Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Informatie voor bijvakstudenten

Registreer
Laatst gewijzigd op 15 februari 2022

Hoe meld ik me aan?

Als je studeert aan een andere Nederlandse onderwijsinstelling en je wilt een bijvak volgen aan de VU, dan kun je je inschrijven als bijvakstudent. In tegenstelling tot een reguliere studie, doe je dit niet via Studielink, maar via onze website. Na aanmelding via de pagina Registreer moet je je aanmelding voor bijvakken eerst afronden, voordat deze in behandeling kan worden genomen en je mogelijk ingeschreven kunt worden. Voor een volledige aanmelding doorloop je onderstaande stappen, 1 tot en met 4. 

Let op: om je toegang te geven tot het onderwijs is het belangrijk dat je je aanmelding volledig afrondt, uiterlijk 6 weken voor de start van het betreffende vak. 

Studeer je al aan de VU en wil je een vak van een andere faculteit volgen? Je doorloopt een andere procedure:

 • Vraag eerst toestemming aan bij je eigen examencommissie
 • Teken jezelf vervolgens in voor het vak via de intekenmodule op VU.nl. Zoek het vak op onder het tabblad ‘Alle vakken’ en selecteer vervolgens de optie ‘Zoek in extracurriculair’.

Vakkenaanbod

In het vakkenoverzicht in de Studiegids kun je controleren of een vak aangeboden wordt als bijvak. Je kunt filteren op bijvak en faculteit. Lees voordat je een aanmelding doet de vakinformatie door; hier worden eventuele aanvullende ingangseisen vermeld. Het kan voorkomen dat deelname aan vakken niet mogelijk is door een gebrek aan beschikbare plaatsen.

Minorenaanbod

Wil je een hele minor volgen? Bekijk dan ons minorenaanbod.

Toelatingseisen

Indien een vak bepaalde ingangseisen heeft of wanneer er plek is voor een beperkt aantal deelnemers, staat dit in de Studiegids vermeld. Bij een aantal vakken staat aangegeven welke voorkennis vereist is. Ga na bij je eigen universiteit of je toestemming nodig hebt om het vak van je voorkeur aan de VU te volgen.
Let op: Mastervakken kunnen alleen gevolgd worden door masterstudenten.

Intekenen voor vakken en intekentermijnen

Is je bijvakinschrijving compleet? Dan kun jij je intekenen voor het vak. Voor alle vakken die bij de VU worden aangeboden gelden intekentermijnen, houd hier rekening mee!

Contact

Voor vragen over je bijvakaanmelding kun je contact opnemen met de Studentenbalie. Als je een inhoudelijke vraag over een vak/minor hebt, dan kun je terecht bij de coördinator van het vak. Deze gegevens vind je in de Studiegids.

Informatie voor bijvakstudenten

 • Stap 1: registreer je als bijvakstudent

  • Ga naar deze aanmeldpagina en selecteer bijvakregistratie. Selecteer het juiste studiejaar.
  • Voer de gevraagde persoonsgegevens in. Je ontvangt hierna je inloggegevens per mail.
  • Als je al eens eerder een aanmelding bij de VU hebt gedaan, heb je al een VUnetID. Is jouw VUnetID niet meer actief? Meld je dan alsnog aan via de aanmeldpagina. Je VUnetID wordt dan weer actief.
  • Let op: doe maar 1 keer een aanmelding! Bij een dubbele aanmelding wordt je namelijk niet ingeschreven.
 • Stap 2: rond je aanmelding af

  • Log in op je persoonlijke dashboard op VU.nl met je VUnetID en ga naar de applicatie Aanmelding afronden.
  • Rond je aanmelding af door het gehele aanmeldformulier te doorlopen en te verzenden.
  • Upload de vereiste documenten, in dit geval een cijferlijst. Bij het uploaden van je cijferlijst dien je de volgende informatie te vermelden:
   - jouw naam
   - de naam van de instelling
   - de opleiding waar je voor staat ingeschreven

   Cijferlijsten zonder vermelding van de instelling en opleiding worden afgewezen. Hierdoor kun je je bijvak aanmelding niet afronden. Het wordt je daarom aangeraden een cijferlijst bij je studentenadministratie op te vragen. Deze hoeft niet gewaarmerkt te zijn.
   Let op: Als je een vak op masterniveau wilt volgen, maar je hebt nog geen cijferlijst om aan te tonen dat je op master niveau studeert, dan dien je een bachelordiploma te uploaden in plaats van een cijferlijst.
  • Je verzoek wordt digitaal verzonden naar de faculteit na het afronden van de aanmelding. De faculteit verleent als je hiervoor in aanmerking komt toestemming om de bijvak(ken) te volgen. Je kunt de status van je aanmelding volgen in het statusoverzicht in je dashboard.
 • Stap 3: lever een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) in

  Om definitief ingeschreven te worden bij de VU als bijvakstudent dien je een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aan te leveren. Als je al bij een andere Nederlandse onderwijsinstelling collegegeld hebt betaald kun je een BBC aanvragen bij die andere instelling t.a.v. de VU. Dit bewijs dient digitaal door de onderwijsinstelling naar ons te worden verzonden. Doe dit zo snel mogelijk voor de intekentermijn van vakken, zodat je je ook nog tijdig kunt intekenen voor de vakken die zijn goedgekeurd.

 • Stap 4: teken je in voor de vakken

  Je dient je tijdig in te tekenen op alle vakken, stages/projecten en (her)tentamens. Bij je aanmelding geef je aan welke vakken je wilt volgen. Na goedkeuring worden de vakken gepland in de intekenmodule, waarna je je per periode kunt intekenen voor de onderdelen van de vakken. Je ontvangt een herinnering wanneer een nieuwe intekenperiode van start gaat. Op VU.nl vind je alle informatie over intekenen en een actueel overzicht van de inteken- en afmeldtermijnen.

  Intekenen van de geplande vakken doe je zelf via de intekenmodule. Voor specifieke vakken kunnen uitzonderingen bestaan. Bijvoorbeeld: de faculteit tekent je soms in voor een werkgroep. Dit kun je altijd controleren in de online Studiegids

  Het vak is niet te vinden
  Kun je in de intekenmodule vakken niet vinden? Probeer dan het volgende:

  • Controleer of je de opleiding ‘Bijvak’ en het juiste jaar hebt geselecteerd: bovenaan het startscherm voor intekenen wordt weergegeven voor welke opleiding en welk jaar je het studieplan ziet. Zorg ervoor dat hier de juiste gegevens geselecteerd zijn.

  Je vindt hier alleen de vakken terug als geplande vakken wanneer deze zijn goedgekeurd door de faculteit. Wanneer je nog een extra vak wilt volgen binnen het academisch jaar waarvoor je bent ingeschreven, ga je naar je profiel om het gewenste vak toe te voegen. Indien een eerdere aanvraag voor een bijvak nog niet is goedgekeurd, heb je hier ook de mogelijkheid om de aanvraag te verwijderen.

  Intekenen lukt niet
  Studenten die bij de VU vakken volgen als bijvakstudent kunnen in de intekenmodule geen vakken toevoegen. Lukt het niet met intekenen? Neem dan contact met de Studentenbalie.

  Overige formulieren

 • Extra vak binnen academisch jaar

  Wanneer je nog een extra vak wilt volgen binnen het academisch jaar waarvoor je bent ingeschreven, ga je naar je persoonlijke pagina voor bijvakken om het vak toe te voegen.

  Indien een eerdere aanvraag voor een bijvak nog niet is goedgekeurd, heb je hier ook de mogelijkheid om de aanvraag te verwijderen.

 • Extra vak buiten academische jaar

  Wanneer je nog een extra vak wilt volgen in een toekomstig academisch jaar, meld je dan opnieuw aan via de aanmeldpagina en doorloop het aanmeldproces.

 • Resultaten controleren

  • Controleer of je resultaten compleet en correct zijn. 
  • Als er resultaten ontbreken of niet correct zijn, stuur je de faculteit een verzoek tot correctie. Dat kan via dit formulier.

  Een gewaarmerkt resultatenoverzicht kun je via dit formulier aanvragen.

 • Examencommissie

  Indien er sprake is van ernstige studievertraging is het raadzaam om dit met je studieadviseur te bespreken voordat je een verzoek indient. Zij kunnen de mogelijkheden met je doornemen en je adviseren bij het schrijven van je verzoek. De reactietermijn van de Examencommissie bedraagt 30 werkdagen vanaf het moment dat je verzoek is ontvangen. Let er dus op dat je een ontvangstbevestiging krijgt nadat je een verzoek hebt ingediend.

  Je kunt je vraag stellen via dit formulier.

 • Studieadviseur

  Bij de studieadviseur kan je terecht voor vragen over persoonlijke studiebegeleiding en studieadvies. Raadpleeg de studieadviseur ook bij problemen die invloed hebben op het verloop van je studie (persoonlijke problemen, ziekte, studievaardigheidsproblemen, studievertraging, zorgen voor of zorgen maken om een ziek familielid).

  Afspraak maken
  Als VU bijvakstudent kun je contact opnemen via het contactformulier of langskomen op het inloopspreekuur, om te bekijken hoe we jou begeleiding kunnen bieden.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Studentenbalie.

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00)

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl

Ben je al VU-student? Stel je vraag via het vragenformulier (log in met je VUnetID)