Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De bruisende campusroute

De bruisende campusroute voert langs dertien locaties binnen het Hoofdgebouw, het Nieuwe Universiteitsgebouw en op de campus.

Locaties wandelroute:

1. Boekenwinkel. Ga het Hoofdgebouw binnen en ga meteen naar links.

2. Student Wellbeing Point. Loop verder het gebouw in en houd links aan bij de witte balies. Je passeert de studentenadministratie waarna het Student Wellbeing Point zich aan de linkerkant bevindt.

3. StudentenDOK. Loop terug en neem de eerste gang links. Je komt langs de achterkant van een grote collegezaal. Aan het einde van de gang neem je de eerste mogelijkheid links.

4. Pantheon. Ga op de eerste verdieping naar de rechterkant van het gebouw in de richting van de houten constructie aan het einde van de hal.

5. Daktuin. Loop terug naar de trap die naast StudentDOK staat. Ga de trap op tot je een deur vindt die naar buiten leidt.

Neem de trap weer naar beneden en neem de uitgang naar het Campusplein. Ga rechtsaf naar het NU gebouw.

6. Grand Cafe LIVING In het NU-gebouw bevindt zich Grand Cafe LIVING (voorheen The Basket).

7. Theater Griffioen. In dit gebouw vind je verschillende theaterruimtes. Kijk op de borden om ze te vinden!

8. Theater Rialto. En hetzelfde geldt voor de bioscoop!

9. Mindfulnest Op de eerste verdieping van het NU gebouw in 1A-49 bevindt zich de Mindfulnest (nu nog onder constructie)

10. Bar Boele Ga weer de trap af. Bij de uitgang naar de De Boelelaan vind je Bar Boele

11. Art Science Gallery. Verlaat het hoofdgebouw en ga richting het NU-gebouw. Links van de ingang zie je door de ramen de Art Science Gallery.

12. Sportcentrum VU Loop door langs de ingang van de overdekte fietsenstalling en ga naar binnen in het OZW gebouw, ook wel de Rode Pieper. Loop langs de liften en vind aan je linkerkant Sportcentrum VU.

Verlaat het OZW-gebouw en loop in de richting van het campus plein

13. 3D. Ga in de richting van de supermarkt ongeveer halverwege verderop. Kijk dan naar rechts.

Locaties wandelroute

  • 1. Boekwinkel


    Toen de Vrije Universiteit nog gevestigd was in de binnenstad kochten veel hoogleraren hun boeken bij Boekhandel en Antiquariaat “Het Narrenshyp”. Deze winkel zat in de Molsteeg, vlak achter het Paleis op de Dam. Het idee van de boekhandelaar, de heer Rienks, om een boekhandel te beginnen in de nieuwbouw van de Vrije Universiteit werd van harte toegejuicht door het toenmalige bestuur. De winkel opende in oktober 1967 in het Provisorium. Een tijdelijke huisvesting op de plek waar nu het NU-gebouw staat. Toen het hoofdgebouw klaar was betrok de boekhandel de ruimte in de centrale hal, waar het nu na 55 jaar nog steeds zit. 

    De winkel groeide uit tot een volwaardige campusboekhandel. Naast studieboeken voor studenten van alle faculteiten verkocht de winkel vanaf het begin ook romans, vakliteratuur en natuurlijk veel kantoorartikelen. De laatste jaren is de VU Boekhandel ook hét adres geworden voor sweaters, bekers en zo veel meer artikelen met het beeldmerk van de Vrije Universiteit er op afgebeeld. Ook een replica van het beroemde groene ‘VU blikje’ is in de winkel te koop. Ze merken in de VU Boekhandel dat alle studenten steeds trotser worden op ‘hun’ universiteit, want het zijn niet alleen meer buitenlandse studenten die een sweater willen hebben, maar iedereen wil gezien worden met iets met de VU Griffioen.  

    Sinds 1981 geeft de VU Boekhandel ook boeken uit onder de naam: VU University Press. Deze uitgeverij publiceert ongeveer 25 wetenschappelijke uitgaven per jaar. Wat begon als een uitgeverij voor proefschriften is uitgegroeid tot een kleine specialistische uitgeverij die boeken publiceert op het gebied van religie, sociale wetenschappen en geneeskunde.  

    Vandaag de dag is de VU Boekhandel nog steeds een familiebedrijf. Pier Rienks, de zoon van de oprichter is samen met 15 collega’s nog dagelijks werkzaam in het bedrijf.  

    De winkel is open van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 18:30 uur. Op zaterdag van 11:00 uur tot 17:00 uur. We heten iedereen van harte welkom in de VU Boekhandel. 

  • 2. StudentenD0k

    De StudentenD0k bevindt zich op de begane grond van het hoofdgebouw in de D-vleugel, tegenover de Coffee Corner achter de glazen deuren. De D0k huisvest verschillende soorten studentenverenigingen en biedt vergader- en evenementenruimtes. Onze verenigingen variëren van studentenverenigingen voor sport, consultancy, cultuur en diversiteit, maar ook de SRVU studentenvakbond, de USR (Universitaire Studentenraad) en VU Campus Radio vinden er hun thuis.  

    Kijk voor meer informatie en een volledige lijst van alle D0kusers op: https://vu.nl/en/student/associations/studentend0k.    

    De D0k wordt beheerd en gecoördineerd door de SRVU Student Union. De SRVU is een onafhankelijke studentenorganisatie die opkomt voor de rechten van studenten, ruimte biedt aan studenteninitiatieven aan de VU en diensten verleent zoals gratis rechtshulp. Je kunt onze studentenbalie en kantoren op de D0k vinden voor alle vragen over de D0k of ons vakbondswerk, elke dag van 11.00 tot 17.00 uur. Je kunt ook kijken op instagram @srvubond of onze website srvu.org voor meer informatie, of mail studentendok.soz@vu.nl met je vraag. 

  • 3. Student wellbeing point

    In het najaar van 2021 opende het Student Wellbeing Point haar deuren als studenteninitiatief: voor studenten door studenten, zonder afspraak, en volledig anoniem. Onze universiteit heeft veel te bieden voor studenten, maar deze veelvoud aan opties kan leiden tot verwarring over waar je terecht kunt, terwijl de meeste studenten onwetend blijven over onze diensten, communities en evenementen. Het SWPoint wil deze informatie bij de juiste studenten brengen door dit gesprek te openen, zodat iedereen actief kan participeren om hun welzijn te bevorderen en onwel-zijn te voorkomen. Van maandag tot vrijdag tussen 10-16 uur helpen getrainde studenten hun medestudenten met welzijnsgerelateerde vragen. In een informele setting kunnen studenten een veilige ruimte vinden om even op adem te komen, meer informatie te vinden over andere diensten van de VU (bijv. de Studentenpsychologen), en/of een helpend gesprek te voeren met een kopje thee erbij. We hopen studenten op deze laagdrempelige manier te helpen, hen te informeren en in contact te brengen met de juiste mensen binnen de VU, en hen zo nodig door te verwijzen naar hulpmiddelen buiten de universiteit. Zoals je aan onze locatie kunt zien, hebben we veel informatie verzameld over wat de VU biedt, en promoten we actief het waardevolle werk dat onze collega's aan de VU doen, zoals Life is Better in 3D, NEWConnective, en de Mindful Library. Sinds de oprichting is het SWPoint een vaste dienst van de Vrije Universiteit Amsterdam geworden, hier om langdurig te blijven. Naast onze fysieke locatie zijn we ook bereikbaar via onze livechat livechat op vu.nl/wellbeing (tijdens openingstijden), onze e-mail (studentwellbeingpoint@vu.nl), en Instagram (@thestudentwellbeingpoint). 

  • 4. Pantheon

    Kom en ervaar Pantheon. De vraag is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet... Dit werk van kunstenaar Henk Schut is onderdeel van het project Re:book van de Universiteitsbibliotheek. 

    De inspiratie voor deze installatie zijn de persoonlijke verhalen van VU-studenten, -onderzoekers, -docenten en -medewerkers, die vertellen over een boek dat hen inspireert. Aan de buitenkant een ronde boekenkast. Aan de binnenkant een plek waar je je kunt terugtrekken. Een 'tussenruimte' waar je kunt luisteren en je kunt openstellen voor de verhalen van (mede)studenten en onderzoekers en de bijbehorende wereld van geluid. Af en toe klinken er stemmen die vertellen over een specifiek boek. Op andere momenten hoor je een opkomende audiowereld. De voortdurend veranderende en variërende soundscape prikkelt de verbeelding. Bij het verlaten van het Pantheon zie je de campus misschien in een nieuw licht. 

    Hoe hebben we de boeken voor dit kunstwerk geselecteerd? 

    Boeken en tijdschriftbanden vormen een groot deel van dit kunstwerk. Sommige boeken maken deel uit van het omhulsel, terwijl andere bedoeld zijn om te lezen en mee te nemen. Boeken als bouwmateriaal en als inspiratiebron - twee manieren waarop weinig gelezen boeken een tweede leven krijgen en bijdragen aan een levendige en inspirerende campus. We hebben alleen boeken uit de bibliotheekcollectie gebruikt die niet langer relevant zijn voor de huidige onderwijs- en onderzoeksbehoeften. Nieuwe publicaties, examenliteratuur en recent geleende boeken blijven in de bibliotheekcollectie.  

    Etalage voor wetenschappelijke kennis  

    De Universiteitsbibliotheek is de vitrine bij uitstek voor wetenschappelijke kennis. Hoewel deze kennis steeds meer digitaal wordt aangeboden, blijven boeken een cruciale rol spelen. Boeken staan voor velen symbool voor geestelijke verrijking, nieuwsgierigheid, verhalen en kennis. Daarom is de Universiteitsbibliotheek op zoek naar nieuwe manieren om haar 30 kilometer aan boeken aan het publiek te presenteren. Met het project Re:book hopen we meer bekendheid te geven aan het groeiende aanbod van de bibliotheek aan haar gebruikers.  

    Nieuwe benaderingen  

    Te veel werken liggen te verstoffen in de stapel, terwijl ze toch een (academisch) publiek verdienen. Project Re:book maakt deze boeken toegankelijker en presenteert ze prominenter aan het publiek. We doen dit door te experimenteren met nieuwe formats voor het presenteren van boeken en kennis, bijvoorbeeld door studenten en andere groepen de rol van co-curator te geven voor verschillende thematische bibliotheken op de campus. Daarnaast blazen we de bibliotheekcollectie nieuw leven in door kunst en het organiseren van activiteiten rondom boeken, zoals de Blind Book Date, Open Mic Nights, boekpresentaties, boekenclubs en workshops over het maken van Little Free Libraries. Project Re:book hoopt een platform te bieden waar studenten en anderen elkaar kunnen ontmoeten en contact kunnen leggen rond hun wederzijdse interesse in boeken. 

  • 5. Daktuin

    Het hoofdgebouw van de VU heeft verschillende dakterrassen. De meest spectaculaire zijn waarschijnlijk die op de vijftiende verdieping en bij de kerkzaal en de tuin op het dak van de D-vleugel, waar het bestuur huist. Volgens de architecten, Christiaan Nielsen en Rob Poel, was deze bedoeld als uitloop naar buiten en als een welkome aanvulling op het krappe campusterrein. Ook meenden zij dat een ‘parkje’ het beste zou zijn om het dak van de laagbouw waterdicht en beloopbaar te maken. De term lijkt wat overdreven, maar niet als je bedenkt dat de daktuin die in 1973 werd aangelegd de hele bestuursvleugel besloeg, inclusief een ‘wandeling’ om de opbouw van de aula heen. Zo was er aan de zuid-westkant uitzicht over het binnenterrein van de – nog niet ingerichte - campus, aan de noordkant op de (nu bijna volgebouwde) groenstrook met sportvelden én op de binnenhof met het amfitheater. Maar ook de daktuin zelf was bedoeld om op uit te kijken, vooral vanuit de A-toren van het hoofdgebouw (afb.). Van boven was de geometrische indeling goed te zien en vormde een aangenamere aanblik dan een kaal dak. 

    Eigenlijk was de daktuin meer een dakterras, omdat de voornamelijk lage beplanting in bakken stond, niet in een grondlaag. Het grootste deel van het dak was bedekt met betonnen ‘stoeptegels’.  

    Het terras bleek zo’n succes dat het al in 1975 tijdelijk gesloten werd omdat er te veel rommel werd achtergelaten. In 1982 viel het doek definitief, toen er een lekkage was geconstateerd in de bestuurskamers eronder. Op initiatief van studentenvakbond SRVU werd het huidige terras op een kleiner oppervlak met een subsidie van de gemeente ingericht en op 13 mei 2013 geopend. 

    Afb. uit: brochure Hoofdgebouw Vrije Universiteit, Architektengroep 69 Groenhout, s.d. [ca. 1973] 

  • 6. Grand Cafe LIVING

    Grand Cafe LIVING is onderdeel van de BHG (Brothers Horeca Group) en is hét Grand café op de campus waar je tijdens je pauze of na je college een hapje en drankje kan komen doen. Grand Cafe LIVING is geopend van maandag t/m vrijdag van 11:00-20:00 uur, waarbij de keuken sluit om 19:00 uur. I

    Grand Cafe LIVING heeft voor iedereen wat, zo bestaat het menu o.a. uit luxe belegde broodjes, hamburgers kipsaté, maar ook salades. Zo beschikt de kaart ook over genoeg vegetarische en vegan opties. Naast lunch en diner gerechten is er ook een leuke borrelkaart, waaronder de Macho Nacho heel bekend is onder de studenten! Uiteraard kan je hier ook gewoon langs voor een lekker kopje koffie, cappuccino of thee met een stuk gebak. 

    Veel studenten komen hier gezellig samen voor of na college of om bijvoorbeeld te vieren dat de tentamen weken zijn geweest. Grand Cafe LIVING is voor iedere gelegenheid geschikt samen te komen. Je kan ook gratis gebruik maken van WiFi!   

    Naast dat het heel leuk is bij Grand Cafe LIVING te komen borrelen, zijn er ook studenten die hier werken naast hun studie. Als werknemer krijg je 20% korting tijdens je bezoek. Daarnaast kan je 100 euro verdienen als je een medewerker aandraagt. Alleen op aanvragen van grotere partijen is Grand Cafe LIVING in het weekend geopend, verder zal je alleen doordeweeks werken! Tijdens je shift krijg je een maaltijd vergoed.  

    Let op: Grand Cafe LIVING (voorheen The Basket) is verhuisd van het campusplein naar Het NU-gebouw.

  • 7. Theater Griffioen

    Bij Griffioen kom je los! Niet alleen hebben we een veelzijdig theaterprogramma, ook voor creatieve cursussen kun je bij ons terecht.   

    In ons theater vind je alles van cabaret tot toneel, muziek en dans, van grote namen tot nieuwe talenten. Een deel van onze voorstellingen zijn Engelstalig of language no problem, zodat je ook een gezellig avondje uit kunt plannen met al je internationale vrienden.   

    Aan cursussen bieden we alles van dans tot muziek, mindfulness, toneel, schrijven, fotografie, schilderen en nog heel veel meer. De meeste cursussen worden zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven.   

    Studentenkorting  

    Als student krijg je altijd korting bij Griffioen. Zelfs als je niet aan de VU studeert. Je bent voor Griffioen student als je een voltijdsstudent bent aan een MBO, HBO of WO-instelling in Nederland (dus niet uit het buitenland), of een deeltijd- of premasterstudent aan de VU. Zo kun je met al je vrienden voordelig naar het theater! Bovendien krijg je als student voorrang op speciaal geselecteerde voorstellingen.   

    Info en tickets  

    Houd onze nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van al onze aanbiedingen, voor theatervoorstellingen en creatieve cursussen op de campus. Bekijk het actuele theater- of cursusprogramma op https://griffioen.vu.nl

  • 8. Rialto

    Wist je dat er een filmtheater, midden op de campus van de VU zit? Met vier prachtige, ruime filmzalen is Rialto VU er voor de studenten én natuurlijk voor de omwonenden in Buitenveldert, op de Zuidas en in Amstelveen. 

    Geniet van moderne klassiekers, bijzondere arthouse en docu’s van over de hele wereld, speciale reeksen en filmavonden gerund door studentenplatform LA RIOT!  

    Trouwens; als VU-student krijg je dikke korting op je filmticket? Check rialtofilm.nl voor meer info en volg ons op Instagram @rialto_film! 

  • 9. Mindfulnest

    Vind je het moeilijk om tijd voor jezelf te nemen? Heb je behoefte aan een moment van rust of een verantwoorde manier om even bij te komen van je studie? Wil je een stressvrije ruimte om te werken aan vaardigheden die je studie en je privéleven ten goede komen?

    Vanaf 30 mei biedt de Vrije Universiteit je de mogelijkheid om gebruik te maken van The Mindfulnest. Jij staat centraal in deze prikkelvrije cabine die met veel zorg en liefde is ingericht en speciaal voor dit doel is ontworpen. Hier kun je op adem komen, luisteren naar de aangeboden meditatie en mindfulness oefeningen, in stilte zitten of je eigen meditatie app gebruiken. Het is een plek waar je je kunt opladen, nieuwe energie kunt opdoen en stress kunt verminderen.

    Je vindt The Mindfulnest in de studieruimte 1A-49 op de 1e verdieping van het NU gebouw.

  • 10. Bar Boele

    Zin in een hapje of drankje? Kom gezellig borrelen bij Bar Boele, het café van filmtheater Rialto VU en theater en cursuscentrum VU Griffioen. Bar Boele is jouw internationale huiskamer op de campus. Hier ontmoet je nieuwe mensen en oude bekenden onder het genot van een bitterbal (of een bietenbal) en een speciaal biertje. Voor de lekkere trek kun je ook een tosti, frietje of portie nachos bestellen. Er is daarnaast een klein terras waar je op warme zomerdagen kunt vertoeven met een lekkere cocktail. Bij Bar Boele kun je altijd terecht voor een (vrijdagmiddag)borrel met je studiegenoten of collega's en leuke activiteiten, zoals een pub quiz, open mic en meer. Je vindt ons naast de hoofdingang van het NU gebouw.  

  • 11. VU Art Science

    De VU ART SCIENCE gallery is eind 2021 opgericht om kunst, wetenschap en actualiteit met elkaar te verbinden. Als brede universiteit stimuleert de Vrije Universiteit Amsterdam het uitwisselen van multidisciplinaire kennis om bij te dragen aan oplossingen voor actuele vraagstukken in onze samenleving.  

    De symbiose van wetenschap en kunst inspireert het bewustzijn om te reflecteren over de unieke mogelijkheden van nieuwe tot nadenken stemmende ideeën omtrent de menselijke evolutie en de voorheen ongeziene wonderen van onze wereld en het universum: kunstenaar Wanda Tuerlinckx 

    Plekken als de VU ART SCIENCE gallery dienen als een veilige inspirerende ruimte en een oase in de universiteit waar wij kunnen reflecteren op onze diepste levensvragen zoals; wat maakt ons mens en waarom bestaan wij. prof. dr. Sharda S. Nandram (Hoogleraar, Hindoe Spiritualiteit en Samenleving, Faculteit Religie en Theologie, VU) 

    In de strakke presentatieruimte staat de kunst centraal en worden wetenschappers vanuit verschillende onderzoeksgebieden gestimuleerd daarop te reageren. Naast de expositie gaan kunstenaars, wetenschappers en publiek met elkaar in gesprek in de ART SCIENCE dialogues. Ook worden er tal van activiteiten in en rondom de galerie geprogrammeerd die verder in gaan op de verschillende thema’s, van workshops met kunstenaars, tot performances en screenings.  

    De VU ART SCIENCE gallery is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden, zowel van binnen als buiten de VU en wordt gerund door studenten van de universiteit die bezoekers ontvangen en rondleiden.  

    De gallery is open van dinsdag t/m zaterdag tussen 12 en 18 uur. De gallery host vertelt je graag meer over de expositie en de kunstwerken. Volg ons op Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons programma. Bezoek onze website voor meer informatie www.artsciencegallery.nl 

  • 12. Sportcentrum VU

    Sportcentrum VU is een onderdeel van Student en Onderwijs Zaken van de Vrije Universiteit. De VU staat voor onderwijs en onderzoek, maar staat ook voor een bredere ontwikkeling en welzijn van haar studenten en medewerkers. Zowel het sportcentrum als cultuurcentrum van de VU spelen daar een belangrijke rol in.

    Sportcentrum VU heeft moderne faciliteiten en een breed sportaanbod waar iedereen onder deskundige begeleiding en in een prettige sfeer gevarieerd kan bewegen. Het is een plek waar je kan sporten op elk niveau en met elke doelstelling, waar je kan werken aan vitaliteit en onvergetelijke ervaringen kan opdoen.

    Het team van Sportcentrum VU zet zich elke dag weer in om bij te dragen aan de vitaliteit en geluk van VU-studenten, -medewerkers en alle overige geïnteresseerden.

    Zie voor meer info: www.sportcentrumvu.nl

  • 13. 3D

    Leuk dat ik (de student die de communicatie doet voor 3D:) je wat mag vertellen over 3D! Als ik dan ergens moet beginnen, begin ik met het allerbelangrijkste principe van 3D: iedereen is welkom! Het maakt niet uit wat je afkomst is, welke taal je spreekt, welke studie je doet of bijvoorbeeld wat je seksuele geaardheid is, in 3D is er altijd plek voor jou!   

    Misschien is het ook wel leuk om jullie te vertellen waar 3D voor staat en wat Life is Better in 3D is, hier ontstaat namelijk wel eens verwarring. 3D staat voor Debat, Dialoog en Diversiteit en is van oorsprong het debatcentrum van de VU. Events van 3D zijn dan vaak ook gesprekken of activiteiten over bijvoorbeeld maatschappelijke problemen en dus wat serieuzere onderwerpen.   

    In coronatijd kwamen de awesome mensen die bij 3D werken erachter dat er eigenlijk ook een grote behoefte van studenten is om sociale activiteiten te kunnen doen op de campus die echt puur voor de gezelligheid zijn. Vooral de internationale studenten hadden het in corona tijd moeilijk om vriendschappen te vormen in een nieuw land en ze wisten vaak niet zo goed waar ze in een onbekende stad leuke dingen konden doen. 3D werd opengegooid voor activiteiten zoals schilderen en spelletjes middagen en zo ontstond Life is Better in 3D, omdat Life echt beter is in 3D dan via bijvoorbeeld zoom (2D, snap je hem;).   

    Nu in 2023 en corona gelukkig voorbij is, is Life is Better in 3D gelukkig gebleven en komen er nog steeds meer studenten bij om gezellig samen leuke activiteiten te doen. We hebben een geweldig Life is Better in 3D team met studenten Ferdi en Camee die de activiteiten begeleiden en steeds met nieuwe events komen. Schilderen, bowlen, bordspel avonden, mindfulness en yoga workshops, game events, open mic nights, een keramiek workshop: en nog veel meer events vinden maandelijks bij ons plaats en de meeste events zijn gratis! Lijkt het jou nou ook leuk om een event uit te proberen?    

    Je kan onze Insta checken voor de events en om deel te nemen in een whatsapp groep en kom een keer langs: we zitten bij op de hoek van de spar bij de trappen (je bent waarschijnlijk al een heleboel keren nietsvermoedend voorbij ons gelopen;)!  

    QR-codes Whatsapp & Insta

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam