Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe kunnen we het klimaat redden?

Hoogleraar Philipp Pattberg over nieuw VU Kenniscentrum Klimaat: ‘We moeten het hele systeem aan de wortel veranderen’
In het hart van de klimaatcrisis klinkt de roep om actie luider dan ooit tevoren. Hoe kunnen we de aarde nog redden? Door excellente wetenschap, betoogt Philipp Pattberg, hoogleraar transnationaal milieubeleid en directeur van Amsterdam Sustainability Institute (ASI). Als antwoord op het alarmerende IPCC-VN-klimaatrapport brengt hij wetenschappers uit alle onderzoeksgeledingen bij elkaar en richt hij VU Kenniscentrum Klimaat op. Het doel? ‘Belangrijk klimaatonderzoek delen met de maatschappij, zodat we onderdeel kunnen zijn van de oplossing’.

Klimaatcrisis werd systematisch onderschat
Wetenschappers krijgen vaak de kritiek dat zij de klimaatcrisis te alarmerend presenteren, vertelt Pattberg. Maar volgens hem is de realiteit het tegenovergestelde. ‘Wij wetenschappers hebben klimaatverandering juist systematisch onderschat.’ Dat inzicht heeft de urgentie voor wetenschappelijke interventie alleen maar vergroot, benadrukt hij. ‘Wetenschap is écht belangrijk. Vooral omdat de oplossingen voor de klimaatcrisis complex zijn en we snel moeten handelen.’ Want de klimaatcrisis los je niet zo maar op, legt hij uit. De wetenschappers die aangesloten zijn bij het VU Kenniscentrum Klimaat bestuderen uiteenlopende vragen die aan klimaatverandering grenzen. Pattberg: ‘We onderzoeken deze vragen en delen de bevindingen met de buitenwereld. Met de pers, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Maar we willen ook naar ideeën van anderen luisteren en van hen leren.’

Van weersextremen tot de verantwoordelijkheid van de fossiele industrie
Binnen het centrum buigen wetenschappers zich over verschillende klimaatkwesties, variërend van weersextremen zoals hittegolven tot het smeltende permafrost in Siberië en beoogde oplossingen zoals koolstofcompensatie. De VU-experts bestuderen de klimaatcrisis vanuit hun eigen discipline. Zo telt het centrum klimaat- en aardwetenschappers, maar ook juristen, politicologen en experts op het gebied van het menselijk lichaam. Het onderzoek is onderverdeeld in drie op de IPCC-rapportage gebaseerde categorieën: het klimaatsysteem, klimaatgevolgen en klimaatbeleid en oplossingen.

Wat het VU Kenniscentrum Klimaat volgens Pattberg onderscheidend maakt, is de actieve houding van de aangesloten wetenschappers. Philipp: ‘Onze wetenschappers willen dat er iets gedaan wordt met hun onderzoek’. Zo delen ze hun bevindingen regelmatig met de media, vertelt hij. Een aantal onderzoekers is actief in belangenorganisaties en internationale klimaatbewegingen zoals Scientist Rebellion, maar ook bekleden velen adviesfuncties bij externe organisaties. ‘VU-hoogleraar Bart van den Hurk is medevoorzitter van het IPCC-klimaatpanel, we hebben een VU-expert bij het KNMI* zitten, en onlangs adviseerden we het Ministerie van Landbouw en Klimaat over klimaatbestendige landbouw’, aldus de hoogleraar. 

Kennis als privilege
Philipp Pattberg betoogt dat wetenschappers hun verantwoordelijkheid moeten nemen door hun kennis en inzichten te delen met de samenleving. 

‘Wij hebben het privilege om onze tijd te mogen besteden aan het onderzoeken en begrijpen van de wereld. Op basis van die kennis, vind ik dat je actie moet ondernemen. We dragen de verantwoordelijkheid om onze verkregen kennis in te zetten voor positieve verandering.’

Het hele systeem op de schop
Hoogleraar Pattberg doet zelf onderzoek naar het beleid en de veranderingen die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Een diepgaande systeemverandering is volgens hem noodzakelijk. ‘We moeten het hele systeem aan de wortel veranderen’, betoogt hij. ‘En hoewel het complex is, is een diepgaande transitie wel degelijk mogelijk,’ benadrukt Pattberg. Hij neemt roken als voorbeeld. ‘Vijftig jaar geleden was roken heel normaal, maar nu rookt bijna niemand meer in Nederland en zijn we zelfs een rookvrije universiteit.’ Samen met andere wetenschappers van het kenniscentrum bestudeert Philipp dergelijke grote veranderingen en kijkt hij hoe de ingezette strategieën van toen toegepast kunnen worden in de strijd tegen klimaatverandering.

Philipp Pattberg gives lecture about climate in Green Office at VU

Gerelateerd onderzoek

'We dragen de verantwoordelijkheid om onze verkregen kennis in te zetten voor positieve verandering.'

Lees ook

Meer weten?

Neem contact op met onze coordinator Neele van den Bongardt

Follow us on

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam