Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

OZW Gebouw

Het OZW gebouw is een innovatief geïntegreerd kantoor- en onderwijsconcept.

BEZOEKADRES
De Boelelaan 1109
1081 HV Amsterdam

Telefoonnummer receptie: 020 59 83646

In het architectonische landschap van de VU is het Opleidingsinstituut voor Zorg en Welzijn (OZW) gebouw een baken. Het 52 meter hoge gebouw is ontworpen door Jeanne Dekkers en werd geopend in 2006. Het geeft vorm aan een innovatief geïntegreerd kantoor- en onderwijsconcept waarin diverse (onderwijs)activiteiten zijn gecombineerd. Ook kun je hier cursussen volgen van cultuurcentrum VU Griffioen. 

In dit gebouw bevinden zich op de bovenste verdiepingen de Alma-zalen met schitterend uitzicht op de Zuidas en de stad Amsterdam. Onder dit gebouw ligt een warmte-koudeopslagbron.

Bekijk de openingstijden van alle VU gebouwen.

Circulariteit speerpunt bij herinrichting OZW gebouw

Na het vertrek van Hogeschool Inholland uit het OZW gebouw in de zomer van 2024, is het project herinrichting van de 2e tot en met de 5e verdieping gestart. Doelstelling: deze verdiepingen op duurzame wijze gereed maken voor onderwijs door de VU, vanaf november 2024. Projectleider Esther de Leeuw, onderdeel van team FCO Realisatiemanagement, legt uit hoe zij dit hebben aangepakt.

“Speerpunt in dit traject was circulariteit vanuit de 3-trapsraket: eerst kijken of hergebruik mogelijk is, dan pas refurbishment inzetten en als het echt niet anders kan, meubels nieuw aanschaffen. Voor ons was de vraag: hoe kunnen we de meubels die niet meer gebruikt worden in het W&N gebouw herinzetten in OZW? Ook hebben we gekeken naar een zo efficiënt mogelijke inzet van de ruimten en hergebruik van materialen vanuit bouwtechnisch oogpunt. In totaal zijn op deze wijze 40 onderwijslokalen ingericht en daarmee 874 studentplekken en 40 docentplekken gecreëerd.

Duurzame inzet
Veel stoelen en tafels vanuit W&N waren geschikt om in te zetten voor onderwijs in OZW. Daarnaast hebben we Hogeschool Inholland gevraagd of zij de meubels die ze niet meer nodig hadden, wilden laten staan. Uiteindelijk komt 50% van de totale meubels vanuit Inholland en 50% uit W&N. De meubels waren na schoonmaak direct gereed voor herinzet in het OZW gebouw. Ook de studeerruimten zijn tijdelijk ingericht met meubels vanuit W&N.

Het puzzelen kon beginnen. Welke onderwijsruimten zijn er, met welke capaciteit en wat is nodig voor het gebruik? De tafels uit W&N waren 2-persoons, die van Inholland 1-persoons. Na alles gesorteerd te hebben, konden we de ruimten efficiënt gaan indelen. Hierbij is ook rekening gehouden met de luchttoevoer. Alle tafels en stoelen matchen met elkaar, dit geeft een rustige uitstraling. En in combinatie met voldoende verse lucht draagt dit bij aan een optimale onderwijsomgeving.

Hergebruik materialen
Niet alleen de meubels zijn hergebruikt. Ook op bouwtechnisch vlak hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van wat er al was. Zo heeft één van alle ruimten een nieuw plafond gekregen. De plafondplaten uit deze ruimte zijn ingezet op de plekken in alle andere ruimten waar reparatie nodig was. En de vloeren hebben we niet vervangen, maar opnieuw laten polymeren, een nieuwe laag eroverheen aangebracht. Dit is wel zo duurzaam; de vloeren kunnen nu nog lange tijd mee.

De eerste ruimten zijn al in september in gebruik genomen en het gehele project is op 1 november opgeleverd. Het OZW gebouw is inmiddels gevuld met VU-studenten, mooi om te zien hoe alles dan op zijn plek valt.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam