Nederland is in vele opzichten een uniek land. Voor vrijwel alle landen geldt dat het merendeel van het geconsumeerde voedsel in het land zelf wordt geproduceerd, maar bij ons niet. Driekwart van onze voedselconsumptie komt uit het buitenland, terwijl driekwart van onze voedselproductie wordt geëxporteerd. Ook ons voedingspatroon is uniek. Vergeleken met de rest van Europa consumeren we erg veel dierlijk eiwit in de vorm van zuivel en kaas, en (te) weinig plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit en peulvruchten. In 2030 zou er in Nederland volgens de overheid evenveel plantaardige als dierlijke eiwitten dienen te worden geconsumeerd. Dat is duidelijk beter voor het milieu en onze eigen gezondheid, maar de transitie verloopt nog langzaam.
Maar wat is duurzaam en gezond eten? En wat is ervoor nodig? Gezondheid, ecologie, cultuur, technologie, economie, politiek, recht, taal, geschiedenis, hydrologie, geologie, chemie, microbiologie, agronomie, milieu, meteorologie, ethiek, genetica, en nog veel meer. De lijst van disciplines die onlosmakelijk met voedsel is verbonden is vrijwel eindeloos. En de input uit al die disciplines is nodig om de voedselproductie en voedselconsumptie duurzamer te maken.
Daarnaast is een multidisciplinaire aanpak vereist om hun integrale samenhang te doorgronden. Deze cursus biedt beide: in de inleiding schetst Harry Aiking allereerst de integrale benadering. Vijf deskundigen uit diverse velden diepen vervolgens meer disciplinaire invalshoeken uit.
Opbouw
- College 1 - Inleiding - duurzaamheid en voeding (dr. Harry Aiking)
- College 2 - Biodiversiteit (prof. dr. Nico van Straalen)
- College 3 - Insecten als voer en voedsel (prof. dr. ir. Arnold van Huis)
- College 4 - Banken, landbouw en supermarkten (dr. Gine Zwart)
- College 5 - Naar gezonde(re) en duurzame(re)Voedingspatronen in Nederland (dr. ir. Liesbeth Temme)
- College 6 - Landgebruik en stadslandbouw (prof. dr. Peter Verburg)
Onderwijsvorm: 6 hoorcolleges met ruime gelegenheid tot interactie.
Literatuur: Leessuggestie: Als achtergrond kan dienen De Bosatlas van het Voedsel (Noordhoff, ca. € 30). Alleen geschikt voor de professional is J. Sabaté (ed.), Environmental Nutrition, (Elsevier, ca. € 200).
Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per week.
Verwachte voorkennis: De cursus is sterk multidisciplinair, met alfa-, beta- en gamma-onderwerpen. De docenten houden allen rekening met de gevarieerde achtergrond van de cursisten.
Overige informatie: Dit is de vierde cursus over Voeding en duurzaamheid bij HOVO aan de VU. Alle cursussen rond dit thema zijn multidisciplinair en beginnen met een integrerende inleiding, gevolgd door steeds vijf nieuwe uitdiepingsaspecten en bijbehorende gastdocenten, elk expert op hun terrein. De cursussen zijn los van elkaar te volgen.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven