Zonder scheepvaart kan de wereld moeilijk draaien. Dat blijkt telkens weer als het scheepvaartverkeer wordt verstoord door een oorlog, een pandemie of een ongeval. Dan komen goederen niet, of met grote vertraging, aan en zitten talloze zeelieden vaak tijdenlang vast op hun schip.
Over die levensader van de wereldeconomie gaat deze cursus. Het accent ligt op de laatste twee eeuwen, waarin de scheepvaartsector in veel opzichten radicaal is veranderd. Het doel van de cursus is om op basis van recent historisch onderzoek een overzicht te geven van de belangrijkste veranderingen in de scheepvaart die tussen 1800 en nu hebben plaatsgevonden, vooral bekeken vanuit sociaal-, economisch- en techniek-historisch perspectief. De kernvraag is: wat betekenden die revolutionaire veranderingen voor het leven van mensen aan boord en in de havens? Ontwikkelingen in Nederland kunnen hierbij niet los gezien worden van ontwikkelingen wereldwijd.
Opbouw
- College 1 - Scheepvaart en scheepsbouw voor en na 1800
- College 2 - Het einde van de slavenvaart
- College 3 - Passagiers op zee: van lijnvaart naar cruisevaart
- College 4 - Oorlogvoering op zee
- College 5 - Zeelieden georganiseerd
- College 6 - De containerrevolutie en haar gevolgen
Onderwijsvorm: 6 hoorcolleges met enige gelegenheid tot het stellen van vragen.
Literatuur: Digitale hand-outs.
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis; enige passieve leesvaardigheid in het Engels is wel handig.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven