Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontdek de relatie tussen mensen en de economie

Wil jij weten wát mensen beweegt bij het maken van keuzes? Ben jij geïnteresseerd in de economische vraagstukken zoals de leegloop van de winkelstraten, de gevolgen van CO2-belastingen op de prijs van autorijden, of het bepalen van de aantrekkelijkheid van een investering? Wil jij graag een goed salaris verdienen én een maatschappelijke bijdrage leveren?

Dan is de studie Economie en Bedrijfseconomie iets voor jou. Check hier of je voldoet aan de toelatingseisen en lees hoe je je aanmeldt.

Afgelopen jaren was het mogelijk om op basis van de zachte knip regeling te starten met een bachelor- of masteropleiding zonder een volledig afgeronde (hbo-)propedeuse / bachelor. Deze regeling is niet meer van toepassing vanaf academisch jaar 2023-2024.

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

 • Toelatingseisen voor een Nederlandse vooropleiding

  Vwo-diploma
  Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Economie en Bedrijfseconomie studeren:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met wiskunde A of B

  Hbo propedeuse
  De volgende deelcertificaten dienen aanvullend te worden behaald op 6 vwo-niveau:

  • wiskunde A of B 
  •  Engels

  Hbo bachelor
  De volgende deelcertificaten dienen aanvullend te worden behaald op 6 vwo-niveau:

  •  wiskunde A of B 
  •  Engels

  Ouder dan 21?
  Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om op grond van het toelatingsonderzoek te kunnen worden toegelaten tot de opleiding. Raadpleeg de toelatingsonderzoek pagina voor meer informatie over de aanmelddeadline en de kosten.

  De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

  • Engels
  • wiskunde A of B
  • geschiedenis

  Deficiënties op 6 vwo-niveau wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • Toelatingseisen met een buitenlandse vooropleiding

  Als je wilt instromen met een buitenlands diploma (bijvoorbeeld een IB Diploma) voor een Engelstalige opleiding verloopt je aanmelding via het International Office. Wij zullen vaststellen of jouw vooropleiding aan een aantal voorwaarden voldoet. Als je nog niet aan de voorwaarden voldoet, maar je verwacht dat dit in de toekomst wel zo is (zoals het behalen van je diploma), kun je je al aanmelden. Na het bekijken van je aanmelding zullen we jou het toelatingsbericht sturen waarin de voorwaarden voor toelating staan genoemd.

  Zie voor verdere informatie over de toelatingseisen de Engelstalige pagina

  Aanmelddeadline:

  De aanmelddeadline voor non-EU/EEAstudenten is 1 april en voor EU-studenten is de deadline 1 mei. Heb je een niet-Nederlandse nationaliteit? Dan kom je wellicht in aanmerking voor huisvesting via de International Office Accommodation Services. We raden dan een vroege aanmelding aan.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

  In Studielink selecteer je het programma Economie en Bedrijfseconomie – in het VU dashboard kun je vervolgens aangeven dat je de Engelstalige track wilt volgen. Staat je Studielink ingesteld op Engels? Dan selecteer je Economics and Business Economics. Let op: als je je diploma buiten Nederland behaalt geldt er een application fee van €100.

  Vragen?
  Neem dan contact op met de International Student Advisor van dit programma:

  E-mail: bachelors.sbe@vu.nl  

 • VU Studiekeuzecheck

  Als je een opleiding hebt gekozen, dan kun je via VU Studiekeuzecheck ervaren of de studie écht bij jou past en overeenkomt met het beeld en de verwachtingen die je hebt. Met de verplichte studiekeuzecheck bekijken we of er een match bestaat. Deze check heet VU Studiekeuzecheck en bestaat uit twee onderdelen: een digitale vragenlijst, dit is een onderdeel van je bachelor-aanmelding en daarna neem je deel aan de online activiteit.

  Let op: zowel het invullen van de digitale vragenlijst als deelname aan de online activiteit, zijn bij deze opleiding verplicht. Als je een van deze twee onderdelen niet hebt afgerond dan kun jij niet starten met de opleiding.

  De uitnodigingen voor de activiteit worden in mei 2023 verzonden als de aanmelding voor de bachelor 100% compleet is. Houd je inbox in de gaten: de uitnodiging wordt gestuurd naar het emailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven. Controleer ook regelmatig je spamfolder om zeker te zijn dat je geen berichten van ons misloopt. Als je geen uitnodiging hebt ontvangen stuur dan een mail naar studiekeuzecheck.sbe@vu.nl

  Na de activiteit ontvang je een advies op maat. Als je je hebt aangemeld vóór 1 mei, dan is het advies niet-bindend. Heb je je na 1 mei aangemeld voor de opleiding, dan is het advies bindend. Bij een negatief bindend advies kun je je niet starten met deze opleiding.

  Algemene informatie en de meest gestelde vragen over de Studiekeuzecheck vind je op VU Studiekeuzecheck.

  Voor vragen over de Studiekeuzecheck activiteit kun je een mail sturen naar studiekeuzecheck.sbe@vu.nl.

 • Bindend Studie Advies (BSA)

  Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 42 EC, inclusief het vak Quantitative Research Methods I hebben behaald aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.

  Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Bel +31 (0)20 59 85000 (ma t/m vr: 10:00 - 16:00)

Stuur een e-mail naar contact@vu.nl

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367

Heb je een vraag over de toelatingseisen?

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Stuur ons een bericht via de online chat (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00).

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)