Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Het menselijk verlangen naar meer dan deze aarde te bieden heeft

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Sinds mensenheugenis verlangt de mens naar méér dan deze aarde te bieden heeft. Dat was al zo bij degenen die lang geleden de goden aanriepen in tijden van tegenspoed. Maar ook in tijden van voorspoed kan een mens het gevoel bekruipen dat er ‘meer is’: iets waarnaar wij blijven verlangen ook als alles zou moeten kloppen.

In deze dagcursus neemt cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel de contouren van dit verlangen, én de reactie erop, onder de loep. Dat doet hij vanuit diverse levensbeschouwingen. Welke rol spelen bijvoorbeeld goden en priesters in de oudste beschavingen en welke vorm nam het latere verzet daartegen aan?
Na die eerste introductie is er ruime aandacht voor de verschillende manieren waarop hindoeïsme, boeddhisme, taoïsme, confucianisme, jodendom, christendom en de islam ons een spirituele weg aanreiken in de richting van het goede (samen)leven.

De docent besluit de dag met de nieuwe rol die spiritualiteit zou kunnen spelen in het leven van de hedendaagse westerling. Hoe om te gaan met een bestaan waarin de westerling weinig te winnen en veel te verliezen heeft? En waarin hij zowel lokaal ‘thuis’ moet kunnen komen als globaal moet kunnen samenwerken? Ook die nieuwe vragen kennen een spiritueel aspect.

Onderwijsvorm: Hoorcollege met gelegenheid tot het stellen van vragen.  

Literatuur: Digitale hand-outs.

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Evert-Jan Ouweneel studeerde cum laude af als filosoof en ontwikkelde een bijzondere interesse voor grote maatschappelijke ontwikkelingen in heden en verleden. Soms leidt dat tot een literair verhaal, zoals zijn boek Godenstrijd, en vaak tot beschouwingen over wereldtrends, wereldmachten en wereldgeschiedenis. Hij adviseert organisaties in de hele wereld over gevoelige beleids- en identiteitskwesties. Momenteel is hij onder meer Strategiedirecteur Identiteit bij het Nederlandse Leger des Heils.

Cursisten over deze docent:

  • “Wat een geweldige docent! Hij nodigt je uit vanuit andere perspectieven naar de wereld om ons heen te kijken.”
  • “Inspirerende docent met goed inhoudelijk overzicht die vragen ook in een bredere context kan zetten.”
  • “De docent sprak de hele dag op een zeer prettige manier: verhalend, prettig, deskundig.”
Ouweneel, Evert-Jan, drs

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.