Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe ga je in gesprek over klimaatverandering?

Stel: je bent op een verjaardag of etentje en er ontstaat een moeizaam gesprek over klimaatverandering. Of je wilt bij je sportclub iets doen aan klimaatbewustzijn, maar hoe kaart je dat aan? De VU geeft je tips hoe je het gesprek hierover voert en noemt feiten die je kunt inbrengen.

Praten over klimaatverandering en hoe we kunnen bijdragen aan een beter klimaat is essentieel, maar niet altijd eenvoudig, want er bestaan veel verschillende opvattingen en overtuigingen over. Vaak zoeken we dan naar informatie die onze eigen denkbeelden bevestigen. Desinformatie, klimaatscepticisme en wederzijds onbegrip liggen vervolgens op de loer. Soms lopen de spanningen dan ook hoog op. Zeker als we ons laten leiden door onze emoties en ons eigen gelijk.

Hoe voorkom je dat een gesprek uitmondt in ruzie? Hoe sluit je een verhit gesprek toch positief af? En hoe kun je met hoop en inspiratie in actie komen voor een duurzamer klimaat, in plaats van dat je elkaar de les leest? Laat je inspireren door onderstaande tips en neem kennis van de wetenschappelijke feiten over klimaatverandering die je daarbij kunt inzetten, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Zo werken we samen aan een betere wereld. Succes!

Haal meer uit je gesprek over klimaatverandering

Waarom is klimaatverandering zo’n lastig onderwerp om te bespreken? Heeft het zin om klimaatsceptici te willen overtuigen? En hoe zet je mensen aan om zelf actie te ondernemen? Paul van Lange, hoogleraar Psychologie, geeft je tips.

Tips voor gesprekken over klimaatverandering

  • Voer het gesprek bij voorkeur een-op-een.

    Of je nu op een verjaardag bent of in de klas: probeer groepsdiscussies te voorkomen. Je voelt je zo minder kwetsbaar en wordt niet buitengesloten. In groepen ontstaan vaak ‘kampen’. Dat is meestal niet functioneel omdat mensen zich vooral bekommeren om de reputatie van hun eigen groep: polarisatie in het klein.  

  • Als het kan: ga samen buiten wandelen.

    Als je tegenover of naast elkaar zit, heb je weliswaar oogcontact, maar komen ook alle andere emotionele uitingen op je af. Als je met elkaar wandelt, voel je je vrijer en voer je het gesprek minder gespannen en spontaner.

  • Goede sfeer bewaren? Luister als een nieuwsgierige wetenschapper.

    Wees oprecht nieuwsgierig naar wat iemands opvattingen en overtuigingen zijn. Stel je objectief op. Zo voorkom je dat je door jouw emoties laat leiden of ergernis laat blijken. Reageer kalm en breng vervolgens een wetenschappelijk feit in. Benieuwd welke feiten je kunt noemen? Scrol naar beneden voor een overzicht.  

  • Laat los dat je iemand wilt overtuigen.

    We denken vaak te optimistisch over de mate waarin we anderen kunnen beïnvloeden. Probeer liever elkaars houdingen en overtuigingen te verbreden en verdiepen. Zo vergroot je de kans op een constructief gesprek, ook al lopen jullie meningen misschien sterk uiteen.

  • Sta open en leer van elkaar.

    Ook al ben je misschien nog zo goed geïnformeerd over het klimaat: wees bewust dat ook jij wellicht in een bubbel leeft. Het kan heel verhelderend werken om mensen te spreken met verschillende achtergronden en uiteenlopende meningen.

  • Sluit een gesprek constructief af.

    Geef elkaar na afloop bijvoorbeeld een tip om iets te gaan lezen of bekijken wat de ander aanbeveelt, zoals een artikel, website of video. Grote kans dat je elkaars blik verruimt en het wederzijds begrip vergroot. Spreek ook eens uit dat je iets van de ander hebt opgestoken.

  • Kom in actie en maak klimaatverandering tastbaar.

    Ga het gedrag van anderen niet moraliseren, maar inspireer elkaar. Vertel elkaar wat je wél doet aan een beter klimaat en wat dat oplevert. Bekijk of je samen iets kunt doen bij bijvoorbeeld de sportclub waar jullie lid van zijn. Stel eens voor de airco of verwarming lager te zetten, korter douchen te stimuleren of klanten hun eigen handdoek te laten meenemen. En bedenk: goed voorbeeld doet goed volgen.

Feiten over klimaatverandering

Meer over klimaat

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam