Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kennis samen brengen om klimaatactie te versnellen

Kenniscentrum Klimaat

Het VU Kenniscentrum Klimaat werkt aan oplossingen voor klimaatverandering en verenigt klimaatexpertise en -kennis om het bewustzijn te vergroten en klimaatactie te stimuleren.

Het onlangs gepubliceerde IPCC-rapport toont aan dat snelle wereldwijde actie nodig is om onze planeet te redden. Klimaatvraagstukken zijn echter complex en kunnen niet geïsoleerd worden benaderd. De Vrije Universiteit Amsterdam en haar klimaatonderzoekers willen bijdragen aan een betere, groenere en rechtvaardigere wereld door cruciale kennis en inzichten te delen, binnen en buiten de academische wereld. 

Onderwerpen van onderzoek

Onze klimaatexperts onderzoeken verschillende aspecten van klimaatverandering vanuit uiteenlopende onderzoeksdisciplines. Ze bestuderen niet alleen de werking van het klimaatsysteem en de impact van veranderingen daarin, maar analyseren ook het transformatieve beleid dat nodig is om onze planeet te beschermen. 

De onderwerpen die ze behandelen variëren van extreme weersomstandigheden zoals droogte en bosbranden tot de toestand van het Noordpoolgebied, de reactie van het menselijk lichaam op klimaatverandering en de klimaatverplichtingen van de fossiele brandstofindustrie. Daarbij richten ze zich niet alleen op het identificeren van uitdagingen, maar ook op het vinden van oplossingen voor de opwarming van de aarde en de acties die op dit moment nodig zijn.

Kunnen wetenschappers activisten zijn?

Kunnen wetenschappers activisten zijn?

Kunnen wetenschappers activisten zijn, of moeten ze neutraal blijven? En wat betekent 'neutraliteit' in het licht van een steeds groter wordende klimaatcrisis met wetenschappelijke feiten en cijfers te over? 

In dit deel van de podcastserie 'Climate Breakdown' bespreekt VU-universitair docent Mathieu Blondeel dit onderwerp met VU-hoogleraar natuurkunde Davide Iannuzzi, Chief Impact Officer aan de VU Amsterdam. 

Luister de aflevering

Impact

Ontdek ons klimaatonderzoek