Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Tour d'Amour Art of Engagement

Laatst gewijzigd op 24 augustus 2022
Een werkklimaat dat inspireert, ontwikkelt en engageert: de ambitie van Art of Engagement (AoE) mag er zijn. We werken binnen de VU hard om deze ambitie samen te realiseren, maar nu de schijnwerpers vooral gericht zijn op het nieuwe systeemlandschap van de VU, is dat niet altijd eenvoudig. Daarom maken directeur HRM, Arbo & Milieu Renée-Andrée Koornstra en kwartiermaker AoE Rolien Walinga een Tour d’Amour langs alle decanen en directeuren. Want AoE biedt juist in deze tijd kansen.

Waarom een Tour D’amour?

Renée-Andrée: "Natuurlijk, ook ik vraag me wel eens af of ik hier zelf nog in geloof. Want in een tijd waarin het niet gaat zoals je het samen voor ogen had en frustratie voelt, ligt twijfel op de loer. Maar juist dan blijkt wat de veerkracht van een organisatie is. Door samen het gesprek aan te gaan, komen we er sterker uit. Het is dan wel van belang dat we de essentie van Art of Engagement goed uitleggen en oppakken binnen de hele organisatie. Met een decaan of directeur bespreken we tijdens de Tour d’Amour dan ook hoe ze AoE een onderdeel van de dagelijkse omgang kunnen maken, binnen hun dienst of faculteit."

Geen normen, maar waarden

"We hebben elkaar nodig om deze transformatie van woorden naar daden te begeleiden. Laatst gaf een decaan aan dat hij de AoE-posters liever niet ophangt, omdat het niet de woorden zijn van hem en zijn collega’s. Ik leg dan uit dat het geen normen, maar waarden zijn, principes. Je hebt alle ruimte om er je eigen vertaling aan te geven. Hang er desnoods een stift bij en wijzig het in je eigen woorden. Ga met elkaar het gesprek aan en stel open vragen. Wat beweegt jou? Wat gaat goed en wat kan beter? Wat kan ik doen en hoe kun jij mij verder helpen?"

De 4 principes van Art of Engagement

AoE is een oefening in professioneel gedrag en draagt bij aan een prettige samenwerking. Om het gesprek richting te geven zijn ondersteunende tools ontwikkeld, die Renée-Andrée en Rolien tijdens de Tour D’Amour uitdelen. Zo zijn er de 4 principes van AoE die beschrijven hoe je bijdraagt aan een prettig en veilig werkklimaat. Hier zijn ook 4 beelden voor ontwikkeld. Als ezelsbruggetjes verbeelden ze de 4 principes van AoE: 

  • Draag bij aan het grotere geheel
  • Toon moed in duidelijke keuzes
  • Wees transparant en duidelijk  
  • Luister en geef ruimte voor groei

Renée-Andrée vervolgt: "Bij HRM hangt het beeld over moed tonen. Weet je wat ik zo mooi vind aan dit beeld? Dat iemand je opvangt nadat je de sprong hebt gewaagd om moed te tonen. Want hoe vaak gebeurt dit, het is zeker niet makkelijk! Maar hoe fijn is het dat je je veilig genoeg voelt om dit te doen en de ander er voor je is."

Blijven oefenen en groeien

Soms verzanden we weer in oude patronen, bijvoorbeeld bij grote beproevingen. Het blijft oefenen. Met de Tour activeren we de hulp van alle decanen en directeuren en houden we elkaar scherp. Want AoE is pas geslaagd als alle 5.500 medewerkers van de VU weten wat het is, ermee werken en het diep in onze botten zit. Samen durven, leren en elkaars talenten ontwikkelen en benutten. Dat is de essentie van AoE en daar blijf ik mij samen met jullie voor inzetten.