Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De ontwikkeling van een rebels genie

De pianosonates van Beethoven | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Beethoven voltooide de eerste van zijn 32 pianosonates in 1795 en componeerde de laatste in 1822. Dat betekent dat hij gedurende het grootste deel van zijn creatieve bestaan bezig was met de pianosonate. Zijn ontwikkeling als componist is daarom goed volgen aan de hand van de sonates. Elke van die sonates toont als het ware een unieke persoonlijkheid, omdat Beethoven steeds opnieuw een stap voorwaarts wilde zetten in zijn composities. Hij bouwt daarbij voort op de klassieke sonatevorm van zijn beroemde voorgangers Haydn en Mozart. Tegelijkertijd ervaart hij echter deze vorm steeds meer als een keurslijf dat hem belemmert in het uitdrukken van zijn emoties en waaruit hij zich langzamerhand bevrijdt.

Veel live voorbeelden
Marcel Worms illustreert de chronologische bespreking van een ruime selectie uit de sonates met vele live gespeelde muziekvoorbeelden op de vleugel. Bekende sonates, zoals de Mondschein-, de Waldstein-, de Sturm-, de Appassionata en de Hammerklaviersonate komen zeker voorbij.

Extra: college Basiskennis muziektheorie
Voorafgaand aan het eerste college is er de mogelijkheid om in 1,5 uur een extra uitleg bij te wonen. Daarin legt de docent enkele basisbegrippen uit de muziektheorie: toonladders, mineur/majeur, toonsoorten en moduleren. Dit college is bedoeld voor degenen die niet vertrouwd zijn met basale begrippen als drieklank, mineur en majeur, toonsoorten of die hun kennis daarover willen opfrissen. Die kennis kan helpen om de melodische en harmonische avonturen te kunnen volgen die Beethoven ons laat beleven. U hoeft zich niet apart in te schrijven voor dit college en er zijn geen extra kosten aan verbonden.
Tijd: 11.15-12.45 uur

Extra: uitvoering sonates na college 4
Aansluitend op het laatste college voert Marcel live op de vleugel drie sonates uit, afkomstig uit de vroege, de middelste en de late periode van Beethovens oeuvre. De laatste bijeenkomst duurt tot ongeveer 16.45 uur.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen

Literatuur: Het is sterk aan te raden om een partituur van de Beethoven pianosonates bij de hand te hebben, ook als u niet zoveel kennis van het notenschrift heeft. U kunt de partituur hier gratis downloaden.

Studiebelasting: Het verdient aanbeveling om de sonates die behandeld worden alvast een keer te beluisteren op cd of via streaming. Beluistering van alle sonates zal per college gemiddeld ca. anderhalf uur kosten.

Verwachte voorkennis: Noten kunnen lezen is wenselijk maar niet strikt noodzakelijk. De partituur helpt ook om de grote lijnen in de muziek te kunnen volgen, ook voor wie het notenschrift niet (goed) machtig is. Voorafgaand aan het eerste college is een facultatief college Basiskennis Muziektheorie. Zie hierboven voor meer informatie. Dit college duurt van 11.15-12.45 uur.

Overige informatie: De collegezaal is alleen per trap bereikbaar (laatste etage).

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Pianist Marcel Worms houdt zich al lange tijd bezig met het klavierwerk van Johann Sebastian Bach. Onder de 25 solocd’s die hij maakte, bevinden zich opnames van de beide boeken van Bachs Wohltemperierte Klavier en van diens Goldbergvariaties. Hij gaf diverse cursussen over deze werken in zijn muziekstudio, bij bibliotheken en voor HOVO. Meer informatie over Marcel Worms vindt u op http://www.marcelworms.com.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.