Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Naziroofkunst: nog altijd actueel

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Slechts een paar weken nadat Nazi-Duitsland in mei 1940 Nederland binnenviel, volgden Duitse kunsthistorici en kunsthandelaren die kunst kwamen kopen of confisqueren. Dit gebeurde op grote schaal, door verschillende instanties en met uiteenlopende methodes. Ze werden gesteund door Nazileiders als Adolf Hitler en Hermann Göring, die zelf de mooiste stukken uitkozen voor hun privécollecties of voor musea. Voor niet-Joodse kunsthandelaren betekende dit dat de kunsthandel plotseling begon op de bloeien na de Grote Depressie. De meeste Joodse kunsthandelaren moesten echter hun zaak opgeven, hoewel enkelen ook konden vluchten met het geld van verkochte kunst. Ook werden sommigen gedwongen mee te werken met de Nazi’s in ruil voor vrijstelling van deportatie.

In de eerste twee colleges ziet u hoe naziroofkunst tot stand kwam en hoe de verschillende betrokkenen reageerden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd veel van de gestolen of in beslaggenomen kunst teruggevonden in Duitsland. Een groot deel werd teruggehaald naar Nederland. Al decennialang probeert de Nederlandse overheid die kunst van de zogenaamde NK-collectie terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen. In de laatste twee colleges ziet u hoe moeizaam die restitutie in de jaren ’50 aanvankelijk ging en hoe het nu gaat met de Nazikunstcollectie. Tijdens de colleges leert u wat de belangrijkste archieven in Nederland en daarbuiten zijn om roofkunst te kunnen bestuderen. Hoewel veel zaken zijn opgelost, zijn er nog meer zaken die niet onderzocht zijn. De docent gaat ook in op onderzoek dat momenteel loopt: het thema naziroofkunst blijkt allesbehalve een afgerond hoofdstuk in onze geschiedenis.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Literatuur: Verplichte literatuur: Rudi Ekkart en Eelke Muller, Roof & Restitutie: De uittocht en gedeeltelijke terugkeer van Nederlands Kunstbezit tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Zwolle: Waanders Uitgevers, 2023.

Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per college.

Verwachte voorkennis: Globale kennis van de Tweede Wereldoorlog is wenselijk.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Prof. dr. Diederik Oostdijk is hoogleraar Engelse literatuur aan de VU en gespecialiseerd in Amerikaanse poëzie en in de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog. Zijn meest recente boek, Klokken voor Amerika: Weerklank van de bevrijding (Boom, 2020) was de inspiratie voor een special van Andere Tijden. Hij schrijft momenteel aan een boek over naziroofkunst en kan in de cursus daarom ook veel lopend onderzoek presenteren.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.