Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Klimaatverandering en de transitie naar een duurzame samenleving | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

De cursus bestaat uit drie colleges:

College 1 - Inleiding
De redeneerlijn van deze cursus is: Hoe leidt klimaatverandering tot de noodzaak om na te moeten gaan denken over systeemveranderingen in onze samenleving (bijvoorbeeld op het gebied van energie). Na een korte inleiding hierover gaat het over klimaatverandering zelf. Hoe zien we het weer om ons heen veranderen? Waarom weten we zo zeker dat het klimaat verandert, en wat is daarvan de oorzaak? Welke gevolgen heeft deze klimaatcrisis nu al wereldwijd? Hoe zal het klimaat zich in de komende tijd verder ontwikkelen? Van der Steenhoven bespreekt de nieuwste IPCC rapporten en KNMI klimaatscenario’s.  

College 2 - Klimaatbeleid
Om de gevolgen van klimaatcrisis in te perken moet de verandering van het klimaat worden afgeremd (mitigatie). Ook moet de samenleving zich aanpassen aan het  veranderde klimaat (adaptatie). Dit betekent dat er een einde moet komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen, maar ook dat Nederland zich zal moeten voorbereiden op een stijgende zeespiegel. Hoe speelt het huidige Nederlandse en Europese klimaatbeleid daarop in?  En hoe verhouden de kosten daarvan zich tot de voorkomen schade?

College 3 - Systeemtransities
In de Nederlandse klimaatwet is het streven verankerd om in 2050 een volledig klimaat-neutrale en klimaat-bestendige samenleving gerealiseerd te hebben. Om dat doel te bereiken zijn grote transities noodzakelijk. Die hebben niet alleen betrekking op onze energievoorziening, maar ook bijvoorbeeld op de gezondheidszorg en voedselvoorziening. Om deze transities te realiseren, moeten wetenschap, beleid en samenleving op een veel directere manier samenwerken.

Onderwijsvorm: 3 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen

Literatuur: Relevante websites met nuttige informatie (aanbevolen, niet verplicht):

KNMI - KNMI'23-klimaatscenario’s tonen de meest actuele klimaatscenario’s voor Nederland.

Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per college.

Verwachte voorkennis: Voorkennis is wenselijk op het niveau dat overeenkomt met dat van de geïnteresseerde krantenlezer van wetenschapskaternen van de dagbladen. Daarnaast is enige passieve kennis van het Engels gewenst, omdat sommige figuren Engelstalige bijschriften zullen hebben.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Prof.dr. Gerard van der Steenhoven is hoofddirecteur van het KNMI en deeltijdhoogleraar bij de faculteit ITC van de Universiteit Twente. Hij is daarnaast lid van diverse adviesraden (van NWO, NIOZ en NLingenieurs) en bestuurslid van Europese meteorologische organisaties als EUMETSAT, Ecmwf en Eumetnet.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.