Dan is de studie Computer Science iets voor jou. Check hier of je voldoet aan de toelatingseisen en lees hoe je je aanmeldt.
Laat computers voor ons werken
Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan
-
Selectie – Numerus Fixus
Voor het collegejaar 2024-2025 hanteren wij een selectieprocedure (Numerus Fixus). Voor de bacheloropleiding Computer Science zijn er in totaal 400 plaatsen beschikbaar. Je kunt je vanaf 1 oktober 2023 tot uiterlijk 15 januari 2024 (23.59 uur CET) aanmelden voor collegejaar 2024-2025. Nadat je je hebt aangemeld in Studielink rond je je aanmelding af in het aanmeldportaal. Naast Computer Science aan de VU kun je je voor één andere Numerus Fixus-opleiding in Nederland aanmelden. Wanneer je twee plaatsen aangeboden krijgt mag je er slechts één accepteren.
Hoe ziet de selectieprocedure eruit?
Als je je aanmelding hebt afgerond in je aanmeldportaal, kun je deelnemen aan de selectieprocedure. Wij hanteren twee criteria om studenten te selecteren: het gemiddelde cijfer van je vooropleiding (weging 30%), en een selectietoets (weging 70%).1. Gemiddelde eindcijfer van je vooropleiding
Het eerste criterium is de cijfers die je in je vooropleiding hebt behaald. Belangrijk: alle cijferlijsten moeten gevalideerd zijn door je onderwijsinstelling, voordat je ze aanlevert.Nederlandse vooropleiding
- Momenteel in 6 vwo: lever een cijferlijst in volgens het verstrekte sjabloon voor je cijfers, gevalideerd door je instelling. Mail dit document naar selection.cs.beta@vu.nl.
Als je jezelf hebt aangemeld voor de opleiding Computer Science met een van de volgende Nederlandse opleidingsniveaus, vul dan dit formulier in om je cijfers en/of diploma te uploaden.
- 6 vwo afgerond
- 5 vwo afgerond en bezig met overige verplichte vakken via verschillende routes zoals roc, vavo etc.: lever bewijs in van de cijfers voor 5 vwo.
- havo afgerond en bezig met hbo-propedeuse: lever gevalideerde kopie in van havo-diploma met eindcijferlijst. Let op: hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: wiskunde B en Engels.
- havo afgerond en hbo-propedeuse behaald: lever gevalideerde kopie in van havo-diploma met eindcijferlijst en hbo-propedeusecijferlijst. Let op: hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: wiskunde B en Engels.
- mbo afgerond en momenteel bezig met hbo-propedeuse: lever gevalideerde kopie in van mbo-diploma met eindcijferlijst. Let op: hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: wiskunde B en Engels.
- mbo afgerond en hbo-propedeuse afgerond: lever cijferlijst in van hbo-propedeuse. Let op: hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: wiskunde B en Engels.
Internationale vooropleiding
- Als je je hebt aangemeld voor de opleiding Computer Science met een internationale vooropleiding, upload je de benodigde documenten via het Bachelor Application Form.
2. Selectietoets
De selectietoets is een meerkeuzetoets met kennis- en inzichtvragen over aangeleverd studiemateriaal en een online college (weging 70 procent). Het studiemateriaal is representatief voor het eerste jaar van de bacheloropleiding Computer Science aan de VU Amsterdam. De selectietoets vindt plaats op de campus van de VU, in the Digitent. Enkel voor studenten die op het moment van de toets buiten Nederland wonen, is online deelname aan de toets mogelijk. Zie de FAQ voor meer informatie.Datum selectietoets
De selectietoets vindt plaats op 5 maart 2024. Ongeveer twee weken voorafgaand aan de toets ontvang je een e-mail met de uitnodiging.Studeren met een beperking
Indien je vanwege een functiebeperking een voorziening (denk bijvoorbeeld aan extra tijd) nodig hebt, registreer dat dan bij de aanmelding voor je opleiding. Zorg ervoor dat je de voorziening uiterlijk 4 weken voordat de selectietoets plaatsvindt aanvraagt, zodat deze op tijd beoordeeld kan worden. Zonder (medische) verklaring kan je aanvraag niet beoordeeld worden. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd ontvang je daarover bericht. Mocht het niet lukken om een voorziening aan te vragen of loop je ergens tegenaan bij het aanvragen van de tentamenvoorziening, mail dan naar selection.cs.beta@vu.nl.Literatuur- en oefenopdrachten
Twee weken voorafgaand aan de toets ontvang je per e-mail toegang tot de benodigde studiestof en oefenmateriaal. Wij verwachten dat je ongeveer 6 uur nodig hebt voor het doornemen van de studiestof.Uitslag van de selectieprocedure
Het resultaat van de selectie wordt als volgt bepaald. Het gemiddelde cijfer van je vooropleiding telt mee voor 30 procent. De scores op basis van jouw resultaten op de selectietoets tellen mee voor 70 procent. Deze twee scores bepalen samen jouw positie in de ranking. Op 15 april 2024 ontvang je de uitslag van de selectie (je rangnummer en eventueel bewijs van plaatsing) via Studielink. Binnen een week krijg je ook uitleg over je opgegeven rangnummer.Plaats accepteren
De opleiding heeft in totaal 400 plaatsen per jaar beschikbaar. Als je een plaats aangeboden krijgt, heb je twee weken de tijd om deze aan te nemen. Als je het aanbod niet accepteert, word je in studiejaar 2024-2025 niet meer toegelaten en wordt je plaats aangeboden aan de volgende persoon in de ranglijst. Krijg je op 15 april 2024 geen plek aangeboden, dan bestaat de kans dat je de komende maanden alsnog een plek krijgt aangeboden.Belangrijke deadlines
- 15 januari 2024, 23.59 uur CET: uiterste inschrijfdatum in Studielink
- 31 januari 2024, 23.59 uur CET: (Nederlandse vooropleiding) deadline uploaden diploma en/of cijferlijsten via formdesk formulier of cijfersjabloon
- 31 januari 2024, 23.59 uur CET: (Buitenlandse vooropleiding) deadline uploaden goedgekeurd Bachelor Application Form en aanmelding voltooien
- 31 januari 2024, 23.59 uur CET: deadline inleveren juiste persoonsgegevens (kopie paspoort/ID)
- 5 maart 2024, 13.00 – 17.00 uur CET: afname selectietoets
- 15 april 2024: uitslag selectieprocedure via Studielink
- 16-22 april 2024: toelichting uitslag selectieprocedure vanuit de opleiding
- 15 juli 2024: voldoen aan toelatingseisen en betaling collegegeld
Heb je vragen over de selectieprocedure? Neem dan contact met ons op via onderwijsbureau.beta@vu.nl.
-
Toelatingseisen
Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Computer Science studeren:
- Natuur en Gezondheid, aangevuld met wiskunde B
- Natuur en Techniek
- Economie en Maatschappij, aangevuld met wiskunde B
- Cultuur en Maatschappij, aangevuld met wiskunde B
Hbo propedeuse
De volgende deelcertificaten dienen aanvullend te worden behaald op 6 vwo-niveau:- Engels
- Wiskunde B
Hbo bachelor
De volgende deelcertificaten dienen aanvullend te worden behaald op 6 vwo-niveau:- Wiskunde B
- Engels
Ouder dan 21?
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om op grond van het toelatingsonderzoek te kunnen worden toegelaten tot de opleiding. Raadpleeg de toelatingsonderzoek pagina voor meer informatie over de aanmelddeadline en de kosten.De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:
- Engels
- Wiskunde B
Deficiënties op 6 vwo-niveau wegwerken?
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen. Doe dit uiterlijk 15 juli 2024.Ja, ga je ervoor?
Mooi, de bacheloropleiding Computer Science is een numerus fixus-opleiding. Meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl. -
Toelatingseisen met een buitenlandse vooropleiding
Wil je je aanmelden voor dit programma en heb je een buitenlandse vooropleiding of een internationaal diploma, zoals bijvoorbeeld het IB Diploma? Dan vind je de toelatingseisen en aanmeldprocedure op onze Engelstalige pagina.
Meer weten?
Voor vragen over aanmelden met een buitenlandse vooropleiding kun je contact opnemen met de International Student Advisors van dit programma:E-mail: bachelors.fs@vu.nl
-
Bindend Studie Advies (BSA)
Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 42 EC hebben behaald aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.
Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.
-
FAQ Selectie - Numerus Fixus
Als ik me aanmeld voor de opleiding, moet ik dan ook deelnemen aan de selectieprocedure?
Ja, alle kandidaten die zich aanmelden voor de bachelor Computer Science moeten deelnemen aan de selectieprocedure. De aanmelddeadline in Studielink is op 15 januari 2024, 23:59 uur. Om deel te nemen aan de selectieprocedure dien je ervoor te zorgen dat je je aanmelding in Studielink hebt afgerond en alle benodigde documenten hebt geüpload.Ik doe mee aan de selectieprocedure met een internationale vooropleiding. Hoe upload ik de benodigde documenten?
Als je je aanmeldt met een internationale vooropleiding, gebruik je het Bachelor Application Form. Upload dit document in je VU dashboard onder ‘Application Form’.Moeten kandidaten een motivatiebrief uploaden om deel te nemen aan de selectieprocedure?
Nee, studenten die zich aanmelden voor deze opleiding hoeven geen motivatiebrief te uploaden.Het is me niet gelukt om me aan te melden vóór de deadline. Kan ik alsnog meedoen met de selectieprocedure?
Nee, aangezien er een Numerus Fixus voor deze opleiding geldt, hanteren wij strenge deadlines.Hoe ‘definitief’ is het accepteren van je plaats?
De opleiding heeft in totaal 400 plaatsen per jaar beschikbaar. Als je een plaats aangeboden krijgt, heb je twee weken de tijd om deze te accepteren. Accepteer je jouw plaats niet, dan word je in studiejaar 2024-2025 niet meer toegelaten en wordt je plaats aangeboden aan de volgende persoon op de ranglijst. Krijg je op 15 april 2024 geen plek aangeboden, dan bestaat de kans dat je de komende maanden alsnog een plek krijgt aangeboden.Bepaalt de selectie- en plaatsingsprocedure ook of ik toelaatbaar ben?
Nee, de selectieprocedure bepaalt niet of je toelaatbaar bent. Je moet nog steeds bewijzen dat je voldoet aan alle vereisten om deel te nemen aan de bacheloropleiding. Sommige studenten zijn nog niet direct toelaatbaar bij aanmelding, bijvoorbeeld omdat ze hun middelbare schooldiploma nog niet hebben. Je kunt dan nog steeds deelnemen aan de procedure. Houd er rekening mee dat je voor de start van de bacheloropleiding in september aan de eisen moet voldoen.Ik heb mijn definitieve rangnummer ontvangen, maar ik begrijp niet helemaal hoe mijn rangnummer is berekend.
Je uiteindelijke rangnummer is geen gemiddelde van de twee rangnummers, maar wordt berekend op basis van je werkelijke gemiddelde cijfer van je vooropleiding en je score op de selectietoets.Je krijgt het rangnummer van je gemiddelde cijfer van je vooropleiding en het rangnummer van je selectietoets om een indicatie te hebben van je scores in vergelijking met de rest van het cohort. Vanwege privacyredenen delen wij niet de werkelijke scores van de selectietoets, omdat wij anders ook informatie over anderen zouden vrijgeven.
Hoe vaak kan ik me aanmelden voor een numerus fixus-opleiding?
Voor Computer Science mag je in totaal twee keer deelnemen aan de selectieprocedure.Gebruikte selectiepogingen
- Trek je jouw aanmelding in vóór 15 januari via Studielink, dan verbruik je geen deelnamekans.
- Als je hebt deelgenomen aan de selectie, maar niet slaagt voor je eindexamen, dien dan vóór 1 september een verzoek in om de verbruikte deelnamekans(en) ongedaan te maken. Stuur je verzoek per e-mail naar studentenbalie@vu.nl met als onderwerp ‘Selectiepoging ongedaan maken’. Je dient bewijsstukken mee te sturen waaruit blijkt dat je gezakt bent. Dien je geen verzoek in vóór 1 september, dan verbruik je een deelnamekans.
Ik woon niet in Nederland op het moment dat de selectietoets plaatsvindt. Kan ik toch deelnemen aan de toets?
Enkel kandidaten die buiten Nederland wonen, kunnen op afstand (online) deelnemen aan de selectietoets. Dit kan enkel onder de volgende voorwaarden:- De kandidaat doet op eigen risico, op basis van een vrijwillige keus en eigen verantwoordelijkheid mee aan de online toets.
- De kandidaat is op de hoogte van de privacyverklaring omtrent online deelname. Zie voor meer informatie VU Amsterdam Student Guide Online Proctoring
- De kandidaat is zelf verantwoordelijk voor een stille ruimte, een computer met een stabiele internetverbinding en een webcam.
- De kandidaat dient zich uiterlijk 2 februari 2024 voor online deelname voor de toets aan te melden. Stuur een e-mail naar selection.cs.beta@vu.nl met de volgende gegevens: naam, studentnummer, het verzoek tot deelname aan de online toets.
De online selectietoets vindt plaats met behulp van online proctoring (OLP). OLP is een online omgeving die een eerlijke deelname van kandidaten op afstand mogelijk maakt. Vanwege de grote verscheidenheid aan landen waar onze kandidaten verblijven, hebben wij ons niet alleen aan de Europese en Nederlandse privacywetgeving te houden, maar ook aan de lokale privacywetgeving.
Helaas hebben de volgende landen privacywetten die te veel afwijken van de Nederlandse of Europese privacywetten, waardoor het gebruik van OLP niet mogelijk is. Je kunt daarom niet deelnemen aan de online selectietoets als je op het moment van de selectietoets in deze landen verblijft:
- Angola
- China
- Egypte
- Israël
- Kazachstan
- Peru
- Rusland
- Turkije
- Verenigde Arabische Emiraten
- Viëtnam
Woon je in één van bovenstaande landen op het moment van de selectietoets, dan kun je echter wel deelnemen aan de selectietoets op locatie, op de campus van de VU.
Wil je meer weten?
Neem gerust contact met ons op