Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Leer hoe het recht in de praktijk werkt

Wil je weten hoe het recht in elkaar steekt? Ben jij geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken? Ben je niet bang om kritisch naar dagelijkse zaken te kijken?

Dan is de studie Rechtsgeleerdheid iets voor jou. Check hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen en lees hoe je je aanmeldt.

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

 • Toelatingseisen

  Vwo-diploma
  Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Rechtsgeleerdheid studeren: 

  • Natuur en Gezondheid 
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

  Hbo propedeuse
  Het volgende deelcertificaat dient aanvullend te worden behaald:

  • Nederlands: vwo-staatsexamen óf CNaVT (EDUP C1)*

  *Geldt niet voor hbo-propedeuse Rechten van alle hbo-instellingen in Nederland (croho: 39205), hbo-propedeuse Rechten LOI (croho: 30108) en hbo-propedeuse Sociaal-Juridische dienstverlening van de Hogeschool Inholland (croho: 34641). 

  Hbo bachelor
  Het volgende deelcertificaat dient aanvullend te worden behaald:

  • Nederlands: vwo-staatsexamen óf CNaVT (EDUP C1)*

  *Geldt uitsluitend bij een behaalde Engelstalige hbo bachelor. 

  Ouder dan 21?      
  Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om op grond van het toelatingsonderzoek te kunnen worden toegelaten tot de opleiding. Raadpleeg de toelatingsonderzoek pagina voor meer informatie over de aanmelddeadline en de kosten.

  De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

  • Engels
  • Nederlands: vwo-staatsexamen óf CNaVT (EDUP C1)
  • Geschiedenis

  Deficiënties op 6 vwo-niveau wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • Toelatingseisen met een buitenlandse vooropleiding

  Buitenlands diploma
  Een buitenlands diploma geeft toegang tot deze bacheloropleiding als dit diploma gelijkwaardig is aan het Nederlandse vwo-diploma. De toelatingscommissie beoordeelt het toelatingsverzoek pas na ontvangst van je aanmelding in Studielink en het voltooien van je studentportaal op VU.nl. De toelatingscommissie brengt je per e-mail op de hoogte van het toelatingsbesluit.

  Aanvullende toelatingseisen kunnen van toepassing zijn:

  1. Een diploma dat gelijkwaardig is aan het Nederlandse vwo-diploma
  Zie de Lijst met diplomavereisten voor voorbeelden van geaccepteerde diploma's per land. Let op: deze lijst is bedoeld als indicatie voor toelaatbaarheid; er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

  2. Bewijs van voldoende beheersing van de Engelse taal
  Je kunt alle geaccepteerde toetsen en scores vinden op onze webpagina Voldoen aan taaleisen.

  3. Bewijs van voldoende beheersing van de Nederlandse taal
  Je kunt alle geaccepteerde toetsen en scores vinden op onze webpagina Voldoen aan taaleisen.

  4. Behaald certificaat geschiedenis
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  De definitieve toelatingseisen die op jou van toepassing zijn worden bij de beoordeling van jouw aanmelding gecommuniceerd door de toelatingscommissie.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • VU Studiekeuzecheck

  Check je studiekeuze

  Met VU Studiekeuzecheck kun je weloverwogen beslissen of Rechtsgeleerdheid de juiste opleiding voor jou is. De VU Studiekeuzecheck bestaat uit twee stappen:

  1. De verplichte vragenlijst in VU.nl (het informatieportaal van de VU). Passen jouw interesses en talenten bij de opleiding en beschik je over de juiste vaardigheden? Na het invullen ontvang je een persoonlijk adviesrapport, zodat je kunt reflecteren op je studiekeuze.
  2. Als je de vragenlijst hebt ingevuld, wordt je uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck activiteit. Tijdens deze activiteit volg je een college, ontmoet je medestudenten en bestudeer je studiestof. Na de activiteit heb je een realistisch beeld van de opleiding. Deelname aan deze activiteit is niet verplicht, maar zeer aan te raden. Het geeft je namelijk een realistisch beeld van de opleiding. Hierdoor geeft het antwoord op de vraag of de opleiding past bij jouw interesses en capaciteiten.

  Deze activiteit vindt doorgaans begin juni plaats. Begin 2023 wordt bekend of de activiteit op de campus of online plaatsvindt. Check deze pagina dus regelmatig voor nieuwe informatie.

  De uitnodiging voor de activiteit wordt vanaf begin mei verstuurd. Houd je inbox in de gaten: de uitnodiging wordt gestuurd naar het emailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven. Controleer regelmatig je spamfolder om zeker te zijn dat je geen berichten van ons misloopt.

  Je wordt pas voor de activiteit uitgenodigd als je je in Studielink hebt aangemeld voor de opleiding én al een keer hebt ingelogd op VU.nl. Vul dus eerst de vragenlijst in, dan heb je de eerste stap van de Studiekeuzecheck afgerond en ben je goed voorbereid op de activiteit. Lees hier meer over het stappenplan aanmelden met VU Studiekeuzecheck.

  Heb je nu al vragen, neem dan contact op met studiekeuzecheck.rechten@vu.nl

 • Bindend Studie Advies (BSA)

  Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 42 EC hebben behaald met eerstejaars vakken aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.

  Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Bel +31 (0)20 59 85000 (ma t/m vr: 10:00 - 16:00)

Stuur een e-mail naar contact@vu.nl

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367

Heb je een vraag over de toelatingseisen?

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl