi verhaal maken het leuk voor de leerlingen.'' - Xander Bremer, eenjarige master Leraar VHO Geschiedenis 

Lees het verhaal van Xander
Afbeelding Xander voor de klas

Hoe kan ik leraar Geschiedenis aan de VU worden?

  • Educatieve minor [6 maanden]

    Benut je minorruimte en kies tijdens je bachelor voor de Educatieve minor. Leren lesgeven en leraar Geschiedenis zijn, je doet het allemaal tegelijk. Je volgt één dag per week colleges op de VU en loopt in dezelfde periode 4 tot 5 dagdelen stage op een middelbare school. Wat je de ene dag leert tijdens het college, breng je de volgende dag al in de praktijk bij je stageschool. Na het afronden van de Educatieve minor behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, die gekoppeld is aan je bachelor diploma. Hiermee kun je aan de slag als docent Geschiedenis in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo. Na afronding van de Educatieve minor heb je recht op 30 EC vrijstelling als je later aan de universiteit de eerstegraads lesbevoegdheid Geschiedenis wilt halen om docent Geschiedenis te worden in de bovenbouw van havo en vwo en het vmbo.

    Voor wie is de Educatieve minor Geschiedenis:  
    Voor derde- of vierdejaars bachelorstudenten aan de VU met een gerelateerde bacheloropleiding en voor studenten aan andere universiteiten van wie de bachelor voorkomt in de landelijke verwantschapstabel

    Lees meer over de Educatieve minor of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten.    

  • Educatieve module [6 maanden] 

    Start gelijk na het afronden van je bacheloropleiding met de Educatieve module. In slechts zes maanden behaal je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid waarmee je als docent Geschiedenis in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo kunt starten. De stage start meteen in de eerste week van de module en neemt 4 tot 5 dagdelen per week in beslag. Op maandag heb je college.  

    Voor wie is de Educatieve module Geschiedenis: 
    Voor iedereen met een bachelordiploma op zak met daarin voldoende raakvlak en die voorkomt in de landelijke verwantschapstabel. Daarnaast ben je toelaatbaar als je met je afgeronde bachelor en (onderdelen van) premaster en/of master minimaal dezelfde domeinkennis hebt opgedaan als in een bachelor in de verwantschapstabel. De Toelatingscommissie beoordeelt of aan deze toelatingseisen is voldaan.  

    Lees meer over de Educatieve module of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten

  • Master Educatie in en Mens- en Maatschappijwetenschappen [2 jaar]

    Direct na je bachelor kun je kiezen voor deze master, die opleidt tot vakspecialist én leraar Geschiedenis. Na 2 jaar ben je in het bezit van een eerstegraads lesbevoegdheid, om les te kunnen geven in de bovenbouw havo/vwo van een middelbare school.   

    Voor wie: voor studenten die een bachelor Geschiedenis hebben afgerond. Kijk onder Toelating of je direct toelaatbaar bent of dien een Toelatingsverzoek in.   Lees meer over de master Educatie of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten

  • Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Mens- en Maatschappijwetenschappen [1 jaar]

    Aansluitend op je afgeronde masteropleiding kun je kiezen voor de eenjarige universitaire lerarenopleiding Geschiedenis. Je behaalt een eerstegraads lesbevoegdheid en mag daarmee als docent Geschiedenis lesgeven in alle klassen van het voortgezet onderwijs en het vmbo. Tijdens de studie ontwikkel je vaardigheden die je helpen bij het overdragen van kennis, het managen van een klas vol leerlingen en het bedenken van nieuwe lesprogramma's.  

    Voor wie is de Master Leraar VHO Geschiedenis:  
    Voor mensen die een universitaire bachelor Geschiedenis én een universitaire master hebben afgerond. Maar ook met een andere achtergrond ben je mogelijk toelaatbaar. Kijk onder Toelating of je direct toelaatbaar bent of dien een Toelatingsverzoek in. Voor specifieke vakinhoudelijke toelatingseisen kun je de brochure 'Vakinhoudelijk Masterniveau’ downloaden.

    Lees meer over de Master Leraar VHO of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten

  • Lerarenopleiding voor zij-instromers [1-2 jaar]

    Heb je al een universitaire master, sta je al voor de klas en wil je deze baan combineren met een lerarenopleiding? Dan kun je als zij-instromer in maximaal 2 jaar je eerstegraads lesbevoegdheid Geschiedenis voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs behalen. Kies voor maatwerk en combineer (betaald) werk met studeren. De VU stemt het opleidingstraject zoveel mogelijk af op jouw opleidingsbehoefte, aan de hand van een persoonlijk assessment dat onderdeel uitmaakt van de toelatingscriteria. Voor deze opleiding stelt de overheid een aantrekkelijke subsidie subsidie beschikbaar. 

    Voor wie is het zij-instroom traject Geschiedenis:  
    Voor mensen die onbevoegd of onderbevoegd voor de klas staan en een eerstegraads lesbevoegdheid willen halen, of mensen die al een eerstegraads lesbevoegdheid hebben voor een ander schoolvak en een tweede lesbevoegdheid willen behalen voor Geschiedenis. Lees meer over het zij-instroomtraject of kom naar een van de voorlichtingsbijeenkomsten

     

Lees meer interviews met studenten van onze lerarenopleidingen

Snel navigeren website Universitaire Lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de Universitaire Lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & donderdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam