Als Scheikundestudent onderzoek je welke moleculen een rol in chemische reacties spelen en hoe zij zich gedragen. Daarna kijk je wat er nodig is om dit gedrag te beïnvloeden en hoe je het kunt aanpassen. Zo leer je nieuwe processen en materialen ontwikkelen. Deze kennis kun je uiteindelijk gebruiken voor het oplossen van vraagstukken rondom duurzame energie, CO2-reductie, de ontwikkeling van bioplastics en ziektebestrijding. Theorie, labwerk en computervaardigheden gaan hierbij hand in hand. Ongeveer 25% van je opleiding bestaat uit practica en je doet al vroeg in je opleiding zelfstandig onderzoek. In het eerste jaar word je begeleid door een ouderejaarsstudent in een tutorgroep, zodat je snel je weg vindt in je studie.
Het studieprogramma is zo opgebouwd dat je stapsgewijs ontdekt welke richting binnen de chemie het beste bij jou past. In het eerste jaar leer je essentiële chemische principes en methoden die je in de rest van je studie en in je carrière nodig hebt. Je vakken zijn onderverdeeld in vier richtingen binnen de chemie. In je tweede jaar kies je twee richtingen waar je je in wilt verdiepen. In het derde jaar specialiseer je je in één richting. Je sluit de opleiding af met een onderzoeksstage bij een onderzoeksinstituut of bedrijf.
Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van acht weken en twee periodes van vier weken. Je volgt meestal in elke periode twee of drie vakken met hoorcolleges, werkcolleges en practica. Je bent ongeveer 40 uur per week met de studie bezig. Hiervan bestaat de helft uit hoor- en werkcolleges en practica. De andere helft van de tijd gebruik je voor zelfstudie.
Het onderwijs volg je op twee locaties: het Science Park (UvA) en de Zuidas (VU). Er zijn UvA- en VU-dagen zodat je per dag altijd op één locatie al je colleges of practica volgt.
De startdatum van deze opleiding is 1 september.