Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Buitengewoon verlof

Laatst gewijzigd op 29 augustus 2024
De werkgever kan medewerkers verlof verlenen voor het verrichten van bepaalde activiteiten, in verband met bijzondere persoonlijke omstandigheden of ter aanvulling van de Wet arbeid en zorg en Hoofdstuk 4 van de CAO Nederlandse Universiteiten.

Er zijn meerdere soorten (buitengewoon) verlof:

  • familieomstandigheden- en zorgverlof
    hieronder valt onder meer verlof voor mantelzorg, calamiteiten en kort verzuim
  • verlof bij het krijgen en verzorgen van een kind
    hieronder valt onder meer zwangerschapsverlof, geboorteverlof, kolfrecht en adoptieverlof
  • andere soorten verlof
    zoals onder meer sabbatical leave, vakbondsverlof of verlof bij verhuisplicht
  • aanvullend buitengewoon verlof

Hieronder vind je uitgebreide informatie over de diverse verlofsoorten. 

Familieomstandigheden- en zorgverlof

  • Calamiteitenverlof of kort verzuim verlof

    Moet je vrij nemen om een dringend privéprobleem op te lossen, dan kun je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof aanvragen. Het moet gaan om zeer bijzondere persoonlijke of onvoorziene omstandigheden waardoor je vrij moet nemen.

    Alle informatie vind je op de pagina Calamiteitenverlof of kort verzuim verlof.

  • Zorgverlof

    Zorgverlof kan kortdurend (gedeeltelijk) betaald zijn of langdurend. Langdurende zorgverlof is onbetaald. Lees alle informatie op de pagina Zorgverlof

  • Mantelzorgverlof

    Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg aan een hulpbehoevende uit diens directe sociale omgeving in Nederland. De hulpbehoevende kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Belangrijk is te beseffen dat mantelzorgers er vaak niet voor kiezen om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. 

    Lees de informatie over onder andere verlofmogelijkheden en maatwerkafspraken op de pagina Mantelzorg.

  • Familieomstandighedenverlof

    In het geval van een huwelijk (van jezelf of jouw kind) of overlijden (van naaste familie) zijn er verschillende verlofmogelijkheden. Informatie over deze verlofmogelijkheden, zoals het rouwverlof, vind je op de pagina Familieomstandighedenverlof.

Verlof bij het krijgen en verzorgen van kinderen

  • Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

    Informatie over zwangerschaps- en bevallingsverlof, verlof bij een meerling en extra verlof bij ziekenhuisopname van de pasgeborene vind je op de pagina Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

  • Geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof

    Partners van een zwangere vrouw hebben recht op betaald geboorteverlof. Ook hebben partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof. 

    Lees voor meer informatie de pagina Geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof

  • Ouderschapsverlof

    Voor de verzorging van een kind tot 8 jaar voorziet de Wet arbeid en zorg (WAZO) in de mogelijkheid van onbetaald ouderschapsverlof. VU-medewerkers komen in aanmerking voor gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof met behoud van 70% van het salaris. Lees voor meer informatie de pagina ouderschapsverlof.

  • Adoptie- en pleegzorgverlof

    De werknemer die een kind adopteert of een pleegkind in huis opneemt kan volgens de wet aanspraak maken op maximaal 6 weken verlof gedurende een tijdvak van 26 weken, zodat ouder(s) en kind aan elkaar kunnen wennen. De medewerker maakt gedurende dit verlof aanspraak op een uitkering. De VU vult deze uitkering aan tot 100 % van de bezoldiging (= salaris + bepaalde toelagen). Na akkoord van je leidinggevende registreer je dit verlof via de self service Buitengewoon verlof en kies je bij het Tijdtype vervolgens voor Adoptie- en pleegzorgverlof.  

    Wettelijke voorwaarden

    Artikel 3.2 van de Wet arbeid en zorg regelt dat een medewerker in verband met de adoptie of de opneming van een pleegkind aanspraak kan maken op (onbetaald) verlof. De verlofaanspraak bedraagt maximaal 6 aaneengesloten weken gedurende een tijdvak van 26 weken. De verlofaanspraak bestaat vanaf 4 weken voor de eerste dag dat de feitelijke opneming van het pleegkind of van de adoptie een aanvang heeft genomen of zal nemen. De medewerker overlegt bij de aanvraag van het verlof een document waaruit blijkt dat een kind door medewerker ter adoptie of als pleegkind is of zal worden opgenomen.

    Zie hoofdstuk 3 van de Wet arbeid en zorg voor alle voorwaarden.

    Meerdere kinderen

    Wanneer er tegelijkertijd meerdere kinderen ter adoptie of als pleegkind worden opgenomen, bestaat het recht op verlof slechts ten aanzien van één van de kinderen.

    Verlof spreiden

    De medewerker kan verzoeken het verlof te spreiden gedurende het tijdvak van 26 weken. De werkgever kan dit verzoek afwijzen indien zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich hiertegen verzetten.

    Bezoldiging

    Tijdens het verlof wordt de medewerker volledig bezoldigd (artikel 1.1 lid 1 sub r en artikel 4.12 cao). UWV betaalt aan de VU, net als bij zwangerschapsverlof, een uitkering tot het zogenaamde maximumdagloon.

    Secundaire arbeidsvoorwaarden

    In verschillende regelingen zijn consequenties van verlof voor de secundaire arbeidsvoorwaarden opgenomen. Meer informatie is te vinden in de specifieke regeling.

    Reiskosten

    Artikel 2.4 van de regeling Reiskosten vergoeding woon-werkverkeer bepaalt dat in het geval van verlof langer dan 6 weken de reiskostenvergoeding eindigt. In het geval van deeltijdverlof wordt de vergoeding per gewerkte dag berekend.

    Meer informatie

     CAO > artikelen 4.10, 4.12
    www.overheid.nl > Wet arbeid en zorg, hoofdstuk 3 
    www.rijksoverheid.nl > Adoptieverlof
    www.rijksoverheid.nl > Pleegzorgverlof

  • Kolfrecht

    Kolven op het werk

    Medewerksters die hun kind borstvoeding willen geven bij terugkomst op het werk, hebben volgens artikel 4.8 van de Arbeidstijdenwet gedurende de eerste 9 levensmaanden van het kindje het recht om tot maximaal een kwart van hun werktijd te gebruiken om te kolven of te voeden op het werk of thuis. Deze tijd wordt door de werkgever doorbetaald. 

    Het is wel van belang dat de medewerkster haar leidinggevende vooraf laat weten dat zij gebruik wil maken van dit recht (liefst voorafgaand aan of nog tijdens het zwangerschapsverlof) en samen met de leidinggevende afspraken maakt over een goede invulling hiervan. Op die manier kan de leidinggevende ook tijdig maatregelen treffen, zoals  bijvoorbeeld het regelen van tijdelijke vervanging of rekening houden met inroostering voor onderwijs voor de medewerkster. 

    Voor het kolven zijn er verschillende kolfruimtes beschikbaar op de campus, maar medewerksters mogen er ook voor kiezen om in deze tijd naar huis te gaan om te kolven of het kindje te voeden. 

Andere soorten verlof

  • Vitaliteitspact

    Het Vitaliteitspact is een onderdeel van de cao Nederlandse Universiteiten en heeft tot doel om medewerkers in staat te stellen gezond en vitaal werkzaam te blijven tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Meer informatie vind je op de pagina Vitaliteitspact

  • Sabbatical leave (Meerjaren spaarmodel)

    Met het meerjaren spaarmodel kun je gedurende een aantal jaren tijd sparen voor een langdurige, aaneengesloten verlofperiode. Meer informatie vind je op de pagina Meerjaren spaarmodel.

  • Verlof voor het volgen van een opleiding

    Als je in opdracht van de werkgever een opleiding volgt of een opleiding volgt die bijdraagt aan de loopbaanontwikkeling, dan kun je hier onder voorwaarden geheel of gedeeltelijk betaald verlof voor krijgen.

    Dit registreer je via de self service Buitengewoon verlof aanvragen en wijzigen en kies je bij het Tijdtype vervolgens voor Overig buitengewoon verlof. 

    Meer informatie vind je op de pagina Opleiding voor medewerkers: de regels en vergoedingen.

  • Vakbondsverlof

    Aan vakbondsleden wordt in bepaalde situaties verlof verleend. Zij maken aanspraak op betaald verlof voor de volgende situaties, tenzij het bedrijfs- of dienstbelang zich daartegen verzet:

    • a. voor het bijwonen van vergaderingen van een werknemersorganisatie, mits de werknemer hieraan deelneemt als bestuurslid van deze organisatie dan wel als afgevaardigde of bestuurslid van een onderdeel daarvan: maximaal 120 uur per jaar
    • b. indien de werknemer is aangewezen om bestuurlijke en/of vertegenwoordigende activiteiten te ontplooien binnen een werknemersorganisatie c.q. binnen de organisatie van de werkgever, die ertoe strekken om de doelstelling van de organisatie te ondersteunen: maximaal 208 uur per jaar
    • c. voor het, op uitnodiging van een werknemersorganisatie, als cursist deelnemen aan een cursus: maximaal 48 uur per twee jaar
    • Indien de werknemer lid is van een hoofdbestuur van een werknemersorganisatie is het totaal aan verlof als bedoeld in lid 5.1 van de CAO maximaal 320 uur per jaar. In overige gevallen is het maximum 240 uur per jaar
    • Aan de werknemer benoemd tot bezoldigd bestuurder van een werknemersorganisatie als bedoeld in artikel 1.1 sub d van de CAO Nederlandse Universiteiten van een centrale van een internationale werknemersorganisatie, kan voor ten hoogste twee jaar buitengewoon verlof zonder behoud van bezoldiging worden verleend

    Na akkoord van je leidinggevende registreer je dit verlof via de self service Buitengewoon verlof aanvragen en wijzigen en kies je bij het Tijdtype vervolgens voor Overig buitengewoon verlof.  

  • Verlof bij verhuisplicht

    Als je in het uitzonderlijke geval door de VU wordt verplicht om te verhuizen dan heb je recht op verlof:

    • voor je zoektocht van een woning: 1 dag
    • voor je verhuizing: 2 dagen

    Dit registreer je via de self service Buitengewoon verlof aanvragen en wijzigen en kies je bij het Tijdtype vervolgens voor Overig buitengewoon verlof. 

Aanvullend buitengewoon verlof

Je leidinggevende kan je in geval van bijzondere omstandigheden en in aanvulling op de cao of in aanvulling op VU-regelingen aanvullend betaald of onbetaald verlof verlenen (cao-artikel 4.25).

Meer informatie vind je op de pagina Aanvullend buitengewoon verlof.

Vervallen verlofsoorten

  • jubileumverlof bij dienst- of huwelijksjubileum - vervallen per 1 juli 2021
  • seniorenverlof - vervallen per 1 juli 2013

Contact VU - HRM Servicedesk

servicedesk.hrm@vu.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.

020 59 82882
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam