Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Didactische ondersteuning voor docenten

Laatst gewijzigd op 4 mei 2023
Voor docenten en opleidingsdirecteuren is veel ondersteuning beschikbaar om didactische, onderwijskundige en ICTO vragen te helpen beantwoorden. Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de mogelijkheden.

Laat je ondersteunen bij je onderwijskundig vraagstuk!

Er bestaan voor onderwijskundige vraagstukken of digitaal onderwijs geen 'silver bullets'. Elk situatie is anders: de studentenpopulatie, de leerdoelen, de beschikbare onderwijstijd of het didactisch kader van de opleiding. Zelfs voor relatief eenvoudig lijkende vragen zoals: "hoe kan ik er voor zorgen dat studenten zich voorbereiden op college" of "wat is het beste gereedschap om peer review mee te ondersteunen" zijn complex om te beantwoorden.

Als docent kun je zoeken in algemeen toegankelijke bronnen als websites en boeken voor antwoorden, maar de beste en snelste route naar goed advies is om met experts te spreken. Deze experts vind je op je eigen faculteit of bij het VU Centre for Teaching and Learning (CTL), de VU Onderwijswerkplaats of SOZ Procesregie. Aarzel niet om contact met ze op te nemen.

Facultaire ondersteuning

Als je als docent ondersteuning zoekt om je onderwijs op te zetten of te verbeteren is het eerste punt van contact je facultaire ondersteuning. Je facultaire contactpersoon staat voor je klaar. Zij kunnen uit de eerste hand adviezen geven, ze kunnen je specifieke bronnen of instructies geven of je in contact brengen met experts binnen de faculteit of de VU die over je specifieke onderwerp meer weten. Bijvoorbeeld bij LEARN!Academy, de VU Onderwijswerkplaats of SOZ Procesregie.

Informatiebronnen op de VU

Informatie over didactiek en ICT gereedschappen voor on-campus, online, blended en hybride onderwijs is te vinden op VU NT&L Teaching and Learning Tips en in de publieke Canvas-cursussen Online Education, Getting To Know Canvas en Getting to Know TestVision.

Informatie over de videosystemen van de VU, Kaltura, is te vinden via de Kaltura support site.

Op vu.nl zullen in de periode september 2021 tot en met september 2022 steeds meer didactische tips en informatie verschijnen.

Wil je als docent innoveren en subsidie aanvragen? Check dan de pagina's over de stimuleringsregelingen voor onderwijsinnovatie en vraag ondersteuning van de SOZ beleidsmedewerkers.

Professionaliseer jezelf

Niets is zo goed voor de kwaliteit van onderwijs als een docent die het onderwijsvak  100% in je vingers heeft. Om dit te bereiken, kun je participeren in een breed aanbod op de VU.

Verdiepende trainingen en workshops

Docenten kunnen via het VU Centre for Teaching and Learning (CTL) meedoen aan bijvoorbeeld intervisie of verdiepingsbijeenkomsten over verschillende didactische onderwerpen bezoeken.

Docenten kunnen via de VU Onderwijswerkplaats ook meedoen aan vele workshops en ondersteuning van VU Onderwijswerkplaats student-assistenten krijgen.

Je kunt je onderwijskundige vraag ook via dit eenvoudige online formulier stellen. De vraag wordt naar de relevante expert op de VU gestuurd, die contact met je op zal nemen.

Onderwijskwalificaties

Docenten aan de VU behalen minimaal de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO). Met deze opleiding maak je als docent kennis met de basisprincipes voor het ontwerpen en uitvoeren van goed universitair onderwijs.

Daarnaast worden docenten gestimuleerd om ook de Seniorkwalificatie Onderwijs (SKO) en Leergang Onderwijskundig Leiderschap (LOL) te behalen. In deze opleidingen werk je als docent aan didactische verdieping, onderwijsinnovatie en onderwijskundig leiderschap.

Lees hier meer over onderwijskwaliteit in brede zin.