Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Ontdek de rijkdom van chemie

Afgestudeerd als scheikundige, en dan? 

Na je bacheloropleiding Scheikunde ben je in staat een probleem terug te brengen naar het moleculaire niveau. Hoe gedragen moleculen zich? En hoe kun je chemische reacties beïnvloeden en efficiënter maken?

Je hebt geleerd om moderne technieken in te zetten om de structuur en eigenschappen van moleculen en grotere biochemische systemen in levende cellen te begrijpen. Je kunt nieuwe moleculen ontwerpen en in het laboratorium produceren, maar ook computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen nabootst en voorspelt. Al deze scheikundige kennis is van groot belang bij het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld duurzaamheids- en gezondheidsvraagstukken. Want voor het oplossen van veel maatschappelijke vraagstukken zijn scheikundigen nodig. 

Wat kun je doen na je opleiding

Je gaat door met studeren

Na de bachelor Scheikunde kun je je verder in het vakgebied specialiseren met de tweejarige master Chemistry, ook een joint degree van de VU en de UvA. Binnen deze master worden drie verschillende specialisaties aangeboden: Analytical Sciences, Molecular Sciences en Science for Energy and Sustainability. Je ook kiezen voor een professionele specialisatie via deze master. Dan kun je denken aan richtingen als het onderwijs, communicatie of innovatie.

Afhankelijk van de keuzevakken die je kiest, heb je toegang tot nog veel meer masters, in Nederland én in het buitenland. Een aantal voorbeelden aan de UvA en de VU zijn:

Computational Science

Drug Discovery and Safety

Science, Business & Innovation

Biomolecular Sciences

Conservation and restoration of Cultural Heritage

Forensic Science

Je gaat werken

Na een opleiding Scheikunde kun je bij uiteenlopende werkgevers terecht, zoals bij organisaties als TNO en het RIVM, of in het bedrijfsleven, waar chemici op allerlei fronten worden ingezet. Je kunt denken aan bedrijven als Shell, Dow Chemicals, DSM, Solvay en Avantium. Je kunt ook aan de slag bij een onderzoeksgroep van een universiteit. Of je specialiseert je als docent scheikunde in het middelbaar of hoger onderwijs.

Waar heeft de opleiding Scheikunde ons gebracht?