Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU in Beweging

Wie wil er nou niet tijdens de werk- of studiedag op de VU gezond bezig zijn?

We zitten wereldwijd in een inactiviteitspandemie en Nederland is zelfs Europees kampioen stilzitten. De gevolgen van langdurig stilzitten zijn niet mis. We lopen meer kans op klachten aan nek, arm en schouders, maar ook op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Ook de VU is onderdeel van de zitcultuur die wereldwijd het van nature bewegen bijna heeft vervangen. En daar willen we verandering in brengen!

Sta op en beweeg!
Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. VU in Beweging heeft als doel om medewerkers en studenten wat meer te laten bewegen op en rond de VU Campus. Niet met eenmalige activiteiten of stimulansen, maar met structurele mogelijkheden en faciliteiten. Wetenschappelijk is bewezen dat (meer) beweging leidt tot (meer) lichamelijke en mentale gezondheid. Als je elk half uur in beweging bent, is de kans niet alleen kleiner dat je ziek wordt, maar ook groter dat je meer energie hebt, in een betere stemming bent en focus ervaart en een beter gewicht hebt.

Rector in beweging

VU in Beweging helpt je om eenvoudig meer beweging in je dagelijkse routine op te nemen. Met de motto’s Beware of the chair, Take the stairs en Walk to talk moedigt VU in Beweging ons aan om actief te blijven en zo onze gezondheid, productiviteit en ons gemoed te bevorderen. In deze video laat Rector Magnificus Jeroen Geurts je zien hoe je op een praktische manier beweging kunt integreren in je werkdag.

Alle activiteiten van VU in Beweging zijn gericht op het behalen van de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, met de nadruk op de eerste twee:

  1. Voorkom veel stilzitten! Elke 30 minuten even alle grote spiergroepen bewegen heeft zeer positieve effecten op je welzijn!
  2. Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe bij voorkeur elke dag 30 of meer minuten aan matig intensieve inspanning. Dit voorkomt niet alleen ziekte, maar draagt ook bij aan meer energie en een betere focus en stemming!
  3. Wil je volop genieten van alle voordelen van een gezond beweegpatroon, dan is er nog een 3e beweegrichtlijn: doe 2-3 keer per week een intensieve(re) training van 30-60 minuten, met aandacht voor kracht en conditie, voor ouderen bovendien gecombineerd met balansoefeningen. Ben je daarin al voorzien via sportactiviteiten in je eigen woonomgeving? Top! Zo niet, dan is er voor alle medewerkers (gratis) en studenten (gereduceerd studententarief) Sportcentrum VU!

VU in Beweging is een samenwerking van Sportcentrum VU, VU Griffioen, HRM, Arbo & Milieu, Strategieteam de Sociale Campus, Dreamteam ProFit, de Universitaire Studentenraad, de Mindful Library en Erik Scherder. 

Met dank aan onze sponsor VU Vereniging

Doe het 'Scherdertje'

Regelmatig bewegen zorgt niet alleen voor een goed gevoel en een gezond lichaam, maar vergroot ook nog eens het concentratievermogen. Bovendien kan het een leuk moment van gezamenlijke ontspanning bieden. Vanuit die gedachte kwam neuropsycholoog Erik Scherder met het ‘Scherdertje’: een squat pose waarin een beweging met de armen wordt gemaakt, die elke 30 minuten een moment van beweging tijdens een college biedt.

De projecten

  • Beweging op het Campusplein

    Dinsdag en donderdag 

    • 12.30-12.45 uur Tai Chi
    • 13.00-13.15 uur Salsa

    Woensdag 

    • 12.15 -12.30 uur Staande Yoga onder leiding van Sportcentrum VU Yoga instructeur en Personal Trainer Mickey Richards

    Alle activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk zonder inschrijving, No Sweat, No changing, just move😊

  • Wandelroutes

    Themaroutes

    De gebouwenroute

    Kom het verhaal achter de VU-gebouwen te weten door te wandelen. Klik hier voor de route.

    De bruisende campusroute

    Leer wat er allemaal te doen is op de campus. Klik hier voor de route.

    Lunch-, bila- en vergaderroutes

    Beweging is een essentieel onderdeel van een gezonde en effectieve werk- en studeerdag. VU in Beweging moedigt de VU-gemeenschap daarom aan om per etmaal voldoende stappen te zetten. De onderstaande routes vertrekken vanaf het Campusplein en komen hier ook weer terug. Ideaal voor tijdens een studiepauze of wandelend overleg!

    De bureaupauze (20 min)

    Een perfecte route om te wandelen wanneer je een pauze nodig hebt van bureau. Klik hier voor de route.

    De vergaderwandeling (45 min)

    Waarom zou je voor iedere vergadering moeten gaan zitten? Wandel liever deze route!

    Je gedachten in het groen (+60 min)

    Denktijd telt ook als werktijd. En zoals de Duitse filosoof Nietzsche zei: “Alle echt grote gedachten worden bedacht tijdens het lopen”. Bezoek daarom eens het Amsterdamse Bos.

    Ook leuk

    Naast de VU, zijn er ook andere initiatiefnemers op het gebied van wandelen op de Zuidas. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende routes:

    Ommetjes Zuidas

    Drie themaroutes variërend in duur van één tot twee uur. 

    Wandelroute Zuidas

    Een drie uur durende wandelroute die voert van het Amstelpark tot het Amsterdamse Bos.

  • Take the stairs

    Take the stairs

    Met regelmatig de trap nemen kan je heel effectief het stilzitten onderbreken en de juiste matig-intensieve beweging in je werk- en studiedag brengen. Bovendien wijst onderzoek uit dat door regelmatig de trap te nemen – zowel naar boven maar ook naar beneden! – de beenspieren versterken, de rusthartslag verlaagt en de systolische bloeddruk en het LDL (slechte cholesterol) omlaag gaan. Allemaal hele positieve uitwerkingen op de gezondheid.

    VU in Beweging zet zich samen met het VU Dreamteam VU-Vital (o.l.v. Prof. Dr Hein Daanen) en FCO in om de VU-populatie te stimuleren meer de trap te gebruiken i.p.v. de lift.

  • Beware of the chair

    Het risico op ziekten en overlijden door langdurig zitten staat los van bewegen in de vrije tijd. Alleen dagelijks intensief sporten werkt preventief, maar is voor de meesten niet haalbaar. Daarom is het van belang om het zitten zelf te verminderen.

    Daarom 'Beware of the chair' en maak bewegen onderdeel van je werkdag. Zit niet te lang achter elkaar, maar wissel regelmatig af met staan of lopen, zodat in ieder geval de bovenbenen actief zijn, want dat vermindert de kans op gezondheidsklachten. Sta elk half uur even (of tenminste elk uur 5 min.) op, loop dan door je huis, werkruimte of buiten en beweeg daarbij bij voorkeur ook je armen even.

    Neem beweegmomenten in presentaties, colleges of vergaderingen mee om zo collega’s of toehoorders de kans te geven om even te bewegen.

  • Walk to talk

    “Ik zie het niet zitten. Ik zie het lopen.’ 

    Net als studenten, verdienen ook VU-medewerkers een apart project om hen meer te kunnen laten bewegen op een dag. Het plan is daarom om door kleine interventies een cultuurverandering teweeg te brengen op de werkvloer: in plaats van staan als uitzondering, naar zitten als uitzondering. Dit kan door overleggen en vergaderingen (deels) staand te doen of ook te onderbreken met een 'Scherdertje'. En door bila’s of ook jaargesprekken samen wandelend te voeren. Bureaus waarachter je ook kunt staan kunnen ook een bijdrage leveren. VU in Beweging bepleit daarnaast dat bewegen onder werktijd gewoon meetelt als werk. 

    Geïnteresseerd? Kijk ook eens op: Duurzame inzetbaarheid - Maak werk van jezelf.

  • Evenementen

    16 mei: Fiets naar je Werk Dag

    Succesvolle editie van de Fiets naar je werk dag 2024!

    Donderdag 16 mei tussen 08.00 en 10.00 uur was het een feestje op de VU-campus!

    Afgevaardigden van Bestuurszaken, HRM, Repro en VU in Beweging/Sportcentrum VU mochten bijna 100 werknemers verwelkomen, die op de fiets naar de Vrije Universiteit kwamen. Iedereen werd voorzien van een heerlijke kop koffie, een stuk vers bananenbrood en lekkere muziek. Daarnaast maakten alle deelnemers kans op een prijs! In totaal hebben we 8 individuele prijzen vergeven en 1 groepsprijs. De groepsprijs werd gewonnen door de afdeling Bestuurszaken, die gezamenlijk de meeste kilometers aflegden.  

    Maak van elke dag een Fiets naar je werk dag…. én bereid je als team voor om met de meeste deelnemers volgend jaar de afdeling BZ te verslaan!

  • Verdieping

    De wetenschap achter regelmatig bewegen
    Gebrek aan lichaamsbeweging staat mede aan de basis van de huidige welvaartsziekten. In onze moderne leefomgeving is beweging niet echt meer vanzelfsprekend en moeten we bewust regelmatige beweging inplannen om voldoende energie, een goede stemming, focus & concentratie en fysieke fitheid te ervaren. 

    Lees meer waarom regelmatig bewegen zo ongelooflijk belangrijk is!

    *

    Interview met Mariëlle Spekreijse, projectleider VU in Beweging
    Universiteitsmagazine Ad Valvas ging in gesprek met Mariëlle over het onderbreken van het stilzitten en het belang van beweging (pagina 6/7). 

    Magazine - Advalvas (vu.nl)

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Mariëlle Spekreijse (Projectleider VU in Beweging)

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam