Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Duizend jaar Europese cultuur V - De 19e eeuw: romantiek, oorlog en vrede | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Na de val van Napoleon zetten conservatieve afgevaardigden op het Congres van Wenen in 1815 de klok terug naar het Europa van vóór de Franse Revolutie. De grootmachten herzien de staatkundige kaart en vormen het Concert van Europa. Dit staat de hele negentiende eeuw garant staat voor een gewapende vrede. Het onrustige continent raakt in de ban van nationalisme, liberalisme en revoluties. Italië ten tijde van Garibaldi en Duitsland onder Bismarck ronden met succes een eenwordingsproces af. Voortschrijdende industrialisatie gaat gepaard met technische vindingen, aanleg van spoorwegen en ondanks sociale wantoestanden stijging van de algemene levensstandaard. Tegen het einde van de eeuw verdelen de Europese naties de wereld in koloniale rijken. Londen, Parijs, Brussel, Berlijn en Wenen groeien uit tot metropolen met brede boulevards en grootse gebouwen in neostijlen.

Ook het denken, de kunst, literatuur en muziek ondergaan grote veranderingen. Nieuwe inzichten zoals evolutieleer en positivisme en filosofen als Hegel, Marx, Schopenhauer en Nietzsche ondermijnen traditionele opvattingen. Uiteenlopende stromingen zoals Romantiek, Realisme en Impressionisme drukken een stempel op kunst en cultuur. De literatuur bloeit met auteurs als Leopardi, Poesjkin, Lord Byron, Mickiewicz en Multatuli; in de muziek gloriëren componisten als Schubert, Chopin, Verdi en Mahler.

De multidisciplinaire en samenhangende benadering stelt de cursist in staat belangrijke begrippen en ontwikkelingen in hun context te plaatsen.

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Literatuur: Gedrukte reader.

Studiebelasting: Zelfstudie is naar eigen inzicht.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang ‘Duizend jaar Europese cultuur’. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U hoeft dus niet bij deel I te beginnen.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docenten

Docenten

De leergang zal gegeven worden door vijf docenten, elk specialist op hun vakgebied: drs. Duco Burgers, germanist en pianist; dr. Simon Burgers, componist en neerlandicus; drs. Han van der Horst, historicus; drs. Baukje Prins, filosoof en neerlandicus; en Krzysztof Dobrowolski-Onclin, kunsthistoricus.

Cursisten over deze leergang:

  • “Groot compliment voor het enthousiasme waarmee de docenten hun colleges geven . De opbouw van de verschillende onderdelen sluiten goed op elkaar aan, de docenten vertellen onderhoudend en leggen veel interessante en leuke dwarsverbanden.”
  • “Heb veel bewondering voor de docenten die elke keer weer een helse keuze moeten maken in de enorme hoeveelheid beschikbaar materiaal. Kijk weer uit naar de volgende reeks.”
  • “Fijne cursus. Ik heb weer genoten. Docenten stemmen goed af met de groep. Ik zie echt een team dat de cursus samen verzorgt.”

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.