Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Poëzie lezen internationaal - Vijf Nobellaureaten, van Seamus Heaney tot Wislawa Szymborska | online

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Van iedere dichter leest u samen met de docent drie gedichten in vertaling, regel voor regel, woord voor woord, beeld voor beeld. Geluidsopnamen verlevendigen de cursus en waar mogelijk geven ook filmfragmenten een bredere context. De docent deelt relevante biografische en bibliografische informatie met u. De te bespreken gedichten vindt u een week van tevoren in de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Na afloop van elk college vindt u daar ook zijn PowerPointpresentatie, inclusief een leeslijst.

Mocht de Nobelprijs voor Literatuur dit jaar niet naar een dichter gaan, dan heeft de docent een prima alternatief achter de hand.

Opbouw (volgorde onder voorbehoud)

  • College 1 - Louise Glück (1943 - 2023)
  • College 2 - Seamus Heaney (1939 - 2013) 
  • College 3 - Tomas Tranströmer (1931 - 2015)
  • College 4 - Nobelprijs voor de Literatuur 2024?
  • College 5 - Wislawa Szymborska (1923 - 2012)

Na afloop van deze cursus haalt u méér uit gedichten. U heeft toegang tot de veelzijdigheid van de internationale poëzie, u ziet verbanden en herkent stromingen.

Onderwijsvorm: 5 online hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen en het delen van leeservaringen.

Studiebelasting: Ongeveer een uur per college.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Peter Swanborn is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen vijf dichtbundels die onder meer genomineerd werden voor de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-Poëzieprijs. Voorjaar 2022 is zijn debuutroman verschenen, Onder het Luchtspoor. Peter Swanborn is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. Zie ook www.peterswanborn.nl  

Cursisten over deze docent:

  • “Ik vind Peter Swanborn een geweldige docent, die op een enthousiaste wijze poëzie doceert. Hij legt heel goed uit en beantwoordt alle vragen, zodat ik eindelijk eens iets van poëzie ga begrijpen.”
  • “De docent is én betrokken én alert op (digitale) vragen en opmerkingen van de cursisten. Bovendien is deze docent zeer vaardig met het digitaal lesgeven via Zoom.”

Foto gemaakt door: Joke Schut

Peter Swanborn

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.