Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Energie in transitie

Vol hoop, voor een leefbaar klimaat

Hoe versnellen we de energietransitie om de ambitieuze klimaatdoelen van Parijs te behalen? Hoe helpen we om de overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen te maken? Welke kennis en technologie hebben we daarvoor nodig? En hoe cultiveren we hoop en creëren we draagvlak bij verschillende stakeholders?

Onze aarde warmt op, met alle gevolgen voor mens, dier en milieu van dien. Stijgende zeespiegel, oprukkende woestijn, extreem weer, onbewoonbaar land. Uit onderzoek blijkt dat we moeten overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen om onze aarde leefbaar te houden. Om een klimaatcrisis te voorkomen is een energietransitie noodzakelijk. 

Aan de VU stoppen we energie in die transitie. Om de overgang naar een klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving te versnellen, hebben we als eerste universiteit in Nederland – en de tweede wereldwijd – de beslissing genomen om geen onderzoekssamenwerkingen meer aan te gaan met bedrijven die zich niet aantoonbaar committeren aan de klimaatdoelen van Parijs. We hebben daartoe in 2024 een kader ‘Fossielvrij onderzoek’ gelanceerd en een gelijknamige commissie geïnstalleerd. 

Ook zijn we toegetreden tot het UN Sustainable Development Solutions Network dat gericht is op de promotie van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen op nationaal en internationaal niveau. We doen baanbrekend onderzoek binnen het Instituut voor Milieuvraagstukken en het Climate Expertise Centre, leiden de klimaatexperts van morgen op én faciliteren studenten en medewerkers om hun steentje bij te dragen aan een duurzamere universiteit. En om de energietransitie verder te bevorderen, zal in 2035 de VU-campus volledig aardgasvrij zijn. Onze VU-gemeenschap bevindt zich in de voorhoede: we laten zien wat er met verbinding, dialoog en actie mogelijk is. 

Samen werken we aan een duurzame samenleving. Op hoop van beter. Omwille van een rechtvaardigere wereld voor generaties nu en straks.  

Hoe duurzaam is groene energie eigenlijk?

Hoe duurzaam is groene energie eigenlijk?

VU-onderzoeker Mathieu Blondeel gaat in gesprek met geoloog en geoscheikundige Lingli Zhou en aardwetenschapper Jan Brusselaers over de gevaren van de groene economie en de stijgende vraag naar kritieke grondstoffen zoals kobalt en lithium. Welke oplossingen zijn er voorhanden?   

Beluister de podcast

Verhalen

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam