Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

China en de Verenigde Staten: de economische grootmachten van nu

China als economische en politieke wereldmacht | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

China en de Verenigde Staten zijn in een onderlinge strijd verwikkeld, die (nog?) niet met wapens gevoerd wordt. China zou volgens velen de VS spoedig inhalen als economische macht, maar daar is de klad in gekomen nu de economie hapert, de bevolking vergrijst en de wereld streeft naar kortere waardeketens, dat wil zeggen, dat veel landen minder afhankelijk van China willen worden.

China is ook bezig een politieke wereldmacht te worden en manifesteert zich in elk werelddeel als investeerder, importeur en exporteur. President Xi heeft het ‘Belt and Road’ (de nieuwe zijde route) programma opgetuigd, waardoor veel landen juist financieel afhankelijker van China worden.

De VS probeert de rol van dominante wereldmacht te handhaven en komt daarbij steeds vaker met China in conflict. Indien China Taiwan met geweld zou willen toevoegen aan het vaste land, is er zelfs het risico dat er een militaire botsing tussen de twee landen komt.  De politieke strijd tussen de twee grootmachten is openlijker dan ooit te voren en andere landen worden gedwongen te kiezen voor het ene of het andere kamp. Welke factoren zijn van belang bij deze ontwikkelingen en zal China inderdaad de Verenigde Staten op korte termijn inhalen als economische en politieke wereldmacht?

Benadering van het onderwerp
Vanwege de reikwijdte van het onderwerp zijn verschillende invalshoeken mogelijk. De docent stimuleert de betrokkenheid van de deelnemers. Daarom bepaalt hij de exacte college-onderwerpen deels in overleg met de deelnemers, aan de hand van een aantal onderwerpen die hij tijdens het eerste college aan de deelnemers voorlegt. Onderwerpen die in elk geval aan bod komen zijn: China en de VS, China en Europa, de economische vooruitgang en groei. Daarnaast kunt u denken aan thema’s als de toenemende spanning rond Taiwan, de Chinese voorsprong op het gebied van zonnepanelen en elektrische auto’s, en de persoon van Xi.

Onderwijsvorm: 6 hoorcolleges met veel ruimte voor interactie.

Literatuur: Leessuggestie (niet verplicht) M.P. van Dijk, China vriend of vijand? Parthenon (2020)

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Er is geen specifieke voorkennis noodzakelijk.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Prof. dr. Meine Pieter van Dijk is econoom en studeerde en promoveerde aan de VU. Hij is emeritus hoogleraar Water Services Management bij UNESCO-IHE in Delft, emeritus hoogleraar Urban Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en parttime hoogleraar Entrepreneurship aan de Maastricht School of Management. Bovendien is hij visiting professor bij de Beijing University of Civil engineering and Architecture. Van Dijk heeft al vele cursussen voor HOVO gegeven.

Cursisten over deze docent:

  • “Een bevlogen docent. Met veel humor geeft hij les, staat open voor vragen. Zo had ik wel altijd de nodige kennis bijgebracht willen worden. Kortom, top!”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over de vraag of de EU slechts een handelsovereenkomst is of een waardengemeenschap.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.