Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Journalistieke vernieuwing door academische verdieping

Journalistieke vernieuwing

Nieuwe digitale platforms dwingen ons ook tot nieuwe vertelvormen en vaardigheden. Je leert vragen te beantwoorden als ‘Welke nieuwskoppen werken en waarom?’ en ‘Hoe hou ik de aandacht vast in onze scroll- en swipemaatschappij?’. Je leert multimediale verhalen te schrijven en grote databestanden te gebruiken om aantrekkelijk en belangrijk nieuws te maken. Hiernaast leer je wetenschappelijke inzichten te gebruiken om gegevens op waarde (waarheid) te schatten, inzicht te krijgen in verschillende informatiebehoeften van je publiek en de mogelijke effecten hiervan in kaart te brengen.

Op onderzoek uit: praktijk en theorie komen samen

Bijzonder aan deze master is dat onderzoeken - als activiteit - centraal staat. Je beantwoordt fundamentele vragen van nieuwsorganisaties met kwalitatief hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Hoe kun je mensen die nieuws wantrouwen weer bij de journalistiek betrekken? Hoe kun je onnodige polarisatie voorkomen? En onder begeleiding van de beste mensen uit de praktijk (Elsevier, Follow The Money, Argos) bedrijf je een maand lang fulltime onderzoeksjournalistiek.

Theorie en praktijk worden op elkaar betrokken, en daarmee onderscheidt deze opleiding zich van andere (wetenschappelijke) journalistieke opleidingen.

Wil jij geïnspireerd worden door journalisten en wetenschappers, dan is de afstudeerrichting Journalistiek voor jou. Maak alvast kennis met de docenten: Prof.dr. Irene Costera Meijer, Dr. Tim Groot Kormelink, Dr. Anita van Hoof, Dr. André Krouwel, Dr. Luuk Lagerwerf, Dr. Mariken van der Velden en Dr. Kasper Welbers.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studieprogramma

In de eerste semester ligt de nadruk op het productief maken van de samenhang tussen wetenschap en journalistieke praktijk. Ook bekwaam je je in onderzoeksjournalistiek.

In het tweede semester ligt de nadruk op het leren verrichten van wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met het journalistieke veld. Je werkt zo geleidelijk toe naar de afrondende fase: de masterscriptie.

Masterclasses

Om de verbinding met de praktijk te onderstrepen, organiseren we masterclasses. De actualiteit is hierbij leidend. Journalisten praten ons bij over nieuwe ontwikkelingen in buitenlandjournalistiek, nieuwe vormen van storytelling of datajournalistiek en leren je zo de fijne kneepjes van het vak. Ook bezoeken we de werkvloer van een tv-programma of nieuwsorganisatie om zelf te aanschouwen wat er zich afspeelt achter de schermen.

De journalistieke organisaties waarmee we regelmatig samenwerken op het gebied van onderzoek en onderwijs zijn: NOS-Journaal, EénVandaag, Nieuwsuur, VPRO/Buitenhof, De Volkskrant, Trouw, NOS sport, NU.nl; RTL Nieuws, KRO/NCRV,  Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Regionale Omroepen, AD, Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant, AT5, RTV-Noord-Holland, Omroep West., RTV Utrecht, RTV Rijnmond, Het Parool, Elsevier, Argos en De Groene.

Stages

Na het afronden van je scriptie kun je een (niet verplichte) zomerstage doen. De resultaten ervan kun je zo onmiddellijk in de praktijk brengen én je kunt meteen blijven als de werkgever dat vraagt. Deze stage kan dan eventueel als  'extra muris activiteit' worden opgenomen op je bul.

Masterscriptie

In je masterscriptie doe je verslag van eigen onderzoek naar een actuele ontwikkeling binnen de journalistiek. Daarbij maak je gebruik van wetenschappelijke methoden en technieken. De masterscriptie levert een bijdrage aan de wetenschappelijke kennis over de inhoud, de productie, het effect of het gebruik van journalistiek.

Verander je toekomst met de studie Journalistiek

Verander je toekomst met de studie Journalistiek

De masteropleiding CIW: Journalistiek bereidt je voor op een carrière binnen de media. De combinatie van journalistiek en wetenschap maakt dat onze alumni gewild zijn bij nieuwsmedia. Maar je kunt ook aan de slag als social media-expert of onderzoeker. 

Ontdek je toekomstperspectief
Nieuwsruimte met computers, tv's en bureaus

Vragen over het studieprogramma?

Of wil je meer informatie? Stuur ons gerust een mail. Mocht je dat handig vinden, dan kunnen we ook een belafspraak inplannen.