Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Het recht van vandaag en morgen

Wil je weten hoe het recht in elkaar steekt? Ben jij geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken? Ben je niet bang om kritisch naar dagelijkse zaken te kijken?

Dan is de studie Rechtsgeleerdheid iets voor jou. Check hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen en lees hoe je je aanmeldt.

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

 • Toelatingseisen met een Nederlandse vooropleiding

  Vwo-diploma
  Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Rechtsgeleerdheid studeren: 

  • Natuur en Gezondheid 
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

  Hbo propedeuse

  • Met een hbo-propedeuse Rechten (opleidingscode 39205 of 30108) ben je direct toelaatbaar wanneer deze binnen één studiejaar is behaald. Indien deze niet binnen één jaar is behaald, dient er aanvullend een certificaat vwo-staatsexamen Nederlands te worden behaald. 
  • Met een hbo-propedeuse Sociaal Juridische Dienstverlening behaald bij Hogeschool Inholland (opleidingscode 34641) ben je direct toelaatbaar wanneer deze binnen één studiejaar is behaald. Indien deze niet binnen één jaar is behaald, dient er aanvullend een certificaat vwo-staatsexamen Nederlands te worden behaald. 
  • Met alle overige Nederlandstalige hbo-propedeusediploma’s ben je toelaatbaar wanneer je aanvullend een certificaat vwo-staatsexamen Nederlands hebt behaald. 

  Hbo bachelor
  Het volgende vwo-deelcertificaat dient aanvullend te worden behaald:

  • Certificaat vwo-staatsexamen Nederlands*

  *Geldt niet bij behaalde Nederlandstalige hbo-bachelor 

  WO-propedeuse
  Heb je een WO-propedeuse van een Nederlandstalig wo-opleiding of heb je 60 EC behaald van het eerste studiejaar van je Nederlandstalige wo-opleiding? Dan ben je mogelijk ook toelaatbaar tot de opleiding Rechtsgeleerdheid. Nadat je via Studielink je verzoek tot inschrijving hebt ingediend wordt je toelating beoordeeld of er aanvullende toelatingseisen van toepassing zijn. 

  Ouder dan 21?      
  Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om op grond van het toelatingsonderzoek te kunnen worden toegelaten tot de opleiding. Raadpleeg de pagina over het toelatingsonderzoek voor meer informatie over de aanmelddeadline en de kosten.

  De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

  • Engels
  • Nederlands: vwo-staatsexamen óf CNaVT (EDUP C1)
  • Geschiedenis

  Deficiënties op 6 vwo-niveau wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • Toelatingseisen met een buitenlandse vooropleiding

  Buitenlands diploma
  Een buitenlands diploma ben je niet altijd direct toelaatbaar. Er kan een Nederlandse en/of Engelse toets van toepassing zijn. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk voor de studie Rechtsgeleerdheid in Studielink aanmeldt. Je ontvangt daarna een email met informatie over je persoonlijke VU-dashboard. Hier kun je alle benodigde documenten voor het beoordelen van je toelating kunt uploaden. Na ontvangst wordt per e-mail geïnformeerd of je toegelaten bent. 

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • VU Studiekeuzecheck

  Check je studiekeuze

  Met de VU Studiekeuzecheck onderzoek je of de bachelor Rechtsgeleerdheid de juiste opleiding voor jou is.

  De VU Studiekeuzecheck bestaat uit twee stappen: 

  1. De vragenlijst in VU.nl (het informatieportaal van de VU). Na het invullen ontvang je een persoonlijk adviesrapport, zodat je kunt reflecteren op je studiekeuze. Het invullen van de vragenlijst is een voorwaarde om je in te kunnen schrijven in de opleiding.
  2. De Studiekeuzecheckactiviteit op de campus. Je volgt een hoor- en werkcollege en maakt een wetboekoefening. Ook krijg je vast een inkijk in de leerlijn Persoonlijke en Professionele Identiteit (PPI) van de opleiding. De Studiekeuzecheck geeft je een realistisch beeld van de opleiding, waardoor je kunt onderzoeken of de opleiding echt past bij jouw interesses en capaciteiten en je een weloverwogen studiekeuze kunt maken. De Studiekeuzecheckactiviteit zal op 3 juni 2024 plaatsvinden. Voor meer informatie, zoals het programma, kun je terecht op de Canvas pagina. Log in met je VUnetID en vergeet je niet aan te melden voor de activiteit. 

  De uitnodiging voor de Studiekeuzecheckactiviteit wordt vanaf eind maart verstuurd. Houd je inbox in de gaten: de uitnodiging wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven. Controleer regelmatig je spamfolder om zeker te zijn dat je geen berichten van ons misloopt. 

  Lees hier meer over het stappenplan ‘aanmelden voor een bachelor met VU Studiekeuzecheck’. 
   
  Heb je nu al vragen, neem dan contact op met studiekeuzecheck.rechten@vu.nl 

 • Bindend Studie Advies (BSA)

  Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 42 EC hebben behaald met eerstejaars vakken aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.

  Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367.