Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ritme, maat en metrum in de West-Europese kunstmuziek

Algemene muziekleer I: ritme, maat en metrum | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

De cursus begint met een bespreking van de notatieconventies in het West-Europese muzieknotatiesysteem, met daarbij ook aandacht voor oudere notatiesystemen. Daarna volgt een inventarisatie van de kenmerkende metra van dansen uit verschillende stijlperioden. Het gaat dan niet alleen om bekende barokke dansen als allemandes, courantes en sarabandes, maar ook om 18e-eeuwse dansen als de contredans en om Oost-Europese dansen. Die laatste hoort u bijvoorbeeld in de Slavische dansen van de Tsjechische componist Antonín Dvořák (1841-1908).

In de eerste decennia van de 20e eeuw maakt de West-Europese muziek een inhaalslag door waar het gaat om ritmische ontwikkeling. Dit was enerzijds het gevolg van de exploratie van de ritmische kenmerken van Oost-Europese volksmuziek. De Hongaarse componist Bela Bartók (1881-1945) legde bijvoorbeeld de Hongaarse volksmuziek vast in zijn veldonderzoeken. Anderzijds was er een groeiende fascinatie voor de ritmische karakteristieken van buiten-Europese muziek. Die invloeden zijn bijvoorbeeld te beluisteren in de werken van de Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992), die zichzelf op zijn visitekaartje zelfs ‘rhytmicien’ noemde.

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met enige gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

Literatuur: Zelfgeschreven syllabus.

Studiebelasting: Ongeveer 3 uur per week.

Verwachte voorkennis: Kennis van en leesvaardigheid in de gebruikelijke notatie van notenwaarden in de Westerse muziek is een vereiste.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Marcel Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en promoveerde in 2012 aan de Universiteit Utrecht op een interdisciplinair onderzoek historische theologie en muziekwetenschap naar de invloed van de lutherse pneumatologie op Johann Sebastian Bach. Hij maakte deel uit van het internationale schrijverscollectief voor het boek over Bachs persoonlijke exemplaar van de bijbelcommentaren van Abraham Calov (Amersfoort: uitgeverij Van Wijnen, 2023). Zie ook www.marcelzwitser.nl.

Cursisten over deze docent:

  • “Marcel Zwitser is een uitstekende docent die zijn verhaal op stimulerende wijze brengt.”
  • “Zowel het studiemateriaal als de colleges waren zeer verhelderend. De teksten zijn zeer informatief.”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over Mendelssohn.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.