Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe pas je Art of Engagement toe?

Laatst gewijzigd op 3 februari 2023
Art of Engagement klinkt vanzelfsprekend, maar hoe pas je het concreet toe? Het helpt als je concrete voorbeelden van anderen hoort, hoe zij omgaan met dagelijkse situaties die je zelf herkent. Doe inspiratie op hoe je de vier principes vertaalt naar je eigen werkpraktijk.

Hoe kun jij zelf de principes van Art of Engagement toepassen? 

Om te beginnen is het nuttig om als medewerker, leidinggevende en team regelmatig stil te staan bij hoe we met elkaar omgaan. Als we er geen tijd voor maken, racen we gemakkelijk door rond de inhoud. Dat is soms ook nodig, maar niet altijd wordt het daar beter van. De principes van Art of Engagement kun je gebruiken als checkvraag: passen we het gewenste gedrag voldoende toe? En wat zouden verbeteringen zijn in het samenwerken die het werk voor ons allen plezieriger maakt?

Goed om daarbij mee te nemen is dat je je eigen gedrag kunt veranderen, maar dat van de ander nauwelijks. In plaats van praten over anderen, bereik je meer als je de ander rechtstreeks meegeeft wat jijzelf belangrijk vindt in de samenwerking. Ook daarbij kunnen de principes een handige kapstok zijn. En zelf je gedrag veranderen vraagt ook aandacht. Het is net als met het aanleren van nieuwe gewoontes als niet roken of meer bewegen: je moet je eerst bewust worden van wat je anders wil om vervolgens te oefenen in het daadwerkelijk anders doen.

Voorbeelden bij de principes 

Concrete voorbeelden kunnen je op een idee brengen en het toepassen van Art of Engagement gemakkelijker maken. Stel jezelf of je team bijvoorbeeld een van onderstaande vragen, en bedenk met behulp van Art of Engagement wat je anders zou kunnen doen en welke positieve effecten dat kan hebben:

 • Draag jij bij aan een veilige omgeving waarin collega’s zich durven uitspreken met een idee of feedback?
 • Geef jij de vrijheid aan anderen om genomen besluiten op hun eigen manier af te handelen en toe te passen?
 • Heb jij het gevoel dat je met jouw werk een belangrijke bijdrage levert aan het werk van je collega’s?
 • Kun jij je neerleggen bij een besluit dat anders is dan je zou wensen, en het toch loyaal uitvoeren zonder cynische ondertoon of gemopper?
 • Kun jij open zijn over de verschillende belangen die meespelen bij een beslissing en hoe je die meeweegt?
 • Durf je op een rustige manier terug te komen op een intimiderend gesprek met een collega? En lukt het je dan om het vanuit jezelf in plaats van vanuit de ander te bespreken?
 • Hoe vaak heb je afgelopen drie maanden openlijk gezegd dat je het fout had, of dat het verkeerd hebt ingeschat en dat dat niet handig was?

Art of Engagement workshop

Take away van de workshop van Marius Rietdijk - Hoe krijg je een parkiet bevlogen? 

Met Art of Engagement streven we naar een betere samenwerking en communicatie in teams. Marius Rietdijk neemt ons in deze optimistische workshop mee hoe je wel en niet effectief bent als je een bepaald gedrag wenst van de ander. Ofwel: Hoe krijg je een bevlogen parkiet...

Wat zijn praktische inzichten om vast te houden en toe te passen:

 • Om effectief te zijn, moet je vier keer zoveel complimenten geven als kritiek. Juist de combinatie van 'Spreek aan, spreek uit' met het uitspreken van waardering is dus sterk.
 • Kritiek ontvangen moet je leren, dat doen we niet vanzelf...
 • Beloon als organisatie niet alleen positieve resultaten maar ook het gedrag dat tot die resultaten heeft geleid.
 • Geef positieve feedback op nieuw en gewenst gedrag. Laat dat ook zien in je organisatie (dus belonen in plaats van dwingen, straffen, negeren).

Als een parkiet meer en hoger kan vliegen, kunnen wij toch zeker onze VU-community versterken en beter met elkaar omgaan.

Tour d'Amour

Lees het interview met directeur HRM Renée-Andrée Koornstra en kwartiermaker AoE Rolien Walinga.

Wil je meer weten over Art of Engagement, of heb je vragen?

Neem gerust contact met ons op