Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Sta vooraan in de communicatierevolutie

Bedenk oplossingen voor grote communicatievraagstukken

Deepfakes, cybercriminaliteit, de platformeconomie, de fake news industrie en de opkomst van contact tracing apps. Kennis van deze ontwikkelingen binnen het medialandschap is cruciaal. Als student Communicatiewetenschap onderzoek je nieuwe ontwikkelingen en bestudeer je de complexe dynamiek tussen media, mens en maatschappij vanuit een wetenschappelijk perspectief. 

Tijdens je studie Communicatiewetenschap leer je zelfstandig sociaal-wetenschappelijk onderzoek te doen en communicatieprocessen op academisch niveau te analyseren. Op basis van jouw specifieke interesses kun je kiezen uit drie specialisaties waar je jouw kennis en skills verder kunt verdiepen.

De voertaal van de opleiding is Nederlands, maar een aantal vakken en veel literatuur zijn in het Engels. Je vindt hier een jaaroverzicht van de master per afstudeerrichting.

De startdatum van Communicatiewetenschap is 1 september.

Studie in cijfers

Het programma

De masteropleiding Communicatiewetenschap biedt theoretische verdieping over maatschappelijke vraagstukken die je leert toepassing in het professionele veld.

In het eerste semester van Communicatiewetenschap volg je de vakken die horen bij jouw specialisatie. Daarnaast volg je twee methode- en statistiekvakken, hierbij is aandacht voor op innovatieve wijze data verzamelen en analyseren. Ook volg je in de eerste helft van je master een vak waarin je leert hoe je wetenschappelijk onderzoek in de praktijk kunt inzetten om communicatievraagstukken op te lossen: Impact met Marketing- en Corporate Communicatie; Impact met Mediapsychologie of Impact met Media op Democratie.

In het tweede deel van je master kies je twee keuzevakken, om je kennis verder te verbreden of juist te verdiepen. Je kunt je specialiseren met de keuzevakken Communication Technology in Organisations, Branding and Design, Social Marketing, Storytelling: the Persuasive Power of Narratives, of Social Robotics. Daarnaast start je in het tweede semester van Communicatiewetenschap met je masterthesis. Onder begeleiding van één van je docenten (die allemaal leidend zijn in hun veld), doe je onderzoek naar de nieuwste ontwikkelingen binnen communicatie en media.

Samenvatting

Hoe beïnvloeden media de geest, het lichaam en het gedrag van individuen? Welke mensen zijn het meest vatbaar voor deze effecten? En hoe kunnen media bijdragen aan het welzijn van individuen?

Mediapsychologie is een relevant vakgebied. Mensen communiceren steeds meer met en via media: van televisie en sociale media tot virtual realitybrillen en robots. Onze keuzes voor media beïnvloeden ons beeld van onszelf, de ander en de wereld om ons heen. In deze specialisatie leer je hoe mediagebruik je denken en je kijk op de wereld beïnvloedt, en hoe je deze inzichten kunt toepassen om uitdagingen aan te pakken met innovatieve communicatietechnologieën.

Vakken

  • Masterthesis Communicatiewetenschap
  • Essentials of Media Psychology
  • Onderzoeksmethoden Communicatiewetenschap
  • Media Psychology for Impact
  • Computationele analyse van digitale communicatie
  • Problematic and Beneficial Effects of Media Use

Vakken uitgelicht
Het vak Essentials of Media Psychology biedt theoretische inzichten in hoe media de geest, het lichaam en het gedrag van individuen beïnvloeden. Denk daarbij aan onderwerpen als selectief mediagebruik, boodschapverwerking, mediageweld, verslaving, emotionele reacties, gemedieerde realiteit en de toekomst van communicatietechnologie. Je ontdekt welke psychologische theorieën richting kunnen geven aan het ontwerpen en het aanpassen van zowel traditionele media (tv, films) als nieuwere media (sociale media, videogames, VR, sociale robotica).

De opkomst van nieuwe media leidt vaak tot publieke debatten. Sommigen vrezen dat mediagebruik ons welzijn zal verslechteren, terwijl anderen verwachten dat nieuwe media ons leven zullen verbeteren. In het vak Problematic and Beneficial Effects of Media Use analyseer je de voordelen en uitdagingen die samengaan met communicatietechnologieën en onze relatie daarmee: van cyberpesten, cyberslacking, cyberchondrie, verslaving, online daten, virtual reality, eenzaamheid en seksuele intimidatie. Waar de discussie vroeger vooral draaide om videogames, personal computers en het internet, richt de publieke discussie zich nu op de ontwikkeling van AI, ChatGPT, Virtual Reality en sociale robotica. Tijdens de werkgroepen maak je kennis met VR en leer je hoe je het kunt gebruiken. Je voert zelf een onderzoek uit en presenteert je bevindingen via een poster in een VR-omgeving.

Raadpleeg de studiegids voor meer informatie.

Samenvatting

Hoe beïnvloed je menselijk gedrag met communicatie? En hoe bouw je sterke merken en bedrijfsreputaties op met moderne marketing- en PR-strategieën?

In deze specialisatie word je expert in marketing- en organisationele communicatie en ontwikkel je expertise die verder reikt dan traditionele marketing en bedrijfscommunicatie. Je leert niet alleen hoe je effectieve campagnes opstelt, maar ook hoe je communicatie inzet om maatschappelijk verantwoord gedrag bij consumenten en bedrijven te bevorderen. De kennis en vaardigheden die je opdoet, maken je een communicatiespecialist die consumenten, werknemers, beleidsmakers en het brede publiek begrijpt én weet te beïnvloeden.

Vakken

  • Masterthesis Communicatiewetenschap
  • Marketingcommunicatie en de consument
  • Onderzoeksmethoden Communicatiewetenschap
  • Marketing and Corporate Communication for Impact
  • Computationele analyse van digitale communicatie
  • Public Relations

Vakken uitgelicht
Het vak Marketingcommunicatie en de Consument richt zich op belangrijke ontwikkelingen binnen marketingcommunicatie. Hoe bouw je een sterk merk met moderne marketingcommunicatie? En hoe kun je communicatie effectief inzetten om gedrag te beïnvloeden? Het vak draait om vier centrale thema’s: weten hoe marketingcommunicatie werkt, hoe je de boodschap vorm moet geven (content) en via welke kanalen (mediaplanning). Daarnaast wordt kritisch gekeken naar de ethische kant: Is het wel verantwoord om consumenten aan te moedigen producten te kopen in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt? Bij dit vak ontwerp je een marketingcommunicatiestrategie voor een opdrachtgever, die je bij het bedrijf gaat pitchen. Zo krijg je naast theoretische kennis ook een goed beeld van hoe marketingcommunicatie in de praktijk wordt vormgegeven.

In het vak Public Relations onderzoek je de dynamiek en impact van communicatie tussen organisaties, nieuwsmedia en het publiek. Mediakanalen, zoals Instagram en TikTok, versnellen en intensiveren de interactie tussen organisaties en hun doelgroepen. Enerzijds biedt dit kansen, bijvoorbeeld om Corporate Social Responsibility-beleid effectiever te communiceren. Anderzijds brengt het ook risico’s met zich mee, denk aan reputatieschade door social media-schandalen die razendsnel viraal kunnen gaan. Welke communicatiestrategieën zijn het meest effectief in deze digitale omgeving? Tijdens de werkgroepen pas je je kennis direct toe op realistische casussen. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een PR-strategie voor een organisatie in crisis.

Raadpleeg de studiegids voor meer informatie.

Samenvatting

Zorgen sociale media voor polarisatie? Waarom vertrouwen veel mensen de journalistiek of de politiek niet meer? Consumeren we nou écht zoveel fake news?

In deze specialisatie wordt je expert in de maatschappelijke impact van communicatieprocessen. Je leert hoe het publieke debat wordt vormgegeven, hoe de dynamiek verloopt tussen journalisten, media, politiek, organisaties en burgers. En hoe dat debat de publieke opinie beïnvloedt.

Vakken

  • Masterthesis Communicatiewetenschap
  • Bron naar verhaal: publiek debat creëren
  • Onderzoeksmethoden Communicatiewetenschap
  • Political Communication for Impact
  • Computationele analyse van digitale communicatie
  • Headlines to Mindset: vorming publieke opinie

Vakken uitgelicht
In het vak Bron naar Verhaal: Publiek Debat Creëren leer je hoe de dynamische en vaak verhitte publieke debatten over maatschappelijke kwesties - variërend van een wereldwijde pandemie tot klimaatverandering, van immigratie tot wereldwijde conflicten - vorm krijgen. Centraal staat de vraag wie het publieke debat domineren. Je leert hoe digitalisering, fragmentisering en polarisering de mogelijkheden van verschillende partijen - zoals politici, lobbyisten, journalisten en het publiek - om het debat te voeren heeft veranderd. De theorie pas je toe door zelf ook een stem in te nemen in het publieke debat: je maakt blogs, vlogs of explainers. En je schrijft een onderzoeksvoorstel.

In het vak Headlines to Mindset: Vorming Publieke Opinie gaat het over hoe publieke informatie de opinies van burgers beïnvloedt. Welke impact heeft het publieke debat - over bijvoorbeeld politiek, over klimaatverandering, over veiligheid - op je opvattingen? Hoe verwerken burgers alle informatie die op hen afkomt in deze gefragmenteerde en gedigitaliseerde mediaomgeving? Je leert in hoeverre sociale media als brandstof dienen voor polarisatie, en welke rol algoritmen hierin spelen. In de werkgroepen ga je aan de slag met weekly challenges, waarbij je theorieën of concepten gaat vertalen naar verschillende producten: je schrijft een hoofdstuk voor een maatschappijleerboek, maakt een visualisatie voor een jeugdjournaal-item of een Instagram Reels. Met deze vaardigheden leer je informatie kritisch te begrijpen en leer je complexe maatschappelijke vraagstukken op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende publieken.

Raadpleeg de studiegids voor meer informatie.

  • Media Psychology

    Samenvatting

    Hoe beïnvloeden media de geest, het lichaam en het gedrag van individuen? Welke mensen zijn het meest vatbaar voor deze effecten? En hoe kunnen media bijdragen aan het welzijn van individuen?

    Mediapsychologie is een relevant vakgebied. Mensen communiceren steeds meer met en via media: van televisie en sociale media tot virtual realitybrillen en robots. Onze keuzes voor media beïnvloeden ons beeld van onszelf, de ander en de wereld om ons heen. In deze specialisatie leer je hoe mediagebruik je denken en je kijk op de wereld beïnvloedt, en hoe je deze inzichten kunt toepassen om uitdagingen aan te pakken met innovatieve communicatietechnologieën.

    Vakken

    • Masterthesis Communicatiewetenschap
    • Essentials of Media Psychology
    • Onderzoeksmethoden Communicatiewetenschap
    • Media Psychology for Impact
    • Computationele analyse van digitale communicatie
    • Problematic and Beneficial Effects of Media Use

    Vakken uitgelicht
    Het vak Essentials of Media Psychology biedt theoretische inzichten in hoe media de geest, het lichaam en het gedrag van individuen beïnvloeden. Denk daarbij aan onderwerpen als selectief mediagebruik, boodschapverwerking, mediageweld, verslaving, emotionele reacties, gemedieerde realiteit en de toekomst van communicatietechnologie. Je ontdekt welke psychologische theorieën richting kunnen geven aan het ontwerpen en het aanpassen van zowel traditionele media (tv, films) als nieuwere media (sociale media, videogames, VR, sociale robotica).

    De opkomst van nieuwe media leidt vaak tot publieke debatten. Sommigen vrezen dat mediagebruik ons welzijn zal verslechteren, terwijl anderen verwachten dat nieuwe media ons leven zullen verbeteren. In het vak Problematic and Beneficial Effects of Media Use analyseer je de voordelen en uitdagingen die samengaan met communicatietechnologieën en onze relatie daarmee: van cyberpesten, cyberslacking, cyberchondrie, verslaving, online daten, virtual reality, eenzaamheid en seksuele intimidatie. Waar de discussie vroeger vooral draaide om videogames, personal computers en het internet, richt de publieke discussie zich nu op de ontwikkeling van AI, ChatGPT, Virtual Reality en sociale robotica. Tijdens de werkgroepen maak je kennis met VR en leer je hoe je het kunt gebruiken. Je voert zelf een onderzoek uit en presenteert je bevindingen via een poster in een VR-omgeving.

    Raadpleeg de studiegids voor meer informatie.

  • Marketing and Corporate Communication

    Samenvatting

    Hoe beïnvloed je menselijk gedrag met communicatie? En hoe bouw je sterke merken en bedrijfsreputaties op met moderne marketing- en PR-strategieën?

    In deze specialisatie word je expert in marketing- en organisationele communicatie en ontwikkel je expertise die verder reikt dan traditionele marketing en bedrijfscommunicatie. Je leert niet alleen hoe je effectieve campagnes opstelt, maar ook hoe je communicatie inzet om maatschappelijk verantwoord gedrag bij consumenten en bedrijven te bevorderen. De kennis en vaardigheden die je opdoet, maken je een communicatiespecialist die consumenten, werknemers, beleidsmakers en het brede publiek begrijpt én weet te beïnvloeden.

    Vakken

    • Masterthesis Communicatiewetenschap
    • Marketingcommunicatie en de consument
    • Onderzoeksmethoden Communicatiewetenschap
    • Marketing and Corporate Communication for Impact
    • Computationele analyse van digitale communicatie
    • Public Relations

    Vakken uitgelicht
    Het vak Marketingcommunicatie en de Consument richt zich op belangrijke ontwikkelingen binnen marketingcommunicatie. Hoe bouw je een sterk merk met moderne marketingcommunicatie? En hoe kun je communicatie effectief inzetten om gedrag te beïnvloeden? Het vak draait om vier centrale thema’s: weten hoe marketingcommunicatie werkt, hoe je de boodschap vorm moet geven (content) en via welke kanalen (mediaplanning). Daarnaast wordt kritisch gekeken naar de ethische kant: Is het wel verantwoord om consumenten aan te moedigen producten te kopen in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt? Bij dit vak ontwerp je een marketingcommunicatiestrategie voor een opdrachtgever, die je bij het bedrijf gaat pitchen. Zo krijg je naast theoretische kennis ook een goed beeld van hoe marketingcommunicatie in de praktijk wordt vormgegeven.

    In het vak Public Relations onderzoek je de dynamiek en impact van communicatie tussen organisaties, nieuwsmedia en het publiek. Mediakanalen, zoals Instagram en TikTok, versnellen en intensiveren de interactie tussen organisaties en hun doelgroepen. Enerzijds biedt dit kansen, bijvoorbeeld om Corporate Social Responsibility-beleid effectiever te communiceren. Anderzijds brengt het ook risico’s met zich mee, denk aan reputatieschade door social media-schandalen die razendsnel viraal kunnen gaan. Welke communicatiestrategieën zijn het meest effectief in deze digitale omgeving? Tijdens de werkgroepen pas je je kennis direct toe op realistische casussen. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een PR-strategie voor een organisatie in crisis.

    Raadpleeg de studiegids voor meer informatie.

  • Media and Democracy

    Samenvatting

    Zorgen sociale media voor polarisatie? Waarom vertrouwen veel mensen de journalistiek of de politiek niet meer? Consumeren we nou écht zoveel fake news?

    In deze specialisatie wordt je expert in de maatschappelijke impact van communicatieprocessen. Je leert hoe het publieke debat wordt vormgegeven, hoe de dynamiek verloopt tussen journalisten, media, politiek, organisaties en burgers. En hoe dat debat de publieke opinie beïnvloedt.

    Vakken

    • Masterthesis Communicatiewetenschap
    • Bron naar verhaal: publiek debat creëren
    • Onderzoeksmethoden Communicatiewetenschap
    • Political Communication for Impact
    • Computationele analyse van digitale communicatie
    • Headlines to Mindset: vorming publieke opinie

    Vakken uitgelicht
    In het vak Bron naar Verhaal: Publiek Debat Creëren leer je hoe de dynamische en vaak verhitte publieke debatten over maatschappelijke kwesties - variërend van een wereldwijde pandemie tot klimaatverandering, van immigratie tot wereldwijde conflicten - vorm krijgen. Centraal staat de vraag wie het publieke debat domineren. Je leert hoe digitalisering, fragmentisering en polarisering de mogelijkheden van verschillende partijen - zoals politici, lobbyisten, journalisten en het publiek - om het debat te voeren heeft veranderd. De theorie pas je toe door zelf ook een stem in te nemen in het publieke debat: je maakt blogs, vlogs of explainers. En je schrijft een onderzoeksvoorstel.

    In het vak Headlines to Mindset: Vorming Publieke Opinie gaat het over hoe publieke informatie de opinies van burgers beïnvloedt. Welke impact heeft het publieke debat - over bijvoorbeeld politiek, over klimaatverandering, over veiligheid - op je opvattingen? Hoe verwerken burgers alle informatie die op hen afkomt in deze gefragmenteerde en gedigitaliseerde mediaomgeving? Je leert in hoeverre sociale media als brandstof dienen voor polarisatie, en welke rol algoritmen hierin spelen. In de werkgroepen ga je aan de slag met weekly challenges, waarbij je theorieën of concepten gaat vertalen naar verschillende producten: je schrijft een hoofdstuk voor een maatschappijleerboek, maakt een visualisatie voor een jeugdjournaal-item of een Instagram Reels. Met deze vaardigheden leer je informatie kritisch te begrijpen en leer je complexe maatschappelijke vraagstukken op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende publieken.

    Raadpleeg de studiegids voor meer informatie.

Media and Democracy

Ben je benieuwd naar de ervaringen van studenten van de track Media and Democracy (voorheen Political Communication, Digital News and Public Opinion)? Bekijk dan deze video. 

Interdisciplinair

Bij Communicatiewetenschap aan de VU krijg je onderwijs van docenten en onderzoekers met verschillende achtergronden. Ze komen uit de communicatiewetenschap, maar ook uit de sociale psychologie, mediapsychologie, politicologie, of de tekst-, film-, en literatuurwetenschap. Het onderwijs en onderzoek van de docenten zijn nauw met elkaar verbonden.

Impact vakken

Per specialisatie volg je in semester 1 één Impact vak: Impact met Marketing- en Corporate Communicatie; Impact met Mediapsychologie of Impact met Media op Democratie. In dit vak word je uitgedaagd om problemen in de samenleving aan te pakken. Je doet dan onderzoek in opdracht van een bedrijf of organisatie dat met een communicatieprobleem zit. Op basis van een wetenschappelijke analyse presenteer je een concreet advies of interventie aan de organisatie.

Voor externe stakeholders blijkt dit zeer nuttig: veel van deze adviezen zijn in voorgaande jaren direct overgenomen en worden in de praktijk toegepast. Door deze praktijkopdrachten doe je tijdens je studie Communicatiewetenschap direct waardevolle praktijkervaring op en ben je goed op de hoogte van het soort van uitdagingen die veel bedrijven en organisaties ondervinden.

Maar ook in andere vakken krijg je door bedrijven praktijkcases voorgelegd. Zo krijg je tijdens je studie Communicatiewetenschap de mogelijkheid om aan je professionele netwerk en vaardigheden te werken.

Verander je toekomst met de studie Communicatiewetenschap

Verander je toekomst met de studie Communicatiewetenschap

Na de master communicatiewetenschappen kun je bijvoorbeeld aan de slag als strateeg bij een marketing– of reclamebureau, of word je communicatieadviseur voor een organisatie binnen de profit, non-profit of overheidssector.

Ontdek je toekomstperspectief
vrouw met mobiel en koptelefoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam