Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Sta vooraan in de communicatierevolutie

Wil jij weten hoe je communicatie en media kunt gebruiken om bedrijfsresultaten te verbeteren, de overheid beter te laten functioneren of de wereld een stukje mooier te maken? Wil je worden uitgedaagd om nieuwe oplossingen voor problemen van organisaties en bedrijven te vinden?

Dan is de studie Communicatiewetenschap iets voor jou!

Kandidaten met een inhoudelijk verwante WO-bacheloropleiding worden rechtstreeks toegelaten tot de master Communicatiewetenschap.

Alle kandidaten met een andere, niet-verwante WO-bacheloropleiding moeten een schakeltraject voltooien. De exacte inhoud en omvang daarvan zijn afhankelijk van de bacheloropleiding of een eventueel al gevolgde masteropleiding.

Controleer of je aan de toelatingseisen voldoet

  • Ik heb een Nederlandse WO-bachelor

    Rechtstreeks toelaatbaar

    Met een van de volgende afgeronde WO-bacheloropleidingen ben je rechtstreeks toelaatbaar tot de master Communicatiewetenschap:

    * Bestuurs- en organisatiewetenschap
    * Communicatiewetenschap / Communication Science
    * International Bachelor Communication and Media (Erasmus Universiteit Rotterdam)
    * Psychologie

    Met een bachelordiploma Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) ben je rechtstreeks toelaatbaar indien je beschikt over minimaal 10 EC aan kwantitatieve statistiek op het niveau van de vakken S_BIS + S_QNRM.

    Toelaatbaar onder voorwaarden

    Indien je geen van de rechtstreeks toelaatbare bachelors hebt gedaan, zul je je toelaatbaarheid moeten laten beoordelen middels een toelatingsverzoek. Er volgt dan een besluit of je eventueel toch nog rechtstreeks toelaatbaar bent omdat je voldoet aan de hieronder genoemde voorwaarden of dat je eerst een schakeltraject moet volgen en welk traject dat dan precies is. Om je toelaatbaarheid te laten beoordelen, is het belangrijk dat je alle gevraagde documenten aanlevert zoals vermeld in de aanmeldprocedure welke te vinden is onderaan deze pagina. 

    Je bent toelaatbaar tot de master Communicatiewetenschap met elke afgeronde wo-bacheloropleiding, mits de Toelatingscommissie vaststelt dat je voldoet aan de volgende drie voorwaarden, je hebt:

    1. minimaal 10 EC behaald aan kwantitatieve statistiek op het niveau van de vakken S_BIS + S_QNRM. Je beschikt over kennis van o.a. multipele regressie, two-way anova, schaalconstructie (factoranalyse, betrouwbaarheidsanalyse), moderatie en mediatie analyse;
    2. minimaal 10 EC behaald aan inhoudelijke communicatiewetenschappelijke of daaraan gerelateerde vakken;
    3. ervaring met het doen van empirisch onderzoek.

    De Toelatingscommissie van de masteropleiding Communicatiewetenschap bepaalt per toelatingsverzoek de omvang en inhoud van een eventueel te volgen schakeltraject. De vakken van dit aan te wijzen schakeltraject kun je - na goedkeuring van de Toelatingscommissie - zowel aan de VU als aan iedere andere Nederlandse universiteit volgen.

    Bij FSW-VU worden op het terrein van kwantitatieve onderzoeksmethoden en statistiek de volgende relevante vakken aangeboden (zoek in de Studiegids naar de inhoudsbeschrijvingen):

    • Beschrijvende en inferentiële Statistiek (S_BIS) / Descriptive and Inferential Statistics (S_DIS
    • Kwantitatieve Onderzoeksmethoden (S_QNRM) / Quantitative research methodology (S_QNRM)

    Bij FSW-VU worden op het terrein van communicatiewetenschap de volgende relevante vakken aangeboden:

    • Inleiding communicatiewetenschap (S_ICS)
    • Marketing- en persuasieve communicatie (S_MPC)
    • Media Entertainment (S_ME)
    • Media, maatschappij en politiek (S_MSP)
    • New Media Challenges (S_NMC)
    • Communicatieklassiekers (S_CK)

    Bij FSW-VU worden op het terrein van empirisch onderzoek de volgende relevante vakken aangeboden:

    • Project 3: Effectief overtuigen (S_P3EP)
    • Pre-master Onderzoekspracticum Communicatiewetenschap (S_PMOPCW)
  • Ik heb een Nederlandse HBO-bachelor

    Met een hbo-bachelordiploma incl. één van de volgende afgeronde trajecten ben je rechtstreeks toelaatbaar tot de master Communicatiewetenschap:

    • Pre-master Communicatiewetenschap (Radboud Universiteit Nijmegen)
    • Pre-master/schakelprogramma Communicatiewetenschap (UvA)
    • Doorstroomminor Communicatiewetenschap (UvA)
      *Voeg een bewijsstuk van de minor of pre-master toe aan je VU Dashboard

    Verder kun je als hbo'er starten met de master Communicatiewetenschap nadat je het bijbehorende pre-masterprogramma met succes hebt afgerond. Ieder hbo-bachelordiploma geeft toegang tot de pre-master, mits aan de eisen van het pre-masterassessment is voldaan.

    Doorstroomminor SWO van de Hogeschool van Amsterdam (HvA)

    Beschik je over een afgeronde hbo-opleiding inclusief de doorstroomminor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek van de HvA, dan word je toegelaten tot de master Communicatiewetenschap na het behalen van de volgende twee vakken, onderdeel van de bachelor Communicatiewetenschap aan de VU:

    • New Media Challenges (S_NMC)
    • Communicatieklassiekers (S_CK)

    Om deze vakken te kunnen volgen moet je je aanmelden als bijvakstudent.
    Je hoeft geen pre-master te volgen en dus ook geen assessment te maken.

  • Ik heb een buitenlands diploma

    De toelatingseisen voor Internationale studenten zijn terug te vinden op de Engelstalige masterpagina van Communicatiewetenschap. Deze is hier te vinden.

    Naast het voldoen aan de toelatingseisen, dient aangetoond te worden dat je de Nederlandse taal beheerst door het succesvol afleggen van één van de volgende examens:

    • Het staatsexamen Nederlands als tweede taal programma II (NT2-II),
    • De Interuniversitaire Toelatingstoets Nederlands (ITN),
    • Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT), [profiel Educatief Professioneel (EDUP) C1] of [Educatief Startbekwaam (SRTR) B2],
    • Door de VU aangewezen buitenlandse eindexamens, waarvan Nederlands deel uitmaakte.

    Van de taaleis zijn vrijgesteld zij die tot een Nederlandstalige opleiding worden toegelaten op grond van een buitenlands diploma en die tenminste op het niveau van 4 VWO een voldoende hebben behaald voor Nederlands.

Aanmeldprocedure

  • Ik heb een Nederlandse WO-bachelor

    Rechtstreeks toelaatbaar

    1. Meld je voor de master aan in Studielink uiterlijk 1 juli.
      Na aanmelding in Studielink ontvang je inloggegevens voor je VU Dashboard.
    2. Rond je aanmelding af in je VU dashboard. Het is niet nodig om je CV, cijferlijst, vakinformatie en motivatiebrief aan te leveren. Je kunt hier kiezen voor "later uploaden" wanneer gevraagd wordt naar deze documenten en je aanmelding alsnog indienen. Je aanmelding wordt pas zichtbaar voor ons nadat je deze hebt ingediend. Studenten met een bachelor CIW vormen hierop een uitzondering.*
    3. Na ontvangst van je aanmelding wordt je toelatingsverzoek in behandeling genomen en ontvang je bericht of je bent toegelaten of eerst aan aanvullende eisen moet voldoen. 
    4. Regel de betaling van het collegegeld en rond je inschrijving af uiterlijk 31 augustus.

    * Indien je in het bezit bent van een bachelordiploma CIW, is het noodzakelijk om in je VU Dashboard enkel een cijferlijst aan te leveren. Bij de andere gevraagde documenten kun je kiezen voor “later uploaden” waarna je je aanmelding kunt indienen.

    Voor aanvang van de opleiding ontvang je praktische informatie over de start van de studie.

    Een aanmelding is niet hetzelfde als een inschrijving. Als je je voor een opleiding in Studielink aanmeldt, ben je nog niet ingeschreven. Je bent pas ingeschreven als je daarvan bericht ontvangt van Studielink. Hiervoor moet je uiterlijk 1 juli (of zo snel mogelijk daarna) alle vereiste documenten hebben ingeleverd en uiterlijk 31 augustus de betaling van het collegegeld hebben geregeld.
    Een aanmelding, oftewel toelatingsverzoek, verplicht je tot niets en kan tot 31 augustus kosteloos geannuleerd worden.

    Meer informatie over het inschrijfproces kun je hier vinden.

    Toelaatbaar onder voorwaarden

    Indien je geen van de rechtstreeks toelaatbare bachelors hebt gedaan, zul je je toelaatbaarheid moeten laten beoordelen. Er volgt dan een besluit of je eventueel toch nog rechtstreeks toelaatbaar bent of dat je eerst een schakeltraject moet volgen en welk traject dat precies is.

    Je volgt de aanmeldprocedure zoals hierboven genoemd voor studenten die rechtstreeks toelaatbaar zijn. Enkel dien je (bij stap 2) z.s.m. de volgende documenten aan te leveren in je VU Dashboard:

    • CV
    • gewaarmerkte (voorlopige) cijferlijst
    • relevante inhoudelijke vakinformatie van je vooropleiding (bij voorkeur een beschrijving uit een studiegids met aanduiding van de studielast en eventueel aangevuld met een literatuurlijst).
    • (korte) toelichting op je keuze, in de vorm van een motivatiebrief, waarin je aangeeft op welke wijze je aan de voorwaarden voldoet, zodat de Toelatingscommissie kan bepalen of de master een goede match is.

    Uit de vakbeschrijvingen moet blijken dat je voldoet aan de volgende drie voorwaarden, je hebt:

    1. minimaal 10 EC behaald aan kwantitatieve statistiek. Je beschikt over kennis van o.a. multipele regressie, (m)anova, factoranalyse, moderatie en mediatie analyse;
    2. minimaal 10 EC behaald aan inhoudelijke communicatiewetenschappelijke of daaraan gerelateerde vakken;
    3. ervaring met het doen van empirisch onderzoek.

    De Toelatingscommissie neemt eventueel contact met je op om nadere informatie te vragen of te geven.


    Een aanmelding, oftewel toelatingsverzoek, verplicht je tot niets en kan tot 31 augustus kosteloos geannuleerd worden.

  • Ik heb een Nederlandse HBO-bachelor

    Aanmeldprocedure
    1. Meld je uiterlijk 30 juni in Studielink aan voor het pre-masterprogramma. Let op: De aanmelddeadline voor het pre-masterassessment is 30 juni. Zonder succesvolle afronding van dit pre-masterassessment is het niet mogelijk om te starten met de premaster.*
    2. Rond je VU Dashboard af, incl. aanmelding voor het premasterassessment.
    3. Premasterassessment en hbo-bachelordiploma moeten uiterlijk 31 augustus behaald zijn.
    4. Regel de betaling van het premastertarief en rond je inschrijving af uiterlijk 31 augustus.

    * Indien je een minor of pre-master hebt gevolgd waarmee je rechtstreeks toelaatbaar bent (zie informatie over de toelatingseisen eerder genoemd op deze pagina), voeg hiervan dan een bewijsstuk toe aan je VU Dashboard en meld je rechtstreeks aan voor de master.

    Voor aanvang van het premasterprogramma ontvang je praktische informatie over de start van de studie.

  • Ik heb een buitenlands diploma

    Als aankomend student meld je je aan via Studielink, ook als je een buitenlandse vooropleiding hebt of in het buitenland woonachtig bent, of beide. Je ontvangt dan van Studielink de melding dat je diploma niet automatisch geverifieerd kan worden en je wordt verzocht een gewaarmerkte kopie van je diploma op te sturen naar de instelling. Je diploma zal geverifieerd worden door de instelling

    De gehele aanmeldprocedure en aanvullende informatie zijn hier terug te vinden.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen?

Wil je weten of je toelaatbaar bent, meld je dan (vrijblijvend) aan in Studielink en voeg de gevraagde documenten toe aan je aanmelding in je VU-aanmeldportal. De Toelatingscommissie zal je n.a.v. jouw aanmelding van een besluit voorzien. Heb je een vraag over je toelaatbaarheid? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur van de Toelatingscommissie. De Toelatingscommissie is bereikbaar op dinsdag en donderdag van 15.00-16.00 via +31(0)20 59 81071.

De Studentenbalie geeft antwoord op vragen over pre-masterassessment, collegegeld, Studielink, VU Student etc. Het telefoonnummer en openingstijden vind je links onder “Neem gerust contact met ons op!”.