Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kwantumtheorie: de wereld beschreven in golven en deeltjes

Golven en deeltjes: hoe de kwantumtheorie onze wereld beschrijft | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Aan het begin van de 20e eeuw slagen wetenschappers erin om allerlei experimentele gegevens op atomair niveau te verklaren door de ontdekking van het ‘kwantum’. Het resultaat is dat materie en elektromagnetische straling zowel deeltjes- als golfeigenschappen blijken te kunnen vertonen. In de cursus legt Fedde Benedictus de basis van de kwantumtheorie uit. Door vergelijkingen met de eerdere opvattingen, uit de Newtoniaanse mechanica, maakt hij inzichtelijk dat de theorie beter te begrijpen is en zelfs minder vernieuwend is dan op het eerste gezicht lijkt. Zo is de vergelijking van Schrödinger, een hoeksteen van de kwantumtheorie, vergelijkbaar met de ‘golfvergelijking’ uit Newtons natuurkunde.

Opbouw

  • College 1 - Introductie en Newton
    Elektriciteit, magnetisme, Young interferentie experiment, golfvergelijking, lichtsnelheid, klassieke waarschijnlijkheid
  • College 2 - Elektromagnetisme
    Oersted, Faraday , Maxwell vergelijking, lichtsnelheid, licht als elektromagnetische golf, twee-spleten experiment elektronen
  • College 3 - Kwantumonzekerheid en noncommutativiteit
  • College 4 - Speciale relativiteit
    Lichtklok, magnetisme = elektriciteit, Lorentzcontractie, e = mc2 is golf/deeltje dualiteit (de Broglie hypothese)
  • College 5 - Atoommodellen
    Rutherford model, Bohr model, elektronenbaan, foto elektrisch effect, spectraalanalyse
  • College 6 - Schrödinger vergelijking (1926), verstrengeling, tunneling, kwantumwaarschijnlijkheid
  • College 7 - Interpretaties: experimentele metafysica, met aandacht voor Kopenhagen, Bohm, Everett, Einstein-Podolski-Rosen paradox
  • College 8 - Kwantumgravitatie en snaartheorie
    Waarom de speciale relativiteitstheorie en de kwantummechanica moeilijk samen gaan (noncommutativiteit/relativiteit van waarschijnlijkheid)

Onderwijsvorm: 8 hoorcolleges met enige gelegenheid tot het stellen van vragen.

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Voorkennis over de kwantumtheorie wordt niet verondersteld. Kennis van middelbare school-wis- en natuurkunde t/m VWO 5 volstaat.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Dr. Fedde Benedictus promoveerde in 2016 aan de Universiteit van Utrecht in de filosofie van de natuurkunde. Naast universitair docent en redacteur van een tijdschrift in de theoretische natuurkunde – Foundations of Physics – is Fedde actief parasporter en neemt hij deel aan internationale paraklimwedstrijden. In zijn boek ‘Op zoek naar de grenzen van de natuurkunde’ (2020) gaat hij nader in op de vraag hoe hij als filosoof aankijkt tegen ingewikkelde natuurkundige begrippen en vergelijkingen.

Cursisten over deze docent

  • “Docent vertelde een boeiend en toegankelijk verhaal over de geschiedenis van de natuurkunde en de filosofische vraagstukken die daarmee samenhangen.”

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.