Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vijf dubbelportretten: van M. Nijhoff tot Maud Vanhauwaert

Poëzie lezen - Vijf dubbelportretten, van M. Nijhoff tot Maud Vanhauwaert | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

In ieder college staan steeds twee dichters centraal. Een klassieke én een hedendaagse dichter. Zo krijgt u een beeld van de ontwikkeling die de Nederlandstalige poëzie in de afgelopen honderd jaar heeft doorgemaakt. Indien mogelijk luistert u samen naar een geluidsopname of bekijkt u een korte videofilm. Ook krijgt u relevante biografische en bibliografische informatie aangeleverd. De te bespreken gedichten vindt u een week van tevoren in de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Na afloop van het college deelt de docent daar ook zijn PowerPointpresentatie, inclusief een leeslijst.

In deze cursus staat het werk centraal van tien toonaangevende dichters uit de afgelopen honderd jaar, van Martinus Nijhoff tot Maud Vanhauwaert. Aan de hand van hun gedichten krijgt u een goed beeld van hoe de Nederlandstalige poëzie zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Na afloop van deze cursus haalt u méér uit gedichten. U heeft toegang tot de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie en u ziet verbanden en herkent stromingen.

Opbouw

  • College 1 - M. Nijhoff (1894 - 1953) + Esther Jansma (1958)       
  • College 2 - Gerrit Kouwenaar (1923 – 2014) + K. Michel (1958)
  • College 3 - Hans Andreus (1926 - 1977) + Hester Knibbe (1948)
  • College 4 - Hugo Claus (1929 – 2008) + Luuk Gruwez (1953)       
  • College 5 - Judith Herzberg (1934) + Maud Vanhauwaert (1984)

Onderwijsvorm: 5 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van leeservaringen.

Literatuur: Digitale hand-outs.

Studiebelasting: Ongeveer een uur per week.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Peter Swanborn is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen vijf dichtbundels die onder meer genomineerd werden voor de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-Poëzieprijs. Voorjaar 2022 is zijn debuutroman verschenen, Onder het Luchtspoor. Peter Swanborn is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. Zie ook www.peterswanborn.nl  

Cursisten over deze docent:

  • “Ik vind Peter Swanborn een geweldige docent, die op een enthousiaste wijze poëzie doceert. Hij legt heel goed uit en beantwoordt alle vragen, zodat ik eindelijk eens iets van poëzie ga begrijpen.”
  • “De docent is én betrokken én alert op (digitale) vragen en opmerkingen van de cursisten. Bovendien is deze docent zeer vaardig met het digitaal lesgeven via Zoom.”

Foto gemaakt door: Joke Schut

Peter Swanborn

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.