Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontdek de rijkdom van chemie

Afgestudeerd als scheikundige, en dan?

Na je bacheloropleiding Scheikunde ben je in staat een probleem terug te brengen naar het moleculaire niveau. Hoe gedragen moleculen zich? En hoe kun je chemische reacties beïnvloeden en efficiënter maken?

Je hebt geleerd om moderne technieken in te zetten om de structuur en eigenschappen van moleculen en grotere biochemische systemen in levende cellen te begrijpen. Je kunt nieuwe moleculen ontwerpen en in het laboratorium produceren, maar ook computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen nabootst en voorspelt. Al deze scheikundige kennis is van groot belang bij het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld duurzaamheids- en gezondheidsvraagstukken. Want voor het oplossen van veel maatschappelijke vraagstukken zijn scheikundigen nodig. 

Wat kun je doen na je opleiding

Je gaat door met studeren

In de bachelor Scheikunde heb je de veelzijdigheid van de chemie ervaren en een richting gevonden die bij jouw interesses past. Om je kennis te verdiepen en je carrièremogelijkheden te vergroten kun je ervoor kiezen om een aansluitende masteropleiding te volgen.

Je kunt je verder specialiseren in de chemie met de tweejarige master Chemistry, ook een joint degree van de VU en de UvA. Binnen deze master worden drie richtingen aangeboden: Analytical Sciences, Molecular Sciences, en Science for Energy and Sustainability. Je kunt binnen deze master ook kiezen voor een professionele specialisatie in de richtingen onderwijs, communicatie of innovatie.

Afhankelijk van de keuzevakken die je kiest, heb je toegang tot nog veel meer masters, in Nederland én in het buitenland. Een aantal voorbeelden aan de UvA en de VU zijn:

Computational Science
Drug Discovery Sciences
Science, Business & Innovation
Biomolecular Sciences
Conservation and restoration of Cultural Heritage
Forensic Science

Je gaat werken

Als scheikundige heb je geleerd om zelfstandig op moleculair niveau nieuwe producten te ontwikkelen en om processen efficiënter en duurzamer te maken. Je hebt sterke analytische en onderzoekvaardigheden. Deze zijn belangrijk in veel beroepen voor afgestudeerden. 

Je vindt scheikundigen bij uiteenlopende werkgevers, zoals non-profit organisaties als TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Natuur en Milieu en het RIVM. Maar ook in het bedrijfsleven worden chemici op allerlei fronten ingezet. Je kunt denken aan bedrijven die werkzaam zijn in sectoren als de chemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie en energie, zoals DSM, Dow Chemicals, Solvay en Avantium. 

Je kunt ook verder gaan in het wetenschappelijk onderzoek door te promoveren. Of je specialiseert je als docent scheikunde in het middelbaar of hoger onderwijs.

Waar zijn onze studenten terecht gekomen?