Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nieuwe Universiteitsgebouw

Het Nieuwe Universiteitsgebouw is multifunctioneel door (Bèta)onderwijs, onderzoek en het culturele programma van Griffioen en Rialto in dezelfde ruimtes te combineren.

Bezoekadres
De Boelelaan 1111
1081 HV Amsterdam

Telefoonnummer receptie: 06 38684042

Ontwikkeling Nieuwe Universiteitsgebouw

Ontdek het Nieuwe Universiteitsgebouw

Meer over het gebouw

 • Multifunctioneel: van onderwijs en wetenschap tot cultuur

  In het gebouw komen onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven samen. Studenten en medewerkers van met name de bètawetenschappen werken hier en doen onderzoek. Onderwijsruimten zijn ook geschikt als theater- en filmzalen. Het Atrium op de begane grond is ingericht met een koffiebar. Aan de De Boelelaan is Bar Boele gevestigd, waarin VU Griffioen en Rialto samenwerken. Daarnaast is een expo-ruimte: VU ART SCIENCE Gallery, voor tentoonstellingen gekoppeld aan de wetenschap. Aan het Campusplein komt een grandcafé door een externe horecapartner. In 2021 zijn de filmprogrammering van Rialto en de theater- en cursusprogrammering van Cultuurcentrum Griffioen gestart.

 • Onderwijs en onderzoek

  Het gebouw is toegerust met activerende en blended onderwijsvoorzieningen. Er zijn collaborative classrooms, een pop-up studio en een hybride onderwijsstudio.

  De afdelingen Informatica, Wiskunde en IVM van de Bèta-faculteit en de Onderwijswerkplaats zijn in dit gebouw gehuisvest. Het VU Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen (UCGB) is een centrum voor opleidingen, cursussen, onderzoek en advies in het kader van een leven lang ontwikkelen. Hierbij worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten over pedagogiek en onderwijskunde toegepast. UCGB bestaat uit de LEARN! Academy, VU Lerarenacademie en HOVO Amsterdam.

  In het gebouw zijn diverse state-of-the-art laboratoria:

  • Social AI Lab (SAIL). In het SAIL werken we aan sociaal intelligentere robots en het natuurlijker maken van de interactie tussen mens en robot.
  • Bio-Inspired Robot Lab. Hier doen we baanbrekend onderzoek naar robots die evolueren en leren. Robots die niet door de mens zijn ontworpen, maar door mutatie en 'kruising' tussen twee robots.
  • Physical Computer Lab. Treinbanen, speelgoedauto’s, poppen, een model radiotherapiemachine… Het Physical Computing Lab simuleert de echte wereld. Hier programmeren en bouwen Informaticastudenten intelligente systemen, zoals zelfrijdende auto’s. Of schrijven en testen ze software voor veiligheidskritische systemen. Software en hardware komen hier samen. Want pas als die twee optimaal samenwerken, kan de veiligheid worden gegarandeerd.
  • Hardware Lab. De beveiliging van computersystemen en -netwerken wordt steeds belangrijker. In software kunnen kwetsbaarheden zitten en ook de hardware laat soms kieren open voor kwaadwillenden. In het Hardware Lab kunnen VU-wetenschappers en studenten onderzoek doen met apparatuur vergelijkbaar met die van een datacenter, zij het kleinschaliger.
  • Multipurpose Lab. Apparaten configureren, solderen, testen, met elkaar verbinden of gebruiken voor metingen? In dit multifunctionele lab komen VU-wetenschappers en studenten samen om de aanwezige middelen ervan te gebruiken voor onderzoek, onderwijs of afstudeerproject.
  • Techlabs. De VU huisvest Interdisciplinaire Onderzoeksinstituten met (inter)nationale faam. Eén ervan is het Network Institute. Het instituut biedt onder meer twee flexibel in te richten techlabs voor onderzoek met digitale technologie waarbij de interactie met de mens centraal staat.
 • Duurzaam

  Het Nieuwe Universiteitsgebouw is een duurzaam gebouw dat de ambitie heeft om te voldoen aan de criteria voor het keurmerk Breeam Excellent. Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp meegenomen en met behulp van de toekomstige bewoners verder uitgewerkt. Zo onstaat een leefbaar, energiezuinig en levensduur bestendige omgeving. Vanuit de gedachte dat planten en dieren medegebruikers zijn van het gebied, heeft het gebouw een flora- en faunadak dat een verrijking is voor de natuur. Maximaal duurzaam bouwmateriaal, natuurlijke energiebronnen (warmte en koude opslag), energiezuinige lichtbronnen en energiezuinige apparatuur zoals liften, roltrappen, armaturen, waterbesparend sanitair maken het gebouw optimaal duurzaam.

 • Toekomstbestendig

  Door haar transparante vormgeving heeft het gebouw een gastvrije uitstraling. Het innovatieve ontwerp bevat een flexibele indeling waardoor het goed kan inspelen op de veranderende wensen en behoeften van gebruikers in de toekomst.

 • Parkeren en fietsenstalling

  Parkeergarage P3 VU Campus ligt onder het gebouw. De parkeergarage biedt plek aan 600 auto's. Er zijn oplaadpalen voor elektrische auto's en toegankelijke parkeereplekken voor mensen met een beperking. Naast de parkeergarage is er ook een fietsenstalling voor 1.600 fietsen, waarvan een aantal voor elektrische fietsen. Er is er ook een afgesloten deel, alleen toegankelijk voor medewerkers van de VU. De stalling is gratis en is 24/7 bereikbaar. De ingang van de fietsenstalling is aan de De Boelelaan, tussen het Nieuwe Universiteitsgebouw en OZW.

 • Factsheet

  In de factsheet lees je meer over vloeroppervlak, water- en energieverbruik en planning.

 • Nieuwe Universiteitsgebouw in de media