Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gebouwenroute

De gebouwenroute voert langs acht VU-gebouwen en de Botanische tuin Zuidas.

Bekijk de plattegrond van de te lopen route.

Locaties wandelroute

  • 1. Hoofdgebouw


    Het Hoofdgebouw – ooit één van de grootste gebouwen van Amsterdam – werd officieel geopend in 1973 door koningin Juliana en burgemeester Ivo Samkalden. De stijl waarin het gebouw gemaakt is, heet het brutalisme, hoewel de stijlkeuze van het gebouw eerder omwille van economische reden boven ideologische redenen werd gekozen. Het exterieur van het Hoofdgebouw is geïnspireerd door de campus van de Ruhr-Universität van Bochum.

    Het Hoofdgebouw heeft zowel aan de buiten- als binnenkant veel veranderingen doorgemaakt. Zo is begin 2000 de voorgevel vervangen door glas waardoor de ingang een meer open uitstraling heeft. Aan de binnenkant van het gebouw zijn onder andere vaste werkplekken vervangen door flexplekken in open ruimtes om tot een beter gebruik van de ruimte te komen.

    Naast onderwijs- en kantoorruimten, huisvest het Hoofdgebouw onder andere ook een restaurant, een kerkzaal, de universiteitsbibliotheek, een boekenwinkel, ruimtes voor studentenbesturen en ruimten voor academische plechtigheden. Het Hoofdgebouw is hiermee het hart van het leven op de campus. 

    Lees meer over het Hoofdgebouw.

  • 2. Initium

    In januari 2011 werd het Initium in gebruik genomen. De naam Initium - Latijn voor ‘het begin’'- heeft een dubbele betekenis. Het gebouw is namelijk enerzijds het begin van de campus voor bezoekers afkomstig van Uilenstede en Buitenveldert. Anderzijds verwijst Initium naar een – voor 2011 – nieuw concept van werken en studeren waarbij flexibele werkplekken de basis vormen.

    In het Initium zijn de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en Taalcentrum VU gevestigd.

    Lees meer over het Initium.

  • 3. W&N gebouw

    Hoewel het W&N gebouw officieel pas opende in 1966, werden de eerste colleges al in 1964 gegeven – nog voor de verwarming het deed! Dit is iconisch voor de tijd waarin het W&N in gebruik werd genomen. Na de Tweede Wereldoorlog kampte de VU namelijk met ruimtegebrek waar het W&N een oplossing voor moest bieden. De toenemende studentenaantallen in de jaren ’60 zorgden desondanks opnieuw voor ruimtegebrek. Een uitbreiding van het gebouw in de vorm van de twee rode verdiepingen volgde tien jaar naar de opening. 

    Het W&N gebouw is een iconisch VU gebouw. Het gebouw heeft mogelijk één van de langste gangen van Nederland (250 meter!). Het gebouw wordt onder andere gebruikt door de BETA faculteit en debatcentrum 3D.

    Omdat het gebouw niet meer voldoet aan de hedendaagse eisen voor huisvesting van hoogwaardig onderwijs en onderzoek is sloop van het gebouw noodzakelijk. In 2024 starten de eerste zichtbare werkzaamheden ter voorbereiding van de sloop.

    Lees meer over het W&N gebouw.

  • 4. VU StartHub

    Sinds 2022 heeft de Vrije Universiteit Amsterdam officieel een eigen hub voor startups. In dit paviljoen is plaats voor 25 startups die een band hebben met de VU, bijvoorbeeld als student of als alumnus. Met vriendelijke huurprijzen en de begeleiding van zeventig VU-alumni is het de ideale plek om aan de toekomst te werken voor academici.

    Interesse? Kijk op: vu-ondernemend.nl/vu-starthub/

  • 5. MF gebouw

    Het MF gebouw werd geopend in 1967 waardoor alle ‘VU-medici’, verspreid door Amsterdam, samenkwamen in dit gebouw en het ziekenhuis. Sindsdien heeft het gebouw veel veranderingen doorgemaakt in zowel gebruik als inrichting.

    Het MF gebouw wordt inmiddels gebruikt door de Faculteit der Geneeskunde, de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen en het Human Performance Lab. Hiernaast is het gebouw een belangrijke vergaderlocatie.

    Lees meer over het MF gebouw.

  • 6. Botanische tuin Zuidas

    In 1967 werd de Hortus Botanicus opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Inmiddels heet het complex de Botanische tuin Zuidas. De tuin is onder te verdelen in een buitenterrein met onder andere een Chinese tuin, en een kassencomplex met de meest uitgebreide cactussen- en vetplantencollectie van Nederland.

    Naast het bewonderen van de prachtige plantencollectie, is het in de Botanische tuin Zuidas ook mogelijk om planten te kopen, koffie te drinken, te vergaderen en vinden er openbare activiteiten plaats.

    Lees meer over Botanische tuin Zuidas.

  • 7. Transitorium

    Qua bouwstijl heeft het betonnen Transitorium veel overeenkomsten met het Hoofdgebouw, maar in gebruik verschilt het aanzienlijk. Waar het Hoofdgebouw het hart van de campus is, bevat het Transitorium de meer verscholen onderdelen van de academische wereld. Het gebouw is dan ook niet openbaar toegankelijk.

    In het gebouw bevinden zich onder andere de diensten Human Resources Management, de Facilitaire Campus Organisatie en Financiën en is daarmee een echt dienstengebouw. In het verleden werd het gebouw daarentegen ook gebruikt door het ziekenhuis en door verschillende faculteiten voor onderwijs.

    Ook zitten de afdelingen Logistiek en Bedrijfshulpverlening (BHV) in dit gebouw, te bereiken via ingang Van der Boechorststraat 3.

    Transitorium betekent in het Latijn ‘doorgangshuis’ en deze betekenis is in het heden zowel kloppend als niet kloppend. Het Transitorium heeft namelijk in zijn geschiedenis veel verschillende functies gehad, maar is tegelijkertijd een locatie waar een groot deel van de VU-gemeenschap nooit komt.

  • 8. Nieuwe Universiteitsgebouw

    Het Nieuwe Universiteitsgebouw (NU gebouw) werd geopend in 2021 en is daarmee een van de nieuwste aanwinsten voor de VU Campus. Het gebouw kenmerkt zich door multifunctionaliteit van onderwijs, onderzoek en cultuur. Zo heeft het gebouw een groot aantal onderwijszalen die aan het eind van de middag omgetoverd worden tot film- of theaterzaal. Hiernaast zijn er in het gebouw veel studiewerkplekken en vergaderruimtes te vinden, maar is er ook een bar en een kunstgalerij. Het NU gebouw is daarom niet alleen een gebouw voor studenten en medewerkers, maar net zo goed een gebouw voor buurtbewoners, medewerkers van de Zuidas en  cultuurliefhebbers.

    Tijdens de bouw is er rekening gehouden met de toekomst door gebruik te maken van duurzame bouwmaterialen en slimme methoden om het gebouw te verwarmen en te verkoelen. Hiernaast draagt het veendak van het gebouw bij aan de Amsterdamse biodiversiteit. Tot slot is het gebouw uniek op de manier hoe er met ruimte is omgegaan. Dankzij kleine gaatjes in de wanden, is het mogelijk om het midden van het gebouw open te laten zonder dat hiermee geluid door het gebouw galmt.

    In het NU gebouw bevinden zich naast het onderwijs en onderzoek ook Griffioen, Rialto, VU Art Science Gallery, Bar Boele en Grand Café LIVING.

    Lees meer over het NU-gebouw.

  • 9. OZW gebouw

    De ‘Rode Pieper’, oftewel het Opleidingsintituut voor Zorg en Welzijn (OZW) gebouw is een iconisch gebouw in zowel vorm als in gebruik. Het transparante en rondvormige gebouw is aan de buitenkant makkelijk te herkennen door de ietwat afwijkende uitstraling in vergelijking met de rest van de VU Campus. Het kleurrijke interieur en de speelse indeling aan de binnenkant is desalniettemin net zo goed een ‘afwijkend’ van de rest van de VU Campus.

    Afwijkend van de rest van de VU Campus is het OZW gebouw ook dankzij het gebruik. Na de opening in 2006 werd er namelijk niet alleen les gegeven aan studenten, maar ook aan Hbo’ers en Mbo’ers. Inmiddels zijn de Mbo’ers en Hogeschool Inholland weer vertrokken. Het gebouw is weer in gebruik gekomen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Naast onderwijs, huisvest het gebouw ook Sportcentrum VU en vinden er cursussen plaats van de Griffioen.

    Lees meer over het OZW gebouw.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam