Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De relatie tussen Indonesië en Nederland onder de loep

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Voor de komst van Europeanen in Azië bestonden indirecte contacten tussen Indonesië en Europa via India en de Arabische wereld. Vanaf ‘de eerste schipvaart’ vanuit Amsterdam naar Bantam (1595/1596) tot de opheffing van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1799) werd de relatie tussen Nederland en Indonesië bepaald door compagnieën. De VOC had handelsposten langs de kusten van Azië en bestuurde de Molukken en delen van Java. Van 1816 tot 1914 werkte Nederland stap voor stap met geweld aan de uitbreiding van de kolonie Nederlands-Indië. Het Nederlands imperialisme beleefde zijn hoogtijdagen in de ‘oude tijd’ (tempo doeloe) tussen 1914 en 1942. Er kwam een koloniale ‘Indische’ mengcultuur tot ontwikkeling. Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) veranderde de verhouding tussen Indonesiërs en Nederlanders ingrijpend. In de jaren 1950 groeiden Indonesië en Nederland snel uit elkaar, wat leidde tot het vertrek van Molukkers, Indische Nederlanders, Chinezen en Papoea's naar Nederland. Na de dekolonisatie ontwikkelde zich een haat-liefdeverhouding tussen Indonesiërs en Nederlanders, maar na een tijd van afkeer kwam er weer ruimte voor wederzijdse sympathie.

Opbouw

  • College 1 - Oude contacten (tot 1600)
  • College 2 - De compagnietijd (1600-1800)
  • College 3 - De voltooiing van Nederlands-Indië (1800-1914)
  • College 4 - De Indische samenleving (1869-1942)
  • College 5 - De Indische cultuur (1869-1942)
  • College 6 - Oorlog en dekolonisatie (1942-1949)
  • College 7 - Indisch in Nederland (1945-heden)
  • College 8 - Nederlandse sporen in Indonesië (1945-heden)
  • College 9 - Chinezen, Javanen, Molukkers en Papoea's
  • College 10 - Indische letteren

Na de introductie behandelt de docent de geschiedenis chronologisch. Hij doet dit onder meer aan de hand van filmfragmenten, muziek en hij heeft speciale aandacht voor de beeldvorming in Nederlandse romans.

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met ruimte voor interactie en 2 facultatieve (wandel)excursies.

Literatuur: Digitale hand-outs.

Studiebelasting: Naar eigen inzicht.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis; enige passieve leesvaardigheid in het Engels is wel handig.

Overige informatie: Deze cursus is een herhaling van het najaar 2022. In aansluiting op de tien colleges vinden twee facultatieve excursies plaats. Op 31 oktober is er 's middags een wandeling in Amsterdam langs plekken en overblijfselen die herinneren aan het Indische verleden, zoals VOC-pakhuizen. Op 12 december is er 's middags een rondleiding in het Rijksmuseum langs objecten met betrekking tot Indonesië. Meer informatie hierover ontvangt u gedurende de cursus.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

drs. Tom van der Geugten (Bandung, 1952) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is educatief auteur en was als hogeschooldocent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de ontmoeting van westerse en niet-westerse culturen.

Cursisten over de docent:

  • "Zeer goede cursus voor deze doelgroep en gegeven met een diepgang en snelheid die aanspreekt. Ook nog extra aandacht besteed aan buiten activiteiten over het onderwerp."
  • "Persoonlijke verhaal van de docent is zeer verrijkend geweest als aanvulling op de stof."

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over de verschillen tussen het Indonesische en Nederlandse perspectief op het verleden.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.