Vijf docenten werken samen in een breed panorama van de Europese cultuurgeschiedenis vanaf het jaar 1000. Vanuit een multidisciplinaire en samenhangende benadering behandelt elk van hen in twee colleges belangrijke begrippen en ontwikkelingen. Elke docent behandelt een van de volgende vijf vakgebieden: geschiedenis, kunstgeschiedenis, filosofie, literatuur en muziek.
Uniek aan deze leergang is dat vijf docenten samenwerken in een breed panorama van de Europese cultuurgeschiedenis vanaf het jaar 1000; speciale aandacht voor het Nederlands(talig)e deel ervan is daarbij een van de vele facetten. In een multidisciplinaire en samenhangende benadering behandelt elke docent vanuit diens vakgebied in twee colleges belangrijke begrippen en ontwikkelingen. De volgende vijf vakgebieden komen aan de orde: algemene geschiedenis - filosofie - beeldende kunst - letterkunde - muziek.
De leergang bestaat uit zes cursussen, die afzonderlijk kunnen worden gevolgd. Elk van deze zes cursussen bestaat uit tien bijeenkomsten. Het staat cursisten vrij zich per cursus in te schrijven. Specifieke voorkennis is niet vereist.
Overzicht en rooster van de leergang
Deel I: Hoge Middeleeuwen (1000 – 1300)
Deel II: Late Middeleeuwen (1300 – 1500)
Deel III: Vroegmoderne tijd 1 (1500 – 1650) - najaar 2023
Deel IV: Vroegmoderne tijd 2 (1650 – 1800) - voorjaar 2024
Deel V: Negentiende eeuw - najaar 2024
Deel VI: Twintigste eeuw en verder - voorjaar 2025
Planning en inschrijving
Deelnemen aan een vervolgcursus uit een leergang
Inschrijving voor een deel uit deze leergang staat open voor alle belangstellenden. Er geldt geen voorrang voor deelnemers die al aan een van de eerdere delen hebben deelgenomen. Wilt u deelnemen aan een vervolgdeel? Schrijf u dan in zodra wij het nieuwe cursusprogramma publiceren. De kans op plaatsing is dan het grootste.