Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

‘Er heerst dodelijke armoede’. Armoede sinds de middeleeuwen

Geschiedenis van de armoede | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Eén van de grootste problemen van de Europese samenleving is nog altijd armoede. In deze cursus ziet u hoe er vanaf de middeleeuwen tot aan het begin van de 20e eeuw tegen armoede wordt aangekeken. De docent gaat in op een aantal relevante vragen, zoals: Wat is armoede eigenlijk? Welke vormen neemt armoede aan? Op welke wijze werd armoede bestreden? Welke motieven waren en zijn er om armoede te bestrijden? Hoe zag het dagelijks leven van de armen eruit? Verdwijnt het armoedeprobleem in de moderne, industriële samenleving? En hoe beleven de armen hun armoedige situatie zelf?

De beantwoording van deze vragen geeft een breed inzicht in de betekenis van armoede in de Europese samenleving vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Opbouw

  • College 1 - Wat is armoede?
    Wie waren de armen? Het levensverhaal van Klaasje Zevenster (1867-1938).
  • College 2 - Armenzorg tussen barmhartigheid en disciplinering
    Armenzorg in de middeleeuwse periode van de elfde tot de vijftiende eeuw en de vroegmoderne periode. Religieuze motieven worden overvleugeld door disciplinering van de armen.
  • College 3 -  De Amsterdamse situatie
    Denkbeelden over armenzorg en beschaving in de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw - een traditionele visie vanuit de burgerij.
  • College 4 -  Armenzorg in de negentiende eeuw
    Een visie op armoede vanuit de sociaaldemocratie - Veranderende leefomstandigheden van de armen: 1) De huisvesting, 2) De gezondheidssituatie, 3) De plaats van de armen in de samenleving en 4) Het schoolbezoek.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Literatuur: Digitale hand-outs.

Studiebelasting: Ongeveer 6 uur per week.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Dr. Jan van der Maas is gepensioneerd docent. Hij was jarenlang verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij gaf onder meer cursussen cultureel-sociale geschiedenis aan de masteropleiding van de opleiding tot leraar geschiedenis en gaf diverse geschiedeniscursussen in HOVO-verband. Hij promoveerde in 2021 op onderzoek naar de armenzorg in Amsterdam in de negentiende en twintigste eeuw. Bij de Hogeschool van Amsterdam is hij nog actief op het terrein van Europese cultuur voor de masteropleiding. Ook doceert in 2024 hij bij de Hogeschool van Amsterdam over heksenvervolgingen.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.