Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Het recht van vandaag en morgen

Wil je weten hoe het recht in elkaar steekt? Ben jij geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken? Ben je niet bang om kritisch naar dagelijkse zaken te kijken?

Dan is de studie Rechtsgeleerdheid iets voor jou. Check hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen en lees hoe je je aanmeldt.

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

 • Toelatingseisen met een Nederlandse vooropleiding

  Vwo-diploma
  Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Rechtsgeleerdheid studeren: 

  • Natuur en Gezondheid 
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij


  Hbo propedeuse

  • Met een hbo-propedeusediploma Rechten (opleidingscode 39205 of 30108) ben je direct toelaatbaar wanneer deze binnen één studiejaar is behaald. 
  • Met een hbo-propedeusediploma Sociaal Juridische Dienstverlening behaald bij Hogeschool Inholland (opleidingscode 34641) ben je direct toelaatbaar wanneer deze binnen één studiejaar is behaald. 
  • Met alle overige Nederlandstalige hbo-propedeusediploma’s ben je toelaatbaar wanneer je aanvullend een certificaat vwo-staatsexamen Nederlands hebt behaald. 

  Hbo bachelor/WO-propedeuse
  Heb je een WO-propedeuse van een Nederlandstalig wo-opleiding of heb je 60 EC behaald van het eerste studiejaar van je Nederlandstalige wo-opleiding? Dan ben je mogelijk ook toelaatbaar tot de opleiding Rechtsgeleerdheid. Nadat je via Studielink je verzoek tot inschrijving hebt ingediend wordt je toelating beoordeeld of er aanvullende toelatingseisen van toepassing zijn. 

  Ouder dan 21?      
  Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om op grond van het toelatingsonderzoek te kunnen worden toegelaten tot de opleiding. Raadpleeg de pagina over het toelatingsonderzoek voor meer informatie over de aanmelddeadline en de kosten.

  De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

  • Engels
  • Nederlands: vwo-staatsexamen óf CNaVT (EDUP C1)
  • Geschiedenis

  Deficiënties op 6 vwo-niveau wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • Toelatingseisen met een buitenlandse vooropleiding

  Buitenlands diploma
  Een buitenlands diploma ben je niet altijd direct toelaatbaar. Er kan een Nederlandse en/of Engelse toets van toepassing zijn. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk voor de studie Rechtsgeleerdheid in Studielink aanmeldt. Je ontvangt daarna een email met informatie over je persoonlijke VU-dashboard. Hier kun je alle benodigde documenten voor het beoordelen van je toelating kunt uploaden. Na ontvangst wordt per e-mail geïnformeerd of je toegelaten bent. 

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • VU Studiekeuzecheck

  Check je studiekeuze

  Met VU Studiekeuzecheck kun je weloverwogen beslissen of Rechtsgeleerdheid de juiste opleiding voor jou is. De VU Studiekeuzecheck bestaat uit twee stappen:

  1. De verplichte vragenlijst in VU.nl (het informatieportaal van de VU). Passen jouw interesses en talenten bij de opleiding en beschik je over de juiste vaardigheden? Na het invullen ontvang je een persoonlijk adviesrapport, zodat je kunt reflecteren op je studiekeuze.
  2. De online activiteit in Canvas (de digitale leeromgeving van de VU). De activiteit geeft je een realistisch beeld van de opleiding. Je bekijkt een hoor- en werkcollege en maakt een wetboekoefening. Je krijgt informatie over de leerlijn Persoonlijke en Professionele Identiteit binnen de opleiding en de studieadviseurs van de faculteit stellen zich aan je voor. Deelname aan deze activiteit is niet verplicht, maar zeer aan te raden. Het geeft je namelijk een realistisch beeld van de opleiding. Hierdoor geeft het antwoord op de vraag of de opleiding past bij jouw interesses en capaciteiten. De activiteit is tot en met half augustus 2023 beschikbaar.

  De uitnodigingen voor de online activiteit worden vanaf begin mei verstuurd. Houd je inbox in de gaten: de uitnodiging wordt gestuurd naar het emailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven. Controleer regelmatig je spamfolder om zeker te zijn dat je geen berichten van ons misloopt.

  Je wordt pas voor de activiteit uitgenodigd als je je in Studielink hebt aangemeld voor de opleiding én al een keer hebt ingelogd op VU.nl. Vul dus eerst de vragenlijst in, dan heb je de eerste stap van de Studiekeuzecheck afgerond en ben je goed voorbereid op de activiteit. Lees hier meer over het stappenplan aanmelden met VU Studiekeuzecheck.

  Heb je nu al vragen, neem dan contact op met studiekeuzecheck.rechten@vu.nl

 • Bindend Studie Advies (BSA)

  Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 42 EC hebben behaald met eerstejaars vakken aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.

  Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367