Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Muziek beluisteren: Weet wat je hoort, hoor wat je weet | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Weet u wat u hoort als u naar klassieke muziek luistert? In vier colleges komen diverse aspecten van melodie en samenklank aan bod. Welke eigenschappen hebben de verschillende tonen van de toonladder? Wat is een grondtoon, en hoe wordt deze gerealiseerd of juist verlaten? Welke tonen suggereren een bijna onvermijdelijke voortzetting? Hoe alert zijn we wanneer er van deze voortzetting wordt afgeweken, bijvoorbeeld om expressieve redenen? Aan de hand van vele muziekfragmenten en de beantwoording van bijbehorende vragen laat muziekdocent Willem Woestenburg dit alles op een toegankelijke wijze zien en horen. 

Naast de behandeling van eenstemmigheid komen ook samenklanken aan bod. Wat zijn hun verschillen, en wat houden de begrippen consonantie en dissonantie in? Hoe gingen componisten uit de eerder genoemde stijlen hiermee om? Ook geeft hij diverse luisteropdrachten. Willem Woestenburg speelt alle fragmenten live op de vleugel. Dat heeft als voordeel dat hij bijvoorbeeld een stem kan accentueren of het tempo kan vertragen. Er is volop gelegenheid voor vragen. En hopelijk kunt u na afloop zeggen: "Ik weet nu beter wat ik hoor, en ik hoor beter wat ik weet."

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Overige informatie: De collegezaal is alleen per trap bereikbaar (laatste etage).

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Willem Woestenburg studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij werkte daar van 1974 tot 2009. Eerst tot 1990  als docent contrapunt, harmonie en analyse, en daarna als docent pianopraktijk.

Cursisten over deze docent:

  • “Zeer goede, vriendelijke en goed gemotiveerde docent.”
  • “Heerlijk ontspannend en toch uitermate leerzaam. Inhoudelijk zeer de moeite waard en ik heb genoten van het prachtige pianospel van de docent.”
  • “De muzikale begeleiding, geweldig, daardoor nog beter te volgen. Een geweldige docent.”

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.