Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aanbestedingsrecht bij VU Law Academy: de juridische finesses

Lees hier alle praktische informatie die relevant is voor de leergang Aanbestedingsrecht voor juristen.

Deze leergang start 2 september 2024.

Data bijeenkomsten en planning
Data: 2, 9, 16, 23 en 30 september, 7 en 14 oktober, 4, 11, 18 en 25 november, 2, 9 en 16 december 2024. De diploma-uitreiking is op 12 mei 2025.

Bekijk hier de planning najaar 2024 met het overzicht van data, onderwerpen en docenten.
Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van de planning. Let op: alle genoemde data zijn onder voorbehoud.

Interesse? Ontvang updates in uw mailbox!
Heeft u interesse en wilt u een e-mail ontvangen zodra een nieuwe planning, data voor vrijblijvende informatiebijeenkomsten of andere gegevens over deze leergang beschikbaar zijn? Laat dan uw gegevens achter op dit interesseformulier

Hoeveel tijd kost het?
In vier maanden volgt u 15 colleges. U bereidt zich hierop voor door de literatuur over het te behandelen onderwerp te lezen. Deze voorbereiding kost u ongeveer drie tot vijf uur per week. Aan het eind van de leergang krijgt u voldoende tijd om een academic paper te schrijven en een casus met vragen uit te werken. 

Inschrijven     
Via het online inschrijfformulier.

Heeft u een niet-juridische academische (voor)opleiding?  
Dan vragen wij u om bij uw inschrijving een cv in te sturen. U kunt uw cv sturen naar: vulaw@vu.nl

Locatie
Deze leergang vindt plaats aan de VU Amsterdam.
De colleges van deze leergang zijn erop ingericht om op locatie aan deel te nemen. De kwaliteit van het onderwijs staat bij de VU Law Academy altijd voorop en onze docenten geven er dan ook de voorkeur aan dat u bij alle colleges op locatie aanwezig bent. Interactie tussen docent en cursisten en cursisten onderling speelt een belangrijke rol in de overdracht en in het delen van kennis en ervaringen. Daarnaast is uit onderzoek onder onze cursisten gebleken dat juist om deze reden de behoefte aan fysiek onderwijs zeer groot is. 

Voor deelnemers die in het Caraïbisch gebied verblijven is er in sommige gevallen de mogelijkheid om deze leergang op afstand te volgen. Heeft u interesse neem dan contact met ons op via vulaw@vu.nl.

Groepsgrootte
Maximaal 25 deelnemers.

Prijs
€ 5.480,-, (prijs 2024, vrijgesteld van BTW)) inclusief examengeld en consumpties. Exclusief vakliteratuur, deze kosten bedragen ongeveer €200,-.
Bekijk hier onze actuele kortingen.

Vakliteratuur
Het digitale cursusmateriaal en de hand-outs worden digitaal aangeboden op de digitale leeromgeving Canvas. Daarnaast wordt er in deze leergang gebruik gemaakt van de boeken Essers/ Ars Aequi. Deze dient u zelf aan te schaffen. Wij adviseren u de boeken pas aan te schaffen zodra bekend is welke uitgave in de leergang gebruikt wordt.

Digitale leeromgeving
Het onderwijs wordt ondersteund door de digitale leeromgeving Canvas. Hier vindt u aanvullingen op literatuur, PowerPoint-presentaties en andere relevante documenten. Zo blijft u tijdens de leergang op de hoogte van wat er speelt op het gebied van Aanbestedingsrecht, zowel juridisch als beleidsmatig. 

Opleidingspunten
* 45 opleidingspunten voor de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA)
* voor de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kunt u op aanvraag opleidingspunten halen. 

Hoe werkt het puntenstelsel van de blijvende vakbekwaamheid van de wetgevings- en overheidsjuristen?
Deze leergang valt onder het hoofdrechtsgebied Aanbestedingsrecht volgens de Nederlandse Orde van Advocaten.

Kwaliteitsgarantie
De VU Law Academy is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze leergangen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

Diploma
U rondt de leergang Aanbestedingsrecht voor juristen af door (in twee maanden) een casus met examenvragen uit te werken. Daarnaast schrijft u een academic paper. Als u voor beide onderdelen een voldoende beoordeling haalt, ontvangt u een diploma.

Examen
U heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan een examen. Het examen zal bestaan uit het uitwerken van een casus met een aantal vragen en het schrijven van een academic paper. De beantwoording van de vragen en de paper worden onder leiding van mr. dr. Sophie Prent nagekeken en van een waardering voorzien. Als een deelnemer alle colleges goed voorbereidt, dan zal de uitwerking van de examenvragen ongeveer 16 uur studiebelasting opleveren.

Herkansing
Een deelnemer van een leergang heeft recht op twee herkansingsmogelijkheden. De eerste herkansing krijgt men indien het tentamen/ examen niet met een voldoende wordt beoordeeld.  Een tweede herkansing is alleen mogelijk als het tentamen/examen én de eerste herkansing met een onvoldoende zijn beoordeeld. Er geldt géén herkansing bij voldoende resultaten.

Voor de eerste herkansing worden geen extra kosten in rekening gebracht. Voor de tweede herkansing van een tentamen/examen wordt €200,- in rekening gebracht.

Gerelateerd aanbod

Meer informatie over deze leergang
Inleiding
Inhoud
Resultaat

Veelgestelde vragen

 • Vraag 1: Indien ik ziek ben, kan ik het college online volgen?

  Als u ziek bent dient u dit tijdig door te geven aan de leergang coördinator. U krijgt dan de mogelijkheid om online met het college mee te kijken en te luisteren. Het is echter niet mogelijk om actief deel te nemen aan discussies en u kunt geen vragen stellen aan de docent (mondeling of via de chat). Bent u advocaat en wilt u NOvA opleidingspunten ontvangen voor online aanwezigheid tijdens dit college, dan is dit mogelijk. U ontvangt dan na afloop van het college drie multiple choice vragen waarvan u er ten minste twee juist dient te beantwoorden voor de toekenning van de NOvA opleidingspunten.

  Tevens zal de powerpointpresentatie geplaatst worden op onze digitale leeromgeving Canvas.

 • Vraag 2: Indien ik na het lezen van de website nog een vraag heb, bij wie kan ik deze stellen?

  Als u na het lezen van de informatie op de website nog extra informatie wilt ontvangen, kunt u telefonisch contact opnemen met de VU Law Academy via 020 598 6255. Het is ook mogelijk uw vraag per mail te stellen: vulaw@vu.nl. Wij streven ernaar uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

 • Vraag 3: Hoeveel colleges mag ik missen zonder dat mijn deelname aan het examen of afrondende paper in gevaar komt?

  Voor de leergang Aanbestedingsrecht voor juristen geldt geen aanwezigheidsplicht. Echter, het wordt sterk aanbevolen alle colleges bij te wonen. De leergang wordt afgesloten met een examen, bestaande uit een casus (vragen) en het schrijven van een paper.

 • Vraag 4: Gelden er specifieke toelatingseisen voor deze leergang?

  De leergang is bedoeld voor advocaten, zelfstandige juridisch adviseurs, bedrijfsjuristen, overheidsjuristen en leden van de rechterlijke macht die zich willen specialiseren in het aanbestedingsrecht. Om de leergang te kunnen volgen, is het een vereiste dat u een universitaire of HBO juridische opleiding (bachelor en/of master) met succes hebt afgerond. De deelnemers aan de leergang komen uit verschillende werkvelden, omdat aanbestedingen breed voorkomen en steeds vaker verplicht zijn. 

  Twijfelt u of u over de juiste voorkennis beschikt voor deze leergang of heeft u andere vragen over de toelatingseisen? Neem dan contact op met Monique Becker via m.becker@vu.nl of 020-598 36 94..

 • Vraag 5: Ik heb een vraag over een factuur of een betalingstermijn, waar kan ik deze vraag stellen?

  Vragen over de factuur of de betalingstermijn kunt u stellen door het sturen van een e-mail naar: vulaw@vu.nl. Wij streven ernaar uw vragen binnen twee werkdagen te behandelen. U kunt ook telefonisch contact opnemen met Ilse Herweijer via 020 598 6255.

 • Vraag 6: Bestaat er een mogelijkheid tot herkansing wanneer ik niet ben geslaagd voor een paper of examen?

  Een deelnemer van een leergang heeft recht op twee herkansingsmogelijkheden. De eerste herkansing krijgt men indien het tentamen/ examen niet met een voldoende wordt beoordeeld.  Een tweede herkansing is alleen mogelijk als het tentamen/examen én de eerste herkansing met een onvoldoende zijn beoordeeld. Er geldt géén herkansing bij voldoende resultaten.
  Voor de eerste herkansing worden geen extra kosten in rekening gebracht. Voor de tweede herkansing van een tentamen/examen wordt €200,- in rekening gebracht.

  Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Monique Becker via m.becker@vu.nl of 020-598 36 94. Wij streven ernaar uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

 • Vraag 7: Hoe weet ik of er nog plaats is bij de leergang?

  Om u de meest actuele gegevens te kunnen verstrekken, raden wij u aan contact met ons op te nemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via (020) 598 6255. Het is ook mogelijk uw vraag per mail te stellen: vulaw@vu.nl. Wij streven ernaar uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

 • Vraag 8: Wanneer ontvang ik het cursusmateriaal?

  Het cursusmateriaal en de hand-outs worden digitaal aangeboden op de digitale leeromgeving Canvas. De boeken Essers/Ars Aequi dient u zelf aan te schaffen. Wij adviseren u de boeken pas aan te schaffen zodra bekend is welke uitgave in de leergang gebruikt wordt.

 • Vraag 9: Ik wil mijn inschrijving wijzigen of annuleren, waar kan dat?

  Zie onze annuleringsvoorwaarden, die staan vermeld in de Algemene Voorwaarden van de VU Law Academy. In de annuleringsvoorwaarden (vindbaar op pagina 2 van de Algemene Voorwaarden) is beschreven of u uw inschrijving kunt wijzigen en welke termijnen aan de annulering zijn verbonden.

Accreditaties

Contact en meer informatie

Inhoudelijke vragen

Heeft u na het lezen van de informatie op deze site nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang? Neem dan contact op met de coördinator van deze leergang, Monique Becker via m.becker@vu.nl

Of bel Monique Becker op 020-598 36 94

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Praktische vragen

Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl

Of bel ons op 020-598 62 55.

Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Contactpersoon

Monique becker foto
Ilse Herweijer foto