Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

In de Hortus: van alg tot orchidee

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Het wonderlijke verhaal van de ontwikkeling van een groene alg tot een bloeiende orchidee is te mooi om onverteld te blijven.

College 1
Het begin van het leven ontstaat circa 3,8 miljard geleden. Uit eencelligen die in de zee leven ontstaan groene algen, in een langdurig proces. De sprong naar het land wordt gemaakt en de continenten kleuren vanaf 600 miljoen jaar geleden groen. Uit de algen ontstaan mossen, varens en wolfsklauwen en de nu uitgestorven zaadvarens.

College 2
De bossen van het Carboon ontstonden ongeveer 300 miljoen jaar geleden. We winnen hier nog steeds steenkool uit. Wat is de oorzaak van deze steenkoolvorming in tropische bossen op de plek van het latere Nederland? En waarom ontstonden er in diezelfde tijd ijskappen? Later ontstonden de echte zaadplanten die beter met droogte kunnen omgaan. Zij overleefden de grote klimaatramp van 250 miljoen jaar als besten. De warme wereld van het Mesozoïcum is de tijd van de coniferen. Geleidelijk treden andere soorten zaadplanten op de voorgrond, zoals de bloemplanten.

College 3
De bloemplanten waaieren snel uit tot de uiteindelijk 300.000 soorten die nu leven. In de systeemtuin zien we de laatste inzichten over deze familiaire samenhang. Onderwerpen die aan bod komen zijn co-evolutie, vooral met insecten, en aanpassing aan de lokale leefwereld.

College 4
De recente evolutie heeft ook tal van fraaie planten opgeleverd. U ziet onder meer de kraamkamer van de tulp en de paardenbloem. Evolutie is een proces dat nooit stopt. Een modern inzicht is de samenhang tussen gebergtevorming en soortvorming. De cursus eindigt met de evolutie van de orchideeën.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges van een uur, steeds gevolgd door een excursie van ongeveer een uur in de tuin

Literatuur: Digitale syllabus en digitale hand-outs.

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Overige informatie: De cursus vindt plaats in de Hortus Botanicus Amsterdam. Adres: Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam. De collegezaal is alleen per trap bereikbaar. In 2024 is de Drieklimatenkas gesloten wegens renovatie. De rondleidingen vinden mogelijk gedeeltelijk plaats bij de kweekruimte van de Hortus (de Overtuin) die normaal niet toegankelijk is voor publiek. Deze ruimte is net als de Laranjazaal bereikbaar via een trap.

Lidmaatschap Vriendenvereniging
De entree tot de Hortus is niet inbegrepen in de cursusprijs. Een los bezoek kost € 13,50. Wij raden deelnemers aan om lid te worden van de Vriendenvereniging van de Hortus. Dit kost € 45,- per jaar en geeft gratis toegang tot de Hortus. We raden u aan om voor 1 juni lid te worden van de vriendenvereniging van de Hortus, zodat u zeker bent dat uw vriendenkaart tijdig ontvangt. Met een vriendenkaart kunt u direct doorlopen bij de entree. Meer informatie hierover vindt u op dehortus.nl/vrienden/lidmaatschap.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Arend Wakker is van origine natuurliefhebber, heeft geologie gestudeerd en zich de laatste twintig jaar ontwikkeld als bioloog en natuurdocent. Binnen Amsterdam is hij gids en docent bij de Amsterdamse Hortus Botanicus. Verder leidt hij in Amsterdam natuurgidsen op. Voor zijn eigen bedrijf Open Oog Produkties geeft hij lezingen en natuurexcursies in heel Nederland.

Cursisten over deze docent:

  • “Zeer interessant en leerzame op de fantastische locatie van de Hortus!”
  • "Dit was een topcursus! Afwisseling theorie en praktijk (de praktijk laten zien via de planten in de Hortus) is een goede formule."

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.