Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof

Laatst gewijzigd op 3 januari 2024
Partners van een zwangere vrouw hebben recht op betaald geboorteverlof. Ook hebben partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof.

Geboorteverlof

Als partner van een zwangere vrouw heb je recht op betaald geboorteverlof van eenmaal het aantal uren dat je per week werkt. Het verlof hoeft niet aaneengesloten opgenomen te worden en mag ook verdeeld worden over meerdere dagdelen. Het verlof moet je echter wel binnen vier weken na de geboorte van het kind opnemen. Na akkoord van je leidinggevende registreer je dit verlof via de self service Buitengewoon verlof en kies je bij het Tijdtype vervolgens voor Geboorteverlof.  

Let op: het geboorteverlof kan je pas laten ingaan op de dag ná de geboorte van het kind. Voor de dag van de geboorte zelf kun je (indien dit een werkdag is) calamiteitenverlof registreren.

Aanvullend geboorteverlof 

Partners van pas bevallen vrouwen hebben recht op aanvullend geboorteverlof. Dit verlof duurt maximaal 5 weken (5 maal het aantal werkuren per week) en kan binnen 6 maanden na de geboorte worden opgenomen. Zo kun je in de eerste maanden na de geboorte meer tijd samen doorbrengen. Voorwaarde voor het opnemen van aanvullend geboorteverlof is dat je eerst het geboorteverlof van 1 week (eenmaal het aantal werkuren per week) hebt opgenomen. 

Voor medewerkers waarvan het salaris gelijk of lager is dan overeenkomstig aan schaal 11 nummer 11 is dit aanvullend geboorteverlof betaald. De VU ontvangt tijdens het aanvullend geboorteverlof een uitkering van UWV, deze uitkering is gebaseerd op maximaal 70% van je dagloon, inclusief 8% vakantiegeld (met een maximum van 70% van het maximumdagloon). De VU vult dit aan tot 100% van je salaris (dus zonder eventuele toelagen). Tijdens het verlof loopt de pensioen- en vakantieopbouw volledig door, waarbij de reguliere premieverdeling tussen werkgever en werknemer geldt. Voor medewerkers waarvan het salaris hoger is dan overeenkomstig aan schaal 11 nummer 11 vindt er een gedeeltelijke inhouding plaats op het salaris. 

Voorwaarden voor het aanvullend geboorteverlof

  • Je bent medewerker van de VU.
  • Je bent partner van de moeder van het kind en 1 van de volgende situaties geldt:
    • Je bent echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner van of woont samen met de moeder van het kind of van degene van wie je het kind erkent; 
    • Je hebt het kind erkend;
    • Je woont ongehuwd samen met de moeder van het kind.
  • Het verlof gaat in nadat het geboorteverlof van 1 week opgenomen is.
  • Het verlof duurt 1 tot 5 weken.
  • Het verlof wordt in hele weken opgenomen.
  • Het verlof kan verspreid opgenomen worden over een periode van maximaal 6 maanden na de geboorte.
  • Het verlof geldt ook wanneer het kind doodgeboren wordt.
  • Het verlof geldt niet wanneer een kind geadopteerd wordt. Zie kopje Adoptie- en pleegzorgverlof.
  • In het geval je een WIA- of Ziektewetuitkering ontvangt is verlof mogelijk voor het deel dat je bij de VU in loondienst bent.

Hoe vraag je aanvullend geboorteverlof aan? 

Aanvullend geboorteverlof vraag je aan door het aanvraagformulier Aanvullend geboorteverlof in te vullen en digitaal te versturen aan de HRM Servicedesk.

  • In het formulier geef je de geboortedatum van het kind aan en het aantal weken dat je verlof wilt opnemen (1, 2, 3, 4 of 5 weken) en de ingangsdatum
  • Ook verklaar je in het formulier dat je eerst het standaard geboorteverlof opneemt.
  • Je bespreekt tijdig, minimaal 4 weken voordat het verlof ingaat, met je leidinggevende dat je aanvullend geboorteverlof wilt opnemen en wanneer dat (vermoedelijk) zal zijn.
    • Op de aanvraagtermijn geldt alleen een uitzondering als je het verlof niet 4 weken van tevoren aan kunt vragen, bijvoorbeeld bij een vroeggeboorte.
    • Op grond van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang kan de leidinggevende, na overleg met de medewerker, de gewenste invulling van het verlof wijzigen.

De VU kan bij het UWV maar één keer een aanvraagformulier voor aanvullend geboorteverlof indienen. Bedenk daarom van tevoren goed voor hoeveel weken (1, 2, 3, 4 of 5) je aanvullend geboorteverlof aanvraagt.

Er zijn verschillende verlofsoorten bij geboorten van kinderen. Partners van vrouwen die een kind hebben gekregen kunnen een beroep doen op de volgende verlofsoorten:

  1. Geboorteverlof.
  2. Aanvullend geboorteverlof.
  3. Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof van 13 maal het aantal uren dat je per week werkt.
  4. Onbetaald ouderschapsverlof van 13 of 26 maal het aantal uren dat je per week werkt.

Het tegelijkertijd opnemen van verschillende verlofsoorten is vanwege systeemtechnische redenen niet mogelijk (bijvoorbeeld aanvullend geboorteverlof in combinatie met ouderschapsverlof).

Deze pagina is onderdeel van de hoofdpagina over alle soorten van (buitengewoon) verlof. Zit je hier uiteindelijk niet bij de juiste verlofsoort, kijk dan op de hoofdpagina Buitengewoon verlof voor het totale overzicht.

Contact VU - HRM Servicedesk

servicedesk.hrm@vu.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.

020 59 82882
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur.